Commentaar

3 reacties

Laat de Chinezen maar komen

Groeiende Chinese invloed in wereldwijde voedselproductie is goed voor de boeren.

Het Chinese concern Shuanghui wil Smithfield Foods overnemen. Daarmee komt, als de Amerikaanse overheid het niet blokkeert, de grootste varkensvleesproducent van de VS in Chinese handen. In de VS leidt de overname tot hevige discussies. Nu de Aziaten aan hun voedselvoorziening komen, krijgt de al heersende angst van Amerikanen voor de groeiende economische invloed van China een extra emotionele lading.
Een Aziatische overname van een Nederlandse parel in de agribusiness is een kwestie van tijd. En dan rijst ook hier de vraag in hoeverre bedrijven met een spilfunctie in de voedselketen van strategisch belang zijn. De angst voor honger lijkt nuchter beschouwd hierbij niet in het geding. Met een denkbeeldige overname van Vion, Cosun of Friesland Campina beschikt China nog niet over onze primaire productiemiddelen van voedsel dan wel grondstoffen. En in extreme gevallen kan altijd nog de export van voedsel aan banden worden gelegd.
Een mogelijke 'kennisdrain' is wel realistisch. Daar doen de Chinezen ook niet geheimzinnig over. Hun voedselvoorziening heeft de hoogste prioriteit, want de vraag ernaar stijgt de komende decennia vijfmaal harder dan hun eigen productie kan bijbenen. Daarnaast knoeit de Chinese landbouw enorm met voedselveiligheid.
Economisch gezien lijkt het voor de Nederlandse agribusiness alleen maar positief dat er zulke kapitaalkrachtige belangstelling is. Of het nu grote investeerders zijn uit China of uit de VS, zoals Berkshire Hathaway. Ook die investeert fors in landbouw en food en kocht in februari (samen met investeerder 3G Capital) Heinz voor 23,3 miljard dollar van de beurs. Daar hoorde je niemand over.
Overname van Smithfield Foods door Shuanghui is eerder een streep door de rekening van de Europese varkensvleessector. China is na Rusland de op één na grootste afnemer van Europees varkensvlees. Voor concurrent Smithfield gaan nu alle deuren open, wat de varkensnoteringen in de VS zal stuwen. Dat vinden de Amerikaanse burgers misschien niet leuk, maar de boeren wel.

Laatste reacties

  • agratax2

    Geert ik hoop dat je gelijk hebt / krijgt. Ik denk dat voor de Chinezen meer geldt het bezitten van een Buitenlands bedrijf; 'geeft de mogelijkheid ook lokale (Chinese) productie onder de buitenlandse noemer te laten vallen en daarmee het imago van eigen productie opvijzelen en op waarderen (letterlijk). Ik voorzie je gedachte van exportstop indien nodig niet als haalbaar, de eigenaar ? China dus, zal eenvoudig zijn productie waar ook ter wereld gebruiken om zijn eigen voedselvoorziening veilig te stellen. Ik zie deze overnames net als de Land Grab elders op de wereld.

  • ed12345

    Geert ik betwijfel dat de amerikaanse boer blij zal zijn met een Chinese overname van Smthfields of welke agro bussines dan ook Hier hebben ze geprobeerd varkensboeren over te nemen zo ver ik weet is dat nog toe niet gelukt de publieke opinie was zo sterk tegen (blij toe) dat het niet tot zaken kwam

  • koestal

    baby pangang

Of registreer je om te kunnen reageren.