Commentaar

1038 x bekeken 1 reactie

Bescheiden verzekeringspremie

Het is februari 1995. Een veehouder in het Limburgse Neer vecht tegen het water. Het water in de Maas klotst tegen de dijk die hij in allerijl zelf heeft gebouwd. Het leger met pontonboot is de enige verbinding met de wal.

Hij wil tegen elk advies in niet evacueren. Dat moet zijn collega in het Rivierengebied wél. Ogenschijnlijk lijkt er niks aan de hand in Waardenburg. Er is geen water te zien. Maar de dreiging is voelbaar. Als er een dijk doorbreekt, staat er 4 meter water. De koeien gaan op een vrachtwagen naar een plek in de Achterhoek, de kalveren en schapen naar de Veluwe. Hij ziet de wagens met lede ogen vertrekken. Ontredderd blijft hij achter.

De twee beelden staan voor altijd op het netvlies en komen terug bij het zien van de overstromingen in Duitsland. In Duitsland zullen zich soortgelijke taferelen voordoen. De piek in de Elbe verplaatst zich van zuid naar noord. De maatregelen uit 2002, genomen na overstromingen, sorteren onvoldoende effect. Dijkdoorbraken nopen tot evacuatie. De schade beloopt in de miljarden euro's.

De vraag rijst of zoiets ook weer in Nederland kan gebeuren. Het hoge water in de Rijn van afgelopen week zorgde nauwelijks voor problemen, slechts wat overlast. "Extreme situaties kunnen zich altijd voordoen", waarschuwt deltacommissaris Wim Kuijken. Hij gaat over de lange termijnveiligheid. Nederland heeft de zaak wel anders aangepakt. Hoe kan het ook anders, als gidsland op watergebied. Onder de vlag van het programma Ruimte voor de rivier zijn meer dan dertig projecten uitgevoerd. "Integraal benaderd", zegt Kuijken. Er is rekening gehouden met ruimtelijke, economische en natuurontwikkeling. Gemeentes, provincies en waterschappen werken samen. Het programma loopt nog en het volgende, Deltaprogramma, staat al op de rit. Jaarlijks is er 1 miljard euro beschikbaar. Met de wetenschap dat 60 procent van Nederland 'overstroombaar' is, is het een bescheiden verzekeringspremie.

Eén reactie

  • jocox

    Ook de paleizen van de Waterschappen alsmede de goed betaalde bureaucraten ( veelal asielzoekers bestaande uit voor uitgerangeerde 'inlandse' politici ) daarin gehuisvest worden uit die premie betaald !!
    Omslagstelsels maken dit helaas mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.