Redactieblog

1244 x bekeken 8 reacties

Toeslagenfraude

Fantastisch systeem die toeslagen in Nederland. Dat vinden niet alleen wij Nederlanders maar nog veel meer mensen. Het is zelfs zo dat men graag even een kort bezoek aan ons landje overheeft om toeslagen aan te vragen. Een korte vakantie met geld toe zeg maar.

Dat fraude met toeslagen een groot probleem is, is duidelijk geworden na een televisieuitzending van KRO Brandpunt. In de uitzending wapperden straatarme Bulgaren trots met bankpassen en brieven waarin toeslagen zijn toegekend. Hele dorpen zijn naar Nederland afgereisd om toeslagen aan te vragen waar ze geen recht op hadden. Ze maken gebruik van de werkwijze van de fiscus dat de aanvraag eerst wordt toegekend en er pas – jaren - later gecontroleerd wordt of de toeslag terecht is uitbetaald. En als de fiscus dan het geld terug wil halen zijn de vogels gevlogen.

Het zijn natuurlijk niet alleen Bulgaren die dit doen. Er is een heel netwerk van criminele bendes ontstaan die goud geld verdient aan deze kinderlijk eenvoudige manier van fraude. Er worden busjes met toeslagaanvragers Nederland in en uit gereden. Natuurlijk komt de meeste “winst” niet bij de – meestal straatarme – aanvragers terecht, maar bij de organisatoren van de fraude.

Het toeslagensysteem is in 2005 ingevoerd en later verder uitgebouwd. Op dit moment kennen we Zorgtoeslag, Kindgebonden budget, Huurtoeslag en Kinderopvangtoeslag. Vaak komen de toeslagen terecht bij mensen die het geld hard nodig hebben. Dit is ook de reden geweest dat de Belastingdienst op aandringen van de Tweede Kamer eerst uitbetaalt en pas later controleert of er recht is op de toeslag.

Anders zou er misschien lang gewacht moeten worden op de uitbetaling en dat kan deze groep natuurlijk niet hebben. Maar al te goed is buurmans gek blijkt maar weer eens. Gelukkig zijn er  inmiddels wijzigingen in het systeem aangekondigd. Er zal niet meer in blind vertrouwen geld worden overgeboekt op een bankrekening van een aanvrager van een toeslag. Eerst een check en dan pas uitbetalen. Eigenlijk niet meer dan logisch. Maar ik ben bang dat ondanks deze maatregelen het Toeslagensysteem nog steeds een fantastisch systeem blijft voor fraudeurs.

Laatste reacties

 • somporn

  Ja,we plukken de echte hard werkende NL gewoon kaal en de buitenlanders vieren feest van ons geld in hun eigen land.
  Meer dan 95 miljoen in rook opgegaan.
  Moet je zelf eens iets verkeerd invullen wordt je behandeld als dikke crimineel.
  Of zoals laatst op tv, 2 oudjes van in de 80 die zogenaamd worden beschuldigd van aow fraude.Het moet niet gekker worden,welkom in de bananenrepubliek NL.

 • alco1

  Of die boer die 1500 euro boete kreeg omdat hij niet goed injecteerde.

 • Demeter Griend

  Wij hebben GLB en SNL en das geen fraude.

 • Mozes

  Demeter Griend, in ruil voor het GLB (toeslagrechten) veel te goedkoop voedsel waar het hele volk van profiteert.
  Omdat de belasting voor de toeslagrechten vooral door de rijkeren wordt betaalt werken de toeslagrechten in feite als een inkomensnivelering ten voordele van de laagst betaalden.

 • blondie10

  #Mozes: probeer als vrije ondernemer maar eens op te boksen, op bv. de grondmarkt tegen al die steuntrekkende vee collega's die jaarlijks gewoon een automatische storting krijgen voor de aankoop van 1 ha.

 • koestal

  ze doen ook mee aan de postcodeloterij,winnen doe je bij...........

 • koestal

  Somporn ,goed verwoord !!!

 • koestal

  Hyopocrisie ten top

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.