Commentaar

Landbouwbeleid

De besluitvorming over het gemeenschappelijk landbouwbeleid kruipt naar het einde. Er is in ieder geval goed nieuws voor jonge boeren. Zij krijgen een kwart extra toeslag over de eerste 90 hectare.

Een sympathiek gebaar. Ook positief is de uitsluiting van grote niet-agrarische instelling van steun, zoals vliegvelden en spoorwegen.

Erg belangrijk zijn de vergroeningsmaatregelen. Het ziet er naar uit dat Brussel, net als Nederland overigens, erg zijn best wil doen om 'dubbele betalingen' te voorkomen. Geen natuur- of landschapssteun voor gronden waar ook in het kader van de inkomenssteun al groene maatregelen zijn genomen. Deze gedachte is logisch, maar kan lastig uitpakken en in de praktijk leiden tot inkomensverlies bij boeren die nu wel inkomenssteun plus beheervergoedingen hebben.

Een geluk is dat de invulling van het verplichte areaal 'groene focusgebieden' ruim wordt geïnterpreteerd. Dat maakt de vergroening voor Nederlandse boeren beter haalbaar dan in eerdere versies van het nieuwe beleid. Wel wordt het slikken als op termijn het aandeel van die focusgebieden mogelijk toch omhoog moet van 5 naar 7 procent.

Het is na zo'n lang proces lastig om te beoordelen of de Nederlandse boer goed of slecht af is. Waarmee moet je het vergelijken? Met de ingrijpende eerste plannen of met de huidige situatie? Het wordt doorbijten, maar de scherpste kantjes zijn er toch met succes afgelobbyd.

Of registreer je om te kunnen reageren.