Redactieblog

2229 x bekeken 6 reacties

Amalia 252

In het draaiboek staan de programmaonderdelen tot op de minuut nauwkeurig omschreven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen kennismaken met de gemeente Noordoostpolder.

Nadat ze in Almere zijn bijgepraat over de toekomstige Floriade en in Lelystad hebben gezien hoe multicultureel die stad is, rijden ze door naar Emmeloord.

 

11.19-11.20: Bij aanrijden hofauto zes blazers een welkomstsignaal.

11.20-11.22: Hofauto stopt voor tribune met schoolkinderen. Kinderen zingen welkomstlied (maximaal 2 minuten). Burgemeester begroet koningspaar.

 

De Noordoostpolder presenteert zich als agrarische gemeente. Het kerkplein is prachtig ingericht als streekmarkt. De aardappel, die de hele wereld over gaat, is het middelpunt. De rassen, de teelt, de machines, lekkere aardappelhapjes, het is allemaal te zien. Ook aardbeien, kersen, kaas en bloemen liggen verleidelijk te lonken.

 

11.25-11.29: Presentatie dorpen in Beursstraat. De tien dorpen hebben ieder een grote houten kuubskist die ze naar eigen idee mogen aankleden om iets van hun dorp te tonen. Ook hier veel fruit, groenten en zelfs kleine boompjes. Rutten kiest voor een kalf.  “Jong en energiek, net als deze Amalia 252”, staat erbij.

 

Op een dikke laag stro ligt een kalfje van vijf dagen oud. We hebben melk, water, een speenfles en een parasol bij ons en trekken veel bekijks. Vooral kinderen willen graag even aaien. Als het koninklijk paar nadert, mag Amalia uit de kist. Guus geeft de fles. De cameramannen vinden het prachtig en wij ook. Rutten krijgt aandacht.

 

Máxima aait het witte kalf en Willem-Alexander vraagt waar die andere 251 Amalia’s zijn gebleven. “Die zijn ook allemaal op ons bedrijf geweest”, zegt Guus, “sommige zijn gebleven en andere zijn verkocht”.

 

De dorpsvoorzitter kan nog wat vertellen over ons mooie dorp en dan is het alweer voorbij.

Een klein meisje komt voor de vijfde keer kijken, een ander kind wil graag even bij Amalia in de kist, een mevrouw vertelt over haar jeugd op de boerderij.

 

Niemand heeft gevraagd of Amalia wel een vaarskalf is….

Laatste reacties

 • Zuperboer

  En ... is Amalia 252 een vaarskalf ?

 • abtje

  Vijf dagen oud en van het bedrijf af. Als de NVWa dat had geconstateerd...

 • Flyinghollander

  Abtje wat kan jij m***r*n****** hebben ze iets leuks ga je zo..

 • jornwijthmen

  ja is ook leuk maar als het koningspaar langs komt mag alles en anders mag er niks beetje vreemd lijkt mij. en dat ze een draaiboek voor zoiets hebben is nog veel erger ze moeten eens een keer wat spontaan doen. dus bus aan de kant en zo eens met mensen praten of even bij een boer langs ofzo. daar heb je veel meer aan dan dit

 • ed12345

  Marianne ik lees altijd met plezier je blogs .Het boek Nieuw land dat je toen beschreef heb ik ook gekocht en gelezen .Ik wilde je aanraden het boek van oud polderwerker en pachter Johan de Wit ;Als de polder vonken slaat; te lezen heb het gekocht ,heb het gekocht bij Nieuw land in Lelystad Reuze boeiend en intressant

 • ferdinanddijkstra

  Ik heb na Amalia het koningspaar mogen leten zien hoe de aardappelteeld in zijn werk gaat op het land aan de hand van een diorama (1:32) en boven verwachting waren ze erg geïnteresseerd , bijzondere dag en de NOP heeft de landbouw in een goed daglicht kunnen zetten bij het koningspaar en de media

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.