Redactieblog

2 reacties

ESBL

Alweer een hype over besmet eten. Nu gaat het over ESBL-bacteriën die in vlees zitten.

Na de Ehec-, de MRSA- en salmonella-bacterie, paardenvlees dat rundvlees blijkt te zijn of andersom, besmette geiten en gekke koeien, kijk ik inmiddels nergens meer van op. Het lijkt tegenwoordig wel de normale gang van zaken. Korte tijd heel veel media-aandacht die weer snel overwaait. Vaak blijft “de kwestie” als een veenbrand smeulen en laait het mediageweld af en toe weer op. Met als gevolg: een tijdelijke dip in de afzet van het verdachte product met alle schade voor producenten van dien.

Denk bijvoorbeeld aan de Ehec-bacterie. Komkommertelers konden maanden hun komkommers aan de straatstenen niet kwijt. Zij kregen nog een beetje compensatie uit Brussel. Dit zie ik voor de schade die ontstaat door de ESBL-bacteriën niet zo snel gebeuren.

Dankzij Wikipedia weet ik nu dat ESBL staat voor Extended-spectrum bèta-lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken. De bacteriën die ESBL’s produceren zijn gewone darmbacteriën. Ze zijn onschadelijk zolang ze zich alleen in de darm bevinden van gezonde personen. Maar buiten de darm kunnen ze infecties veroorzaken.

Vooral in het ziekenhuis vormen infecties met deze bacteriën een probleem. Wanneer bacteriën ESBL produceren, is zo’n infectie moeilijk te behandelen. ESBL zorgt ervoor dat de bacteriën immuun worden tegen antibiotica. Er blijven dan weinig alternatieve behandelmethoden over. Uit een onderzoek van de consumentenbond blijkt dat op 40 procent van het onderzochte kalfsvlees en 13 procent van de biefstukken de bacterie is gevonden.

In 2012 toonde de Consumentenbond al aan dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet is met ESBL-bacteriën. Het vlees is tijdens de slacht besmet. Op zich geen probleem als je het vlees maar goed genoeg verhit. Dan gaan de bacteriën dood en heb je er geen last van. Ben je gezond en in de bloei van je leven, dan heb je sowieso niet snel last van deze bacterie. Maar dat gaat niet op voor jonge kinderen, zwangeren, zieke en bedlegerige mensen met een lage weerstand en ouderen. Voor deze risicogroepen kan de bacterie heel naar uitpakken.

Ook al behoor ik niet direct tot de risicogroep, de biefstuk in het vervolg toch maar 'medium' in plaats van 'rare' voor mij! De hype zal wel snel weer overwaaien, maar van deze bacteriën komen we niet meer af.

Laatste reacties

 • Fleur de lille

  Beste heer Seegers.
  Bij de introductie naast uw foto staat dat u: ' lezers van Boerderij informeert over interessante ontwikkelingen op het gebied van financiën...'

  U betitelt de aandacht voor ESBL's als hype...

  Op de site van de Rijksoverheid staat over de EHEC crisis:

  ' Een infectie met EHEC is vanaf 4 juli 2011 niet meer bij nieuwe patiënten vastgesteld. In totaal zijn in Duitsland 4321 mensen geïnfecteerd geraakt met EHEC, waarvan 852 met ernstige nierproblemen (hemolytisch uremisch syndroom - HUS). In Duitsland zijn 50 mensen overleden.

  Nederland telde 11 EHEC-patiënten, waarvan 4 met HUS. In Nederland zijn, voor zover bekend, geen sterfgevallen...'

  Bent u bekend met de verhouding tussen de ziektelast door ESBL's, de kosten hiervan, en de afzetreductie die dit de sector oplevert?

  Het zou een fiscalist sieren deze vergelijking te delen met de lezers.
  Dat is waardevol leesvol.

 • new kids

  <>

Of registreer je om te kunnen reageren.