Commentaar

5 reacties

Vertrouwen

Vertrouwen is dé opgave van dit decennium. Dit was de boodschap van een artikel in Filosofie Magazine in 2010. Het was de spijker op zijn kop. Waarom hier een verwijzing naar dat inmiddels oude verhaal? Omdat het een van de beide teksten is waar Havo-eindexamenkandidaten zich deze week over gebogen hebben voor het vak Nederlands. De andere tekst was eentje van Roos Vonk, psycholoog en bekend vegetariër. Zij legt hierin uit waarom ze het verwerpelijk vindt om vlees te eten en waarom het vreemd is dat de bio-industrie niet per direct wordt gestaakt.

Dat uitgerekend die tekst is gekozen voor het eindexamen is slecht gevallen in de veehouderijsector. Kinderen van veehouders moeten immers een verhaal doorworstelen waarin het bestaansrecht van het bedrijf van hun ouders wordt miskend en waar hun klanten, vleeseters, worden neergezet als 'stom en asociaal'. Oké het is een opinie, en technisch nog goed geschreven ook, maar het komt wel aan en zoiets is niet goed voor het vertrouwen in onderwijs, overheid en buitenwereld.

En dat vertrouwen is al zo ver te zoeken. Wantrouwen viert de boventoon. Tussen boer en supermarkt, supermarkt en consument, overheid en boer, boer en wetenschap, en zelfs binnen de sector. Niet altijd zonder grond overigens. Zo krijgt Zuidoost-Nederland te maken met extra mestregels, mede doordat daar veel mest illegaal wordt uitgereden. Die overbemesting is een van de oorzaken voor het niet halen van de nitraatrichtlijn. Wie betoogt dat beleid meer gebaseerd moet worden op eigen verantwoordelijkheid moet wel een overtuigend antwoord hebben op deze kwestie. Verwijzen naar financiële nood is dat niet.

De affaire met het paardenvlees is juist weer een voorbeeld van hoe het mis kan gaan als er blind vertrouwen is. De sjoemelaars konden zo lang hun gang gaan doordat pas echt gecontroleerd wordt als er aanleiding voor is. Maar wat is het alternatief dan? Alles dichttimmeren met regels en controles? Nee, dat middel is net zo erg als de kwaal. Zonder vertrouwen functioneert niets. Dat moet elke dag opnieuw verdiend, gegund en bewaakt worden, door alle partijen die tot elkaar veroordeeld zijn, van boer tot burger tot overheid. En wie het verprutst, hard aanpakken.

Laatste reacties

 • BW

  Dat examenkandidaten zulke tekst te lezen krijgt is beneden alle peil. Een onderzoek, waarvan de onderzoeker, heeft aangegeven dat hij de feiten uit zijn duim heeft gezogen horen niet voor nog meer publiciteit te zorgen. Een stel rooie rakkers zijn het daar bij die examencommissie. Dat zij ooit geslaagd zijn is een raadsel.

 • minasblunders1

  Tja, de kenniseconomie hè. Zo kwam mijn dochter jaren geleden thuis met het verzurende ammoniakverhaal. Ik heb haar opgedragen om eens aan de leraar te vragen hoe ammoniak verzurend kan werken als het basisch is. De leraar: 'ehhh...ja...ehhh...nou, dat weet ik ook niet hoor, het staat nu eenmaal in het boek!'

 • Romeijn

  Juist kinderen van veehouders horen dat verhaal te kennen, zodat ze de juiste tegenargumenten paraat kunnen hebben.

 • vael

  zo staan er wel meer blunders in schoolboeken/toetsen en examens. zoals foto's van een combine die graszaad een het dorsen is met als tekst dat er graan gedorst wordt om brood van te bakken. Of een biologie docent die volhoud dat de nederlandse akkerbouw pure monocultuur is en dat er in brazilie beter wordt omgegaan met vruchtwisseling enz. enz.

 • vael

  zo staan er wel meer blunders in schoolboeken/toetsen en examens. zoals foto's van een combine die graszaad een het dorsen is met als tekst dat er graan gedorst wordt om brood van te bakken. Of een biologie docent die volhoud dat de nederlandse akkerbouw pure monocultuur is en dat er in brazilie beter wordt omgegaan met vruchtwisseling enz. enz.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.