Redactieblog

4 reacties

Eerst medeleven, straks lessen trekken

De trieste tragische gebeurtenis in het Friese Makkinga stemt verdrietig. Drie mannen lieten het leven en een vierde voert een doodsstrijd in het ziekenhuis, als gevolg van een ongeluk in een mestsilo.

Het is nu de tijd van medeleven en compassie.

Toch komt er een moment dat dit drama zal worden samengevat in koele rapporten en processen-verbaal, waarin de toedracht duidelijk wordt. Dan komen er antwoorden op al die vragen die nu nog leven. Hebben de betrokkenen alle voorzorgsmaatregelen genomen die nodig waren? Werkte de apparatuur die erbij werd gebruikt? Moeten verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen? Zijn er technische aanpassingen nodig om dit soort ongelukken te voorkomen?

Kortom: valt er een les te trekken uit dit ongeval?

Op dit moment is er geen reden te veronderstellen dat zich in Makkinga situaties hebben voorgedaan die aanleiding geven voor aanpassing van de regels, verandering van procedures, verbetering van apparatuur of nieuwe installatie-eisen voor mestsilo's. Maar de ingezette onderzoeken van politie, de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en mogelijk ook van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid kunnen andere inzichten opleveren.

Ondertussen wordt één ding andermaal duidelijk. Het werk in de landbouw is niet van gevaren ontbloot. De risico's lijken soms kleiner dan ze zijn. Het is een open deur, maar daarom niet minder waar: Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Laatste reacties

 • somporn

  Het zal je maar overkomen,zo je dierbare te verliezen.
  Sterkte voor de familie & vrienden

 • Romeijn

  Netjes geformuleerde tekst. Laten we hiervan leren en vooral zo zorgvuldig mogelijk blijven werken; ook al is dat niet altijd even makkelijk.

 • botervloot

  dit is een goed artikel goed geplaatst heer braakman beter als dat andere artikel dat je hebt geplaatst over dat loonbedrijf uit Abbega ga die alstublieft verwijderen of op slot gooien heer braakman

 • sjoerddehoop1

  Het grootste probleem is nog steeds dat de manier van mest opslaan waarin de mest niet rijpt, en beter van kwaliteit wordt, maar gaat rotten met als gevolg slechtere mest en ook nog eens levensgevaarlijke gassen waar ieder jaar slachtoffers bij vallen onder dieren en mensen met af en toe dodelijke afloop. Het landbouwkundig onderzoek zou zich hier op moeten richten. Alleen de focus op de veiligheidsmaatregelen lost het begin van het probleem niet op.
  Denk aan mestscheiding, mesttoevoegmidddelen of mest beluchten en luchtverversing in mestsilo's.

Of registreer je om te kunnen reageren.