Commentaar

4 reacties

ZLTO neemt een gok

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) krijgt veel voor de kiezen. Problemen bij Vion werken door in de organisatie zelf. Dus moest er gereorganiseerd worden.

Eenderde van de medewerkers is of wordt ontslagen. De grote uitdaging is om met deze afgeslankte organisatie de leden toch zoveel te bieden dat ze bij de club willen blijven.

ZLTO stapt over over op het zogeheten ANWB-model: leden krijgen voor hun contributie nog slechts een basispakket, en moeten bijbetalen voor extra diensten, zoals leden van de wielrijdersbond moeten betalen voor de wegenwacht. Alleen als er een onderwerp is dat echt van groot belang is voor de hele sector, springt 'Den Bosch' er op. Om goed gevoel te houden voor wat er speelt in het werkgebied, komen er zeven 'relatiebeheerders' die constant op pad zijn, als een soort wegenwachters in ZLTO-tenue.

Hiermee neemt de zuidelijke boerenorganisatie een gok. Leden zullen opnieuw de afweging maken of het loont om lid te blijven. Die balans pakt hoe dan ook negatiever uit dan nu. Voor een aantal calculerende zal dit reden zijn om af te haken. Dit model werkt calculerend gedrag bovendien in de hand. Antwoord op de vraag: 'waarom ben ik lid van een brede boerenorganisatie' zal vaker afhangen van wat dat direct aan voordeel oplevert. De oorspronkelijke gedachte 'samen zijn we sterk' verdwijnt naar de achtergrond - wat een andere categorie leden weer zal ontmoedigen.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Ben benieuwd naar het weerwoord van de ZLTO op dit betoog...

  Als (nog) ZLTO-lid, en vooral uit solidariteit, kan ik me helemaal vinden in dit verhaal.
  Wat me nog het meest stoort is, dat de 'samen zijn we sterk' gedachte zich niet onderscheidt van de totale belangenbehartiging en het wordt al helemaal niet gewaardeerd. Kortom, de gedachte 'samen zijn we sterk' leeft niet meer!
  Uiteindelijk betekent dát het einde van de ZLTO, of welke boerenbond dan ook...

 • abtje

  Sorry voor de woordspeling, maar dan ben je letterlijk en figuurlijk de Sjaak.
  Degene die dit wangedrocht trouw gebleven zijn mogen de rekening betalen voor het gevoerde beleid.

 • Daan & Ton

  Ik snap niet dat de leden geen diepgaand onderzoek eisen naar evt wanbeleid bij Vion.
  Een megalomane Daan van Doorn heeft Vion en dus ook de ZLTO kapot gemaakt met een waanzinnige overname van Grampian. Die overname, en ook die van Oerlemans trouwens (familiebanden!!), riekt heel sterk naar eigenbelang en zelfverrijking.
  Ik zou dat graag uitgezocht zien, om te kijken of de leden een vette claim kunnen neerleggen bij Daan en consorten! En ook bij accountant BDO idem!

 • joannes

  Johan je gaat direct weer uit van de stelling: minder betekent ook minder voor de leden! Zo vanzelfsprekend is dat niet! ZIjn de bedrijven ook niet steeds op zoek naar efficiëntie en daarmee met minder; méér rendement? Dus die vanzelfsprekendheid is er niet. Dat het in de afgelopen jaren goed fout is gegaan is inmiddels duidelijk. Dat er verandering in beleid en service moet komen is een logisch gevolg. Maar het het zou ook weleens een verbetering kunnen worden voor de leden. De coöperatie en .... het coöperatieve gedrag bestaat er niet voor niets. Het is een soort polder denken waarmee grootse zaken zijn gerealiseerd. Met enkele jaren verkeerd beleid is een coöperatie behoefte niet op een zijspoor te zetten al wensen enkele particuliere bedrijven dat, waarvan enkele buitenlandse! Maar vraag je eens af wat je inlevert wanneer de coöperatie zou verdwijnen? WIe gaan het gat in de markt vullen? En ...wordt het voor de leden, al is het een ANWB pakket, er daarmee beter op?

Of registreer je om te kunnen reageren.