Redactieblog

3 reacties

Kom op Rabo!

"De Rabo wil groeien in de agrarische sector. Dus worden wij groter, lenen meer en hebben grotere schulden", zegt Hanna . Ik kijk haar vragend aan.

"Dat is mijn conclusie uit de woorden van topman Piet Moerland", verklaart Hanna. "Hij wil de rol van zijn bank als financier van de landbouw uitbouwen. Hij noemt het een groeimarkt. Mensen gaan steeds meer in megasteden wonen en dat betekent dat er veel voedsel die kant uit moet. Dat komt dan van grote bedrijven, met megastallen."

Ik glimlach. Onze tegenstanders, verzameld in Wakker Dier, Partij voor de Dieren en dat soort clubs, wonen in megasteden. Op het platteland kom je ze niet tegen. Ze bevorderen met het samenklonteren in de stad de bouw van megastallen. We worden dus geregeerd door stadse fratsen.

Merkwaardig dat ze zoveel invloed hebben. In Amsterdam kwamen met moeite duizend betogers demonstreren tegen de bouw van megastallen. Bij de open boerderijdagen op Pinkstermaandag en daarna die van FrieslandCampina kwamen tienduizenden. Per boerderij soms duizenden. Over geslaagde acties gesproken....

"Even terug bij de les", roept Hanna me tot orde."De Rabo trekt wel een hele grote broek aan bij haar wens om meer boeren aan zich te binden. Ze doet dit uit puur eigenbelang. Voor de bühne maakt ze zich ernstige zorgen over het wegvallen van de kennis van de Productschappen. Er zijn innovatieprogramma's, die particulieren zo willen overnemen. Rabo weigert die plannen te financieren. Kennis moet exclusief voor de landbouw behouden blijven".

Hanna's ogen beginnen te fonkelen: "Kom op Rabo! Je wilt toch groeien in de landbouw? Waarom zorg je dan niet dat de innovatie in eigen handen blijft? Je zegt nu dat ontwikkelingsmaatschappijen van Provincies dit moeten financieren. Dat is zwak. Doe het zelf. Uit de jaarlijkse miljardenwinst kan best een deel hiervoor worden besteed. Dan beteken je echt wat voor de landbouw. Doen dus."

En er is geld over. Bijvoorbeeld van die dopinggebruikende Rabo-wielerploeg. Dan is de 17 miljoen, die 'Wageningen' nu krijgt via de schappen, al betaald.

Laatste reacties

  • agratax2

    Vergaderboer wil je Hanna zeggen dat vor de Rabo groeien in landbouw, niets te maken heeft met de Nederlandse landbouw. De bank doet zeer grote zaken op landbouw gebied in bv. Zuid Amerika en Oost Europa. Nederland is voor Rabo hooguit de uitvalsbasis. Verplaats je even in de Rabo reclame waar onze aardige stel stees reppen over 'Samenwerken en Samen doen' dan zijn we sterker. Ze lopen dan niet in onze groene polder maar ergens in een Nieuwe economie en wel in doorgaans in een stedelijke omgeving, The place to be!! Hoe Rabo boeren bank, voedsel (productie) bank?? Rabo is een doorsnee handelsbank op coöperatieve basis waarbij de leden al niet meer als belangrijkste worden gezien of het moet zijn als Reclame bord.

  • Rip

    Ik vind de suggestie van Hanna wel goed. De Rabo kan best de innovatieprojecten van de Productschappen overnemen. Dan bewijst ze dat ze nog een boerenhart hebben. Daar merken we weinig van. Een goede suggestie dus.

  • blondie10

    Een bank met een hefboomratio van 17,5% ( vv=752/ev 44) en tot zijn nek in de Nederlandse woninghypotheken (212) heeft maar één ambitie en dat is proberen te overleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.