Commentaar

1180 x bekeken 1 reactie

Mager voorjaar

Akkerbouwgewassen hebben een achterstand van gemiddeld zo'n twee weken, blijkt uit een inventarisatie door Boerderij.

De mais is twee tot drie weken achter en de eerste snee gras was ook twee, drie of soms wel vier weken later dan normaal in de kuil. Oorzaak: het koude voorjaar.

Dat is de stand van zaken op de langste dag, een mooi moment om de balans op te maken. Valt het mee of valt het tegen? Het is een bijzonder jaar, maar geen van de geraadpleegde teeltdeskundigen toont zich echt bezorgd. Zelfs in de uien, waar nu toch al sprake is van naar verwachting 5 tot 10 procent minder opbrengst, is de stemming niet ongerust.

De zomer begint pas en de echte groei moet komen voor de meeste gewassen. Het weer heeft meestal uiteindelijk maar beperkte invloed. Die invloed is niet nul, kijk naar de effecten van de droogte van vorig jaar in de Verenigde Staten op de prijzen van mais en soja. En de gevolgen van de huidige nattigheid in een deel van diezelfde gebieden zijn nog niet te voorspellen. Maar meestal zijn de emoties groter dan nodig op grond van de werkelijke situatie. De mega-overstromingen in Midden-Europa en met name Duitsland, waarbij toch enkele procenten van het landbouwareaal onder water kwamen, zullen maar een marginale invloed hebben op de uiteindelijke oogst en dus op de prijzen. Voor de betrokkenen zijn ze een ramp, voor het totaal van weinig betekenis.

Veel belangrijker zijn de ontwikkelingen aan de vraagkant en die zijn blijvend positief, vanuit het gezichtspunt van de teler. Het Landbouweconomisch Bericht van het LEI, het jaarlijkse handzame overzicht van de stand van zaken in de agrosector dat afgelopen week verscheen, is optimistisch van toon, evenals de prognoses van de internationale organisaties Oeso en FAO. Al met al is er voor telers genoeg reden voor vertrouwen ondanks die magere stand van de gewassen op dit moment.

Eén reactie

  • koestal

    ,,De zomer begint pas'',de herfst is hier al begonnen,elke dag regen en veel te koud

Of registreer je om te kunnen reageren.