Commentaar

5 reacties

VVD vervreemdt van boeren

Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, wil dat een kleiner deel van het Europese budget naar landbouw gaat.

Volgens de VVD-politica moet Europa inzetten op de digitale economie. In De Wereld Draait Door kwalificeerde zij Europese regeringsleiders als 'stakkers' die hun kaarten op landbouw zetten.

Het is opmerkelijk dat Kroes nu kritiek uit. De Europese Commissie - met Kroes - heeft eerder een budgetvoorstel ingediend waarin juist een flink budget voor landbouw is gereserveerd.

Het lijkt er op dat Kroes nu de onderhandelingen over het budget en het GLB in de eindfase komen, nog een ultieme poging doet om het landbouwbudget verder uit te kleden. Zij laat daarmee eens te meer zien dat de liberalen zich in een hoog tempo van de boerenkiezer hebben vervreemd. Niet elke ondernemer is een voorstander van EU-subsidies, maar het grootste deel is daar toch wel in meer of mindere mate van afhankelijk.

Bij de afgelopen verkiezingen stak de VVD het CDA naar de kroon in de agrarische sector. Veel in Balkenende en Verburg teleurgestelde boerenkiezers liepen over. Om die weer terug te winnen, hoeft de partij maar te blijven stilzitten. Geen enkele grote EU-boerenorganisatie, LTO incluis, is voorstander van een radicale verlaging van de subsidies. De eerste echte test is volgend jaar bij de Europese verkiezingen. De kans dat de VVD de winst op het CDA behoudt, lijkt niet heel groot.

Laatste reacties

 • jan1966

  De VVD is de partij van de Banken, de CEO's van de Retail en van de tussenhandel. De slavendrijvers van de agrarische sector dus. Onbegrijpelijk dat je daar als boer of tuinder op gaat stemmen.

 • agratax2

  Ik zou willen wijzen op de niet geringe prijsverhoging van graan en daarmee andere landbouwproducten. Dit moet toch meer geld in het laatje brengen bij de boeren en is dan prijsondersteuning (subsidie) nog nodig? Moeten we als landbouw maar eindeloos doen aan kosten stijgingen voor productierechten en andere rechten? Zie ik niet bij iedere prijsverhoging van landbouw producten de grondprijs stijgen? Al dit soort zaken worden mede door subsidie veroorzaakt. Als we als boer nu eens rigoureus afrekenen met al die overheids steun en de markt zijn werk laten doen met alle negatieve gevolgen voor zowel de boer als de consument en het milieu, dan wordt duidelijk of een vrije markt mogelijk is of dat er nog meer gestuurd en gesteund moet worden.
  Een uitspraak van Kroes hoeft niet perse een partij uitgangspunt te zijn. Maar dit willen we als anders denkende kiezer graag direct aannemen, net als we graag aannemen dat de huidige crisis wordt veroorzaakt door het zittende kabinet. Zij hebben een puinhoop overgekregen die niemand wou of kon oplossen.

 • bankivahoen

  Iedere politieke partij heeft de laatste 30 jaar wel eens aan een coalitie deelgenomen maar uiteindelijk heeft het geen verschil gemaakt wie er aan het roer zat. De een is nog minder begaan met de sectoren als de ander, kortom stemmen maakt geen verschil met de al uitgestippelde lijn voor de land en tuinbouw !

 • info36

  Het komend seizoen moet ik waarschijnlijk tarwe telen voor nog geen 20 cent per kg. En dat met een pachtprijs van bijna 1000 euro/ha.
  Als ik dan geen prijsondersteuning krijg moet er zwaar geld bij.
  Als we de markt z'n werk laten doen en de prijzen gaan goed omhoog schreeuwt heel de wereld moord en brand. Dan spreken ze gelijk over een voedselcrisis terwijl er die helemaal niet is. Ik zou ook graag de markt zijn werk laten doen maar dan moet ook niemand er zich mee bemoeien. En de pacht omlaag natuurlijk. In mijn regio is de laatste 25 jaar 90% van de grond gekocht door uitgekochte boeren van elders die het 4 a 5 voudige terugkopen. Dat bepaald de druk op de grond. Niet het landbouwopbrengend vermogen. Overigens de VVD is nog nooit een boerenpartij geweest, het tegenovergestelde eerder.

 • koestal

  Mark Rutte is ook voor afschaffing van de GLB,s

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.