Commentaar

1990 x bekeken 4 reacties

Geef de kristalkwal een kans

Een week nadat Monsanto besloot Europa vaarwel te zeggen vanwege de massieve weerstand tegen gemodificeerde gewassen, zet staatssecretaris Dijksma een gedurfde stap. Ze wil toestemming geven voor een proef met genetisch gemodificeerde kippen.

De techniek waar het om gaat is een mogelijke oplossing voor een lastige kwestie in de pluimveehouderij: het doden van eendagshaantjes. Jaarlijks worden in Nederland 40 miljoen haantjes gedood omdat ze overbodig zijn. Dit is ethisch én economisch erg bezwaarlijk.

De nu voorliggende methode is buitengewoon vernuftig. Een gen van de kristalkwal wordt ingeplant in het mannelijk geslachtschromosoom van kippen. Dit gen heeft een fluorescerend effect. De broedeieren met een haantje erin zijn hierdoor te herkennen voordat ze bebroed worden. Ze hoeven dus niet te worden uitgebroed en niet naar de versnipperaar.

Het is bijna te mooi om waar te zijn. Er zijn vast complicaties te verwachten. Dit soort technieken blijkt in de praktijk altijd ingewikkelder dan ze eerst wordt voorgesteld. Maar de mogelijke voordelen zijn zo groot dat deze methode een serieuze kans verdient.

En het publiek dan, en het imago? Komt na de plofkip de kwalkip? Er komt vast discussie, maar dit verhaal is heel goed uit te leggen. Beter voor de kip, beter voor de haan, beter voor de business. Er is maar één maar: de tot nu toe betonnen principiële grens van gentechniek wordt overschreden. Daar moeten we dan maar aan wennen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Waar komt dit uitgeselecteerde ei terecht? Is het eetbaar of moet het als chemisch afval worden beschouwd? In het eerste geval zal het de legkippenhouders niet lekker zitten en in het andere geval moet er weer wet en regelgeving komen plus extra veiligheidseisen. De ouderen onder ons zullen zich stier Herman nog wel herinneren eens het vlaggenschip van de Pharma en toen het tot productie van de humane melksuiker zou komen moest de hele techniek inclusief de veestapel naar elders. Vele miljoenen staatsgeld weggesmeten en een bedrijf dat zijn patent niet kon verzilveren. Zijn nu de kippen aan de beurt of zijn we bereid de grens over te steken door zelf voor >schepper< te gaan spelen omdat enkele fanatieke (zgn.) dierenvrienden politiek Den Haag in een politieke wurggreep houden.

 • Hedaar

  niks daarvan..het gerotzooi met Moeder Natuur moet eens ophouden! wanneer dringt het nu eens door dat elk voordeel weer een nadeel heb? hoe intelligent zijn jullie nou eigenlijk echt binnen de zogeheten wetenschap? en maar rommelen en maar knoeien aan de schepping ..ik en velen met mij, een groeined aantal zoals ook jullie weten, koopt dit niet meer..we dont buy it..so deal with that!

 • Viv

  Bah, wat een misselijk makend idee is dit weer, welke idioot heeft dit verzonnen, wij als mensen moeten stoppen om zich met de natuur te bemoeien, en denk ook eens verder, wat gaat er gebeuren met de mensen die de eieren gaan eten, of de eventuele kippen, maar mijn grootste probleem is het dierenleed, we moesten ook zonodig vossen, edelherten en noem maar op uitzetten in de natuur, om ze dan een paar jaar later lekker af te knallen, god wat is dat leuk en wat hebben we het goed voor elkaar, ik ben absoluut niet gelovig, en dit staaft mij steeds meer, want als er een god was, liet hij dit niet toe, het zijn levende wezens waar enorm mee geknoeid wordt, staatssecretaris Dijksma moet maar eens goed nadenken waar ze mee bezig is, en misschien moeten ze haar maar nemen voor het experiment, dan kunnen we de kippen en kwallen sparen, bah en dit noemen we beschaving, we moeten ons schamen om zo met de natuur om te gaan.

 • Viv

  Bah, wat een misselijk makend idee is dit weer, welke idioot heeft dit verzonnen, wij als mensen moeten stoppen om zich met de natuur te bemoeien, en denk ook eens verder, wat gaat er gebeuren met de mensen die de eieren gaan eten, of de eventuele kippen, maar mijn grootste probleem is het dierenleed, we moesten ook zonodig vossen, edelherten en noem maar op uitzetten in de natuur, om ze dan een paar jaar later lekker af te knallen, god wat is dat leuk en wat hebben we het goed voor elkaar, ik ben absoluut niet gelovig, en dit staaft mij steeds meer, want als er een god was, liet hij dit niet toe, het zijn levende wezens waar enorm mee geknoeid wordt, staatssecretaris Dijksma moet maar eens goed nadenken waar ze mee bezig is, en misschien moeten ze haar maar nemen voor het experiment, dan kunnen we de kippen en kwallen sparen, bah en dit noemen we beschaving, we moeten ons schamen om zo met de natuur om te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.