Commentaar

1293 x bekeken 5 reacties

Voedselvraagstuk van iedereen

De wereldbevolking groeit, volgens de Verenigde Naties naar ruim 9 miljard in 2050. Behalve het aantal mensen verandert ook de consumptie.

De welvaart neemt toe, en daarmee de vraag naar dierlijke producten. Kan de aarde dit wel aan?, is de vraag die bovenaan prijkt op het lijstje van de wereldvoedselorganisatie FAO. Niet alleen meer in Rome trouwens. Op veel plaatsen in de wereld wordt nagedacht over verduurzaming van de productie.

En net als in het klimaatdebat zetten criticasters ook in dit dossiers vraagtekens bij de getallen. De bevolkingsgroei volgt de beschikbaarheid van voedsel, en stijgt de consumptie van dierlijke eiwit wel? Natuurlijk zullen de getallen op weg naar 2050 nog wel een paar keer worden bijgesteld, maar het is gevaarlijk om de grote trend te ontkennen.

De wereld moet zich opmaken voor groei, en tegelijkertijd verduurzaming. Dit proces kan op verschillende plekken in de wereld een andere uitkomst hebben. In Azië en Afrika, waar de bevolking groeit, moet er vooral meer voedsel komen. Bij voorkeur ook ter plekke geproduceerd, en beter verdeeld. Moderne technologieën zullen een grote rol spelen. Europa, met een krimpende bevolking, gaat in tonnages inleveren, maar kan op kennisterrein een grotere bijdrage leveren. Het wereldvoedselvraagstuk vraagt van iedereen een inzet.

Laatste reacties

 • antibioticasyndicaat

  Voedsel is nú al primair een verdelingsprobleem.
  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de landbouwsector en de WUR op valse manier, puur uit eigen intensief (export)belang dit 'voedselprobleem' opkloppen. Blijkt ook uit bovenstaand stukje weer als er betwijfeld wordt of er wel zo'n probleem is, of dat het gemaakt wordt. En dan nog zijn er meerdere oplossingsalternatieven zoals minder verspilling, het hier iets minder vlees eten, en de productie van algen, om er maar een paar te noemen.

  De FAO publiceerde onlangs bijvoorbeeld ook nog een rapport over de mogelijkheden van insecten. Veel duurzamer (LCA: conversie = 1, ruimte- en antibioticabehoefte verwaarloosbaar) en gezonder dan de door Dijkhuizen & Co uit eigenbelang gepropageerde plofkip en kiloknallers.

 • Richard uit de grensstreek

  Voedsel zal er genoeg zijn maar niet iedereen kan dit betalen Dat zal het probleem zijn.

 • schoenmakers1

  de politiek zal het niet goedvinden dat het voedsel te duur wordt, hebben ze zelf geen belang bij

 • alco1

  Als de wereld bevolking toeneemt zal dit gepaart gaan met allerlei milieu aantastende gevolgen. Zoals steeds meer bebouwing, auto's, energie verbruik, technologie in computers e.d. Steeds meer straling en zo kun je nog wel een poosje doorgaan. Heel laag op die lijst staat het eten van vlees.
  Vreemd dat dat prioriteit krijgt bij heel veel groeperingen.

 • koestal

  ach ze hebben tegenwoordig al weer een alternatief ,insecten eten ,die komen zo aanwaaien

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.