Boerenblog

8053 x bekeken 5 reacties

Samen wonen op één erf

Een stevige discussie op het werk. Is een eigendom met kårbolig, oftewel een woning op het erf voor gepensioneerde ouders van de boer, nog wel van deze tijd? Wil je nog met elkaar op één erf wonen? En kan het financieel wel uit?

In Noorwegen staat op veel erven een kårbolig. Een woning op het erf, waarin de gepensioneerde boer soms het recht heeft te blijven wonen tot zijn dood, zelfs na verkoop van de boerderij. Er is zelfs een trend gaande dat op huidige boerenerven niet alleen de boer met zijn gezin en tevens ouders woont, maar dat er nog een derde woning wordt bijgebouwd voor een broer of zus of voor een uithuisgaand kleinkind. Is dit wel slim?

Sterke familieband
Het klinkt allemaal heel gezellig, en in de Noorse cultuur is de neiging van flytte hjem, terug naar huis verhuizen, sterk aanwezig. Het geeft sterke familiebanden in een plattelandssamenleving. En daar waar de hele familie zich inzet voor plaatselijke sport- en muziekverenigingen en school, is de kans dat dit wordt voortgezet groter als men allemaal op een erf woont. Het wordt dan meer een levensstijl, met ouders in het bestuur en opa en oma via de babyfoon.

Flexibel zijn
De nadelen van met de hele familie op één erf wonen, zijn ook in Nederland bekend. Vooral bij bedrijfsovername moeten beide partijen zeer flexibel zijn als het gaat om samenwerken, en een andere aanpak van de andere partij tolereren. Maar ook als het gaat om sociale verplichtingen, waarbij de nieuwe generatie zich niet altijd evenveel kan of wil inzetten voor een vrouwenvereniging, boeren- of buurtvereniging in verband met banen buitenshuis.

Financiële kanttekening
Een financieel aspect is de waarde van het eigendom. Een tweede of zelfs derde woning op het erf geeft geen hogere hypothecaire waarde aan het bedrijf, zoals een basis voor een nieuw op te nemen lening. De woningen worden apart beoordeeld, maar kunnen niet apart worden verkocht. De totale taxatiewaarde van het eigendom bij verkoop schiet omhoog bij meerdere goed onderhouden woningen, soms onbedoeld, want een erf met stallen en bijgebouwen en wel drie woningen is praktisch onverkoopbaar.
Daarnaast zien we nu ook een ontwikkeling dat de oudere generatie liever in het centrum van het dorp in een kleine woning of appartement gaat wonen. Dan staat de kårbolig dus leeg. Is verhuren een optie? Dan woont men nog steeds dicht op elkaar, maar zonder de familiaire band. De keuze om een woning te laten bouwen verschilt in elk geval per bedrijf en per familiesituatie.

Laatste reacties

 • Bison

  Als je ruzie wil hebben moet je samen met familie op het zelfde erf gaan wonen.
  Heb het 30 jaar gedaan,...Hell on earth.

 • PDraaijer

  Hallo Eleonie
  leuk om iets van je te lezen en een beetje te ervaren hoe sociale aangelegenheden in Noorwegen zijn.
  Hier worden zaken wel anders maar er verandert niet veel.
  groet
  Paul Draaijer

 • Demeter Griend

  Pa woont vlakbij. Ik vind het hartstikke gezellig. Een beetje in het water spugen, koffie drinken en elkaar vertellen hoe druk we het hebben. Doe ik straks met mijn zoon ook weer. Die ziet nog ook in hoe mooi het is zelfstandig ondernemer te zijn. Heaven on earth zo een beetje elkaar helpen.

 • koestal

  In sommige streken van Nederland woonden soms drie generaties op het erf,ik ben er niet voor

 • Deense boerin

  Dan verschilt Noorwegen toch wel veel van Denemarken. Hier verhuizen de ouders allemaal. Denen hebben ook niet zoveel emotionele binding met hun bedrijf (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Het bedrijf wordt veel makkelijker aan een vreemde verkocht dan aan het eigen kind. Vooral ook omdat familieverkoop niet zoveel vrijstellingen heeft als in NL. Hier dus geen ouders op het erf. En wij zijn heel blij dat we hier zelf gestart zijn, zonder het bedrijf van ouders over te nemen en zonder financiële hulp van ouders. Ik zou het niet kunnen hoor, niet mijn eigen ouders en niet mijn schoonouders.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.