Redactieblog

1471 x bekeken 1 reactie

Coöperatief afscheid nemen

Vorig weekend nam ik met onze drie weken nieuwe, vier jaar oude pony co-operatief afscheid van twee kootjes van mijn linker middelvinger.

Ik maakte een knoop in het touw om de boomtak, zij trok. Deed nauwelijks pijn. De plastisch chirurg hoefde later op de avond nog slechts een laatste peesje door te knippen. Reconstructie zou leiden tot een gevoelloze vinger. Afscheid nemen was beter. Een ongeluk. Ik ben dankbaar voor de 43 jaar dat de vinger me dienstbaar was en blij met de functionaliteit die ik overhoud. Life goes on.

De vergelijking gaat niet volledig op, maar ook binnen coöperaties moet je, soms na een ongeluk, afscheid kunnen nemen. Hoe doe je dat op een coöperatieve manier?

Ik zeg wel eens: een BV richt je op met oog op de wijze waarop je afscheid wilt nemen. Hoe je dan de poet verdeelt. Een coöperatie richt je om een andere reden op: voor de continuïteit van de bedrijfsactiviteit. Leden komen en gaan, maar de coöperatie gaat door. Zo komen en gaan ook de bestuursleden en directie en personeel. Niemand is onmisbaar. De afgelopen maanden werd het vertrek bekend gemaakt van o.a. Tillman bij Vion, Roelofs bij Den Ham, Ruumpol bij ForFarmers, Oosterveld bij DOC Kaas, en Hughes bij FloraHolland. Om uiteenlopende redenen, inclusief pensionering. Mannen die veel beteken(d)en voor hun organisaties.

Het is een kunst om op een goede manier afscheid te nemen van elkaar, vooral als er soms ook iets mis is gegaan - en niets gaat altijd vlekkeloos. Kun je (alleen) de waardering voor wat goed ging laten voortbestaan? Je helpt er immers niemand mee wrok of spijt te koesteren. Jezelf niet, de ander niet en de positieve energie waarmee de coöperatie wil doorgaan al helemaal niet. Soms doet het even pijn. Soms kost het wat. Als reconstrueren van een beschadigde verbinding zou eindigen in gevoelloosheid, is afscheid nemen beter. Op een goede manier. Plastische chirurgie in de coöperatie.

Coöperatief afscheid nemen

Vorig weekend nam ik met onze drie weken nieuwe, vier jaar oude pony co-operatief afscheid van twee kootjes van mijn linker middelvinger. Ik maakte een knoop in het touw om de boomtak, zij trok. Deed nauwelijks pijn. De plastisch chirurg hoefde later op de avond nog slechts een laatste peesje door te knippen. Reconstructie zou leiden tot een gevoelloze vinger. Afscheid nemen was beter. Een ongeluk. Ik ben dankbaar voor de 43 jaar dat de vinger me dienstbaar was en blij met de functionaliteit die ik overhoud. Life goes on.

Coöperatief afscheid nemen

 

 

Vorig weekend nam ik met onze drie weken nieuwe, vier jaar oude pony co-operatief afscheid van twee kootjes van mijn linker middelvinger. Ik maakte een knoop in het touw om de boomtak, zij trok. Deed nauwelijks pijn. De plastisch chirurg hoefde later op de avond nog slechts een laatste peesje door te knippen. Reconstructie zou leiden tot een gevoelloze vinger. Afscheid nemen was beter. Een ongeluk. Ik ben dankbaar voor de 43 jaar dat de vinger me dienstbaar was en blij met de functionaliteit die ik overhoud. Life goes on.

 

De vergelijking gaat niet volledig op, maar ook binnen coöperaties moet je, soms na een ongeluk, afscheid kunnen nemen. Hoe doe je dat op een coöperatieve manier?

 

Ik zeg wel eens: een BV richt je op met oog op de wijze waarop je afscheid wilt nemen. Hoe je dan de poet verdeelt. Een coöperatie richt je om een andere reden op: voor de continuïteit van de bedrijfsactiviteit. Leden komen en gaan, maar de coöperatie gaat door. Zo komen en gaan ook de bestuursleden en directie en personeel. Niemand is onmisbaar. De afgelopen maanden werd het vertrek bekend gemaakt van o.a. Tillman bij Vion, Roelofs bij Den Ham, Ruumpol bij ForFarmers, Oosterveld bij DOC Kaas, en Hughes bij FloraHolland. Om uiteenlopende redenen, incl. pensionering. Mannen die veel beteken(d)en voor hun organisaties.

 

Het is een kunst om op een goede manier afscheid te nemen van elkaar, vooral als er soms ook iets mis is gegaan - en niets gaat altijd vlekkeloos. Kun je (alleen) de waardering voor wat goed ging laten voortbestaan? Je helpt er immers niemand mee wrok of spijt te koesteren. Jezelf niet, de ander niet en de positieve energie waarmee de coöperatie wil doorgaan al helemaal niet. Soms doet het even pijn. Soms kost het wat. Als reconstrueren van een beschadigde verbinding zou eindigen in gevoelloosheid, is afscheid nemen beter. Op een goede manier. Plastische chirurgie in de coöperatie.

De vergelijking gaat niet volledig op, maar ook binnen coöperaties moet je, soms na een ongeluk, afscheid kunnen nemen. Hoe doe je dat op een coöperatieve manier?

Ik zeg wel eens: een BV richt je op met oog op de wijze waarop je afscheid wilt nemen. Hoe je dan de poet verdeelt. Een coöperatie richt je om een andere reden op: voor de continuïteit van de bedrijfsactiviteit. Leden komen en gaan, maar de coöperatie gaat door. Zo komen en gaan ook de bestuursleden en directie en personeel. Niemand is onmisbaar. De afgelopen maanden werd het vertrek bekend gemaakt van o.a. Tillman bij Vion, Roelofs bij Den Ham, Ruumpol bij ForFarmers, Oosterveld bij DOC Kaas, en Hughes bij FloraHolland. Om uiteenlopende redenen, incl. pensionering. Mannen die veel beteken(d)en voor hun organisaties.

Het is een kunst om op een goede manier afscheid te nemen van elkaar, vooral als er soms ook iets mis is gegaan - en niets gaat altijd vlekkeloos. Kun je (alleen) de waardering voor wat goed ging laten voortbestaan? Je helpt er immers niemand mee wrok of spijt te koesteren. Jezelf niet, de ander niet en de positieve energie waarmee de coöperatie wil doorgaan al helemaal niet. Soms doet het even pijn. Soms kost het wat. Als reconstrueren van een beschadigde verbinding zou eindigen in gevoelloosheid, is afscheid nemen beter. Op een goede manier. Plastische chirurgie in de coöperatie.

Eén reactie

  • Freriks

    Is Vion een coöperatie? Ja, er is wel veel boerengeld verdampt (ZLTO vermogen), maar Vion heeft toch geen leden? En is ForFarmers een coöperatie? op papier misschien nog net en er zit nog volop boerengeld in. Maar Ruumpol wil naar de beurs om zijn aandelen in cash om te kunnen zetten. Verder straalt het in alles een particulier bedrijf uit. Misschien niet erg, maar noem het dan ook zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.