Redactieblog

14 reacties

Dijksma dwingt tot keuzes

Sneu voor de boeren die serieus op kleine schaal bezig zijn met natuurbeheer. De boeren met hart voor de natuur, die echt begaan zijn met vooral de weidevogels.

Minder sneu voor de boeren die natuurbeheer zien als een welkome aanvulling op hun inkomen. Ook niks mis mee, maar daar staan de inkomsten voorop en niet de vogels. Daar zullen ze een andere oplossing voor moeten vinden als staatssecretaris Dijksma haar zin doorzet. Gewoon weer economisch boeren, zoals vele collega’s doen.

Want Dijksma dwingt tot keuzes. De feiten – daar kunnen we ook als boeren niet omheen – zijn dat de moderne landbouw zich niet verdraagt met natuurbeheer. Daar kan je in berusten en constateren dat er steeds minder kieviten, grutto’s en tureluurs komen. Je kunt ook zeggen: het roer moet om.

Dat doet de staatssecretaris. Tot 2016 wordt er wat doorgemodderd met het huidige beleid. Daarna moet het anders. De EHS moet groter. De natuurverenigingen moeten professioneler werken en samenwerken met de natuurorganisaties. Voor kleinschalige initiatieven is geen plaats meer.

De staatssecretaris wil hiermee twee doelen bereiken. Ten eerst meer kansen voor de weidevogels en de biotoop en ten tweede minder verspilling van geld. Dit laatste vooral door de enorme bureaucratie, die samenhangt met het huidige systeem van vele kleine natuurbeheerders. Kijk maar om je heen hoeveel boeren mee-eten uit de ruif van natuurbeheer. Wat zijn daar veel ambtenaren mee bezig.

Is er dan niets op haar plannen tegen? Niemand kan toch bezwaar hebben tegen meer kansen voor weidevogels en verspilling van geld? Nee, maar het betekent wel dat vele boeren hun neveninkomsten verliezen. Het betekent ook dat natuurverenigingen moeten samenwerken met natuurorganisaties. Dat wordt heel moeilijk.

Heb ik een betere oplossing? Nee. Maar niets doen en zien dat de weidevogelstand zienderogen achteruitgaat, terwijl er miljarden in worden gepompt, daar kan geen weldenkend mens het mee eens zijn.

Laatste reacties

 • abtje

  Die miljarden worden toch weggegooit zolang de predatoren niet beheerst worden.

 • info58

  back to the sixties. meer mest op het land brengen met de ketsplaat vooral in de winter en de weidevogels komen snel terug.

 • kleitokkers

  Het probleem van natuur beheer is een economisch probleem. Alles wat we natuur noemen in nederland heeft een economische waarde gekregen. Hiervoor krijgen de natuur organisatie's hun geld (via speciaal in het leven geroepen natuuruitbetalings banken welke tussen de natuurclubs en de overheid in zitten)
  Nu het geld krapper wordt ziet iedereen zijn baantje in het geding komen. En krijg je dat mensen gaan strijden voor behoud van hun eigen in komen over de rug van de natuur. En word de strijd gevoerd voor het beschikbare geld. En hier kan geen boeren natuur concurent bij. Als je het economisch blijft bekijken wat voegt dit toe aan het BNP, niks. En moet je de vraag durven stellen is het zo goed geregeld of niet.

 • alco1

  Wat een domme opmerking: De feiten- Daar kunnen we als boeren niet omheen- zijn dat de moderne landbouw zich niet verdraagt met natuurbeheer.
  Daar heeft de achteruitgang van de weidevogelstand totaal niets mee te maken. Wij zien toch als boer, als natuur liefhebber, als weidevogel beschermer, wat er werkelijk aan de hand is. De regelgeving veroorzaakt dusdanige verschraling, waardoor het aan voedsel ontbreekt. En we zien ook met lede ogen de ongelijke strijd aan van de overmacht van predatoren. Hopeloos wordt je ervan dat regelgevers dit niet willen zien.

