Redactieblog

12 reacties

Koeien kopen voor dierrechten?

“Vannacht droomde ik dat staatssecretaris Dijksma koerechten afkondigde”, zegt Hanna aan de ontbijttafel. “En wel direct met 1 juni als peildatum. Ik werd badend in het zweet wakker”.

Dat kan ik me voorstellen. Het zou voor ons een ramp zijn. Wij hebben, toen het quotum duur was, een deel verkocht. Plus een deel van ons vee. Het geld en de tijd hebben we besteed aan de bouw van een nieuwe stal. Dat was vooral een idee van Hans, die vindt dat de Nederlandse boer veel te star is in zijn bedrijfsvoering. In Amerika is alles veel flexibeler. Zijn de melkprijzen hoog, dan wordt er vee aangekocht; zijn ze laag, dan wordt er verkocht. De markt krijgt dan veel meer kans te reageren op het aanbod.

“Als er echt koerechten komen hebben we verkeerd gegokt”, sombert Hanna. “Dan hadden we beter quotum kunnen kopen en meer koeien kunnen houden. Dan zou onze start van het quotumvrije tijdperk beter zijn. Als er nu koerechten komen, zijn we de klos”.

Ik haal mijn schouders op. De verkoop van quotum, een paar jaar geleden, heeft erg voordelig uitgepakt. We hebben nog wat grond bijgekocht, hebben een overvloed aan ruwvoer en kopen heel weinig krachtvoer aan. In feite gaan de hoge voerkosten ons voorbij. Verder hebben we geen problemen met de mestafzet, terwijl we ook nog eens minimaal kunstmest strooien. Kortom, het gaat prima. En we hebben straks voor weinig geld een nieuwe stal. Hans heeft de leiding bij de bouw en met hulp van wat buitenlandse bouwvakkers gaat het prima.

“De besluiteloosheid van de boeren onderling kan ons wel eens dwarszitten”, zegt Hanna zorgelijk. ”Stel dat de meningen over dierrechten en mestverwerking zo verschillend blijven en er komt geen plan. Dan kan de staatssecretaris niet anders dan dierrechten instellen. Ze kiest dan de koers van het behoudende deel van de boeren. Maar heeft ze een andere keus? Moeten wij nu ook koeien kopen vanwege de toekomstige koerechten?”

“Dat doen we niet”, beur ik haar op.” Er komen geen koerechten. Het gezond verstand zal zegevieren.”

Laatste reacties

 • alco1

  Als die rechten bij het diersoort blijven verwacht ik niet dat er dierrechten komen. Maar als b.v. varkensrechten omgezet kunnen worden in koerechten, dan denk ik dat er een grote lobby zal komen voor die rechten.

 • probe14

  Over 2 weken worden er meer wakker. En over 2 jaar zal de grote groep inclusief de melkveehouderij blij zijn met Dijksma.

 • alco1

  @info387. Verklaar u nader!

 • schoenmakers1

  ja, verklaar u nader, ik heb haar alleen nog maar slechte beslissingen zien nemen, zoals vantevoren verwacht

 • farmer135

  nou vergaderboer, politiek en gezond verstand zijn 2 verschillende dingen, die weinig met elkaar gemeen hebben....

 • agratax2

  Gezien de vele reacties op 'Hoe verder na het quotum' schijnt niemand gerust te zijn op een gunstige afloop (100 % vrij produceren). Ik zie niets in een nieuw quotum en al evenmin in dierrechten. Beide lossen het mineralen (mest) probleem niet op. ze zullen hoe we he wensen of keren ten koste gaan van het boeren inkomen. De goedkoopste (?) , maar zeker de meest veilige oplossing is de melkveehouderij 100 % grondgebonden maken en het aantal dieren (hoeveelheid mineralen) koppelen aan wat 1 ha gras / mais nodig is. Maak ter wille van milieu en de verstandhouding met de burger geen intensieve veehouderij van het melkvee, dat zal zich tegen je keren op termijn. Hanna mag altijd graag luisteren naar haar zoontje, maar die vertelt niet dat ook in Amerika er steeds meer tegenwerking komt als er weer eens een Mega veebedrijf zal worden opgezet in de buurt van een dorp of stad. Ik vraag me al heel lang af waarom we iedere keer weer de fouten / missers van anderen willen kopiëren???

 • info95

  Ik denk dat er wel dierrechten komen en blijven.
  Het is voor de regering een super makkelijk systeem om de boel in de hand te houden. En wil men het mest probleem oplossen??. Gewoon een korting toepassen...Klaar.

 • somporn

  Hans heeft de leiding bij de bouw en met hulp van wat buitenlandse bouwvakkers,
  volgens mij zijn er genoeg Nl bouwvakkers die ook graag aan de bak gaan,of zijn de buitenlandse veeeeel beter (of veeeeel goedkoper)

 • koestal

  Siem Jan zegt dat ze er niet komen

 • koestal

  Hanna had een natte droom

 • s.wiersma

  melkveehouderij grondgebonden maken...!

 • poldes

  sim jan van lto en de zuivel willen geen dierrechten.
  zij wensen 20% meer melk te produceren in de periode na het melkquotum.
  De verplichte verwerkingskosten zijn voor de te intensieve melkende melkveehouders.

  dit is nog eens rechtlijnig regeren.
  een 2spalt aanbrengen onder je eigen leden.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.