Commentaar

1 reactie

Duurzaamheid is betrekkelijk

Iedereen kan zijn gelijk halen uit de nieuwste cijfers over de consumptie van duurzaam voedsel. Ja, er is dubbelcijferige groei. De omzet in duurzaam vlees groeide met ruim 50 procent.

Over de hele linie was de groei afgelopen jaar een kwart, terwijl de totale voedselbesteding met minder dan een procent groeide. Een flinke vergroting van het marktaandeel dus.

Dan de andere kant. Duurzaam voedsel blijft grotendeels een nichemarkt. Het totale marktaandeel is nog steeds niet meer dan 5,5 procent. In een nichemarkt kun je makkelijk scoren met forse groeicijfers. De geschiedenis van de biologische sector bewijst dat.
Ooit was er een speciale taskforce met als doel een marktaandeel van 10 procent voor het eko-keurmerk. De hoge groeicijfers uit het begin beloofden heel wat, en er is nog steeds procentueel een flinke groei. Toch is het aandeel nog steeds maar 2,3 procent.

Er is onmiskenbaar een tendens van groei in duurzaamheid. Dankzij de opmars van het Beter Leven-kenmerk is de vleesconsumptie al voor 40 procent duurzaam. Duurzaam houdt hier in: volgens bovenwettelijke normen geproduceerd. Dit betekent meteen ook een dikke ‘maar’ bij dergelijke cijfers. Want bij elke aanscherping van de wet daalt het percentage duurzame productie automatisch. Duurzaamheid is leuk, maar ook heel betrekkelijk.

Eén reactie

  • koestal

    het is een modewoord

Of registreer je om te kunnen reageren.