 • Rip

  'Wat ee domme opmerking'. Maar dan bedoel ik jou, Alco. Lees de rapporten en zie de grafieken over de het aantal weidevogels. Bij ons op de boerderij is het niet anders. Toen mijn vader nog boer was en wij op de ouderwetse manier boerden, waren het allemaal weidevogels in ons land. Nu met het vroege maaien en de brede machines zijn ze praktisch verdwenen. Dat verwijt ik mezelf, maar het kan niet anders. Ik wil modern boeren en daar past geen weidevogelbeheer bij. Dus Alco, in plaats van maar wat te roepen graag een mening over de oplossing van het probleem. En als je van mening bent dat er geen probleem is met weidevogels, dan houdt de discussie op. Met echte domme mensen is discussie dan verspilde moeite en het leidt tot niets.

 • trijnie

  @rip, een goed en degelijk antwoord, jij draait er niet omheen.
  En er valt je ook niets kwalijk nemen, hoe jammer het ook is van de weidevogels.
  Wij mensen hebben soms geen andere weg te gaan, we worden geleefd door deze economie.

 • alco1

  @Rip volgens mij kun je niet lezen, laat staan begrijpen wat je zegt Ook ik zie een drastische vermindering en volgens mij ben je helemaal geen boer. In het verleden waren we met macht en man bezig om stokjes te zetten om weidevogels te sparen en dat willen we nu nog. Met het injecteren zagen we zeWat nog niet. Met zaaien des te meer, echter al in grote gevechten met de predatoren. Met maaien geen één enkel jong gezien. Hopelijk zijn ze weggetrokken naar gebieden waar jagers nog een beschermt gebied creëren. Hier werd een nest van een kraai in een boom met kapvergunning nog verplaatst met een hoogwerker in een andere boom.
  Wat Trijnie betreft. Jij hebt ook hier al zoveel geschreven, ook over de kip huisvesting en dan blijkt in je afspraak met Ruben dat je nog nooit een schuur van binnen hebt gezien.

 • alco1

  (Met injecteren waren de weidevogels er nog niet.)

 • koestal

  De weidevogels naar natuurmonumenten en SBB ,dan kunnen de boeren vlot mesten en maaien,ook de vossen en buizerds krijgen ze er gratis bij

 • lezertje

  Dijksma zegt het roer moet om.Laten we daar dan direct mee beginnen
  door vossen en buizerds maar ook eksters en kraaien af te schieten.
  Die maken alles kapot.

 • Henk j

  Lezertje goegezegd predatoren zijn veel erger dan iedereen denkt 20 jaar terug waren er ook al cyclomaaiers maar toen was er een ander jacht beleid vooral de kraaien en eksters en vossen niet te vergeten

 • zakmes1

  Vorige week 3 jonge haasjes gered van de cyclomaaier maar tevergeefs want 2 minuten later had de buizerd al een te pakken en zwarte kraaien waren nog op jacht naar die ander twee.Zo is de natuur want deze dieren moeten ook weer leven.

 • Henk Tennekes

  De gigantische milieuverontreiniging met neonicotinoide insecticiden roeit de ongewervelde dieren uit en veroorzaakt daarmee een breuk in de voedselketen. Amfibieën, reptielen, vissen, vogels, egels, vleermuizen en vele andere soorten kunnen niet overleven als er te weinig ongewervelde dieren zijn. Ik heb daarvoor met mijn boek 'Disaster in the Making' al in 2010 gewaarschuwd en mijn visie wordt volledig bevestigd door recent onderzoek van de universiteiten van Utrecht, Leipzig, Sydney en Zürich. Als we niet snel een einde maken aan het gebruik van deze sluipmoordenaars, gaat de natuur compleet naar de bliksem.

 • alco1

  Zolang z.g.n. natuurbeheerders het woord 'predatie' niet in de mond willen nemen, wordt al het andere wat ze schrijven als nonsens beschouwd.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.