Commentaar

1082 x bekeken 3 reacties

Voordeel van de twijfel

ZLTO-voorman Hans Huijbers is niet de man van wollig taalgebruik. Hij zegt waar het op staat, of dit nu goed of vervelend nieuws is.

De ontmanteling van Vion was slecht nieuws. Het initiatief om een toonzettend vleesbedrijf te bouwen, was goed. Het tij zat tegen. En ja, er zijn fouten gemaakt. Punt. Geen vingers, geen afrekencultuur.

Huijbers drukt als president-commissaris van Vion de ‘reset’-knop in. Het concern moet verder zonder de lucratieve dochter Ingredients. Slachterij Vion Food kan zich opmaken voor een grondige efficiëntie-operatie. Het mes gaat in alle onderdelen die niet bijdragen aan de winst. Aandeelhouder ZLTO weet inmiddels wat dit betekent. De organisatie doet een jas uit. Eenderde van het personeel moet weg. De organisatie keert terug tot de kerntaak: belangenbehartiging. Projecten zijn pas interessant als ze – op keukentafelniveau – geld opleveren.

Het klinkt allemaal erg logisch. Huijbers verdient in dit proces het voordeel van de twijfel. Hij is niet belast met het verleden, want is nog maar kort (president-)commissaris. Hij is niet bang rigoureus te snijden, maakt duidelijke keuzes en communiceert deze. Hij gunt zichzelf twee jaar. Vleesconcern Vion moet dan weer op de rails staan. Dat lijkt redelijk. Veel hangt af van de startpositie, of anders gezegd: de verkoopprijs van Ingredients. Mogelijk resteert een bescheiden aandelenpakketje dat voor extra dividend zorgt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Dat er gesneden moet worden in de organisatie zal gezien de resultaten van Vion duidelijk zijn, maar dat er nu in eens 30 % mensen weg kan, zou dat niet betekenen dat er al gedurende lange tijd op te grootte voet is geleefd. Hebben de besturen uit het verleden niet te veel geleefd in de roes van hoe meer zielen ten kantore hoe belangrijker we zijn. Zelfs het kantoor van de ZLTO straalt uit dat er aan geld geen gebrek is en dat alles gedaan is om maar milieu vriendelijk over te komen.

 • sturk

  Als er geen andere mensen aan het bewind komen en ze gaan door met de mensen, die bewezen hebben, dat ze het niet kunnen. Implodeert alles. Zoals het er nu naar uitziet verandert er niets en blijft het een log, slecht georganiseerd bedrijf, die constant achter de feiten aanhollen. En dan moet Duitsland nog gereorganiseerd worden, want dat lag stil met de problemen in Engeland.

 • Daan & Ton

  Hans Huijbers is in mei 2009 tot de RvC van Vion toegetreden. Inmiddels dus vier jaar geleden. Hoezo pas sinds kort??
  Hij heeft als voorzitter van de ZLTO Antoon Vermeer opgevolgd, en werd bij Vion ook opgenomen in de 'incrowd'. Je kunt dus niet zeggen dat hij niet besmet is. Bij alle beslissingen mee vooraan gestaan. Wel is hij pas sinds 2012 voorzitter vd RvC geworden.
  Het pluche voelde te prettig aan, waardoor hem net zoveel te verwijten valt als alle anderen.
  Ik hoop dat er nog een groot onderzoek komt naar ' Het Drama Vion'. Je kunt er inmiddels een boek over schrijven...!

Of registreer je om te kunnen reageren.