Commentaar

5005 x bekeken 17 reacties

Nu mag bij Vion niets meer misgaan

De positie van het slachtbedrijf van Vion is cruciaal voor de Nederlandse varkenshouderij.

Met ingehouden adem volgt de varkenssector de splitsing van Vion Food Group. De kwestie waar het nu om draait is of de afsplitsing en de verkoop van de goed renderende Ingredients-divisie de Food-divisie gaat redden. Zijn er na de verkoop genoeg middelen om het slachterijbedrijf zo te reorganiseren dat bij het uitbetalen van een concurrerende varkensprijs ook nog een gezond rendement kan worden gemaakt? Dat moet, want anders is de Vion-slachterij ten dode opgeschreven. Aan dit laatste moeten vertegenwoordigers van varkenshouders niet denken. Breed gedragen is in deze kring de overtuiging dat een sterk vleesbedrijf voor de Nederlande varkenshouderij van levensbelang is.
Vorige week werd bekend dat Vion de holding splitst en dat Ingredients in de etalage staat. Het is weer een stap in de ontmanteling van een bedrijf dat door overnames van – vaak slecht renderende – slachterijen een van de grootste vleesconcerns in Europa was geworden.
Het begon een jaar geleden met het bericht dat Vion zijn betalingen met een week opschortte. Daarop volgde een stroom van negatieve berichtgeving: ontslag op staande voet van de topman, afstoten van food-activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, niet-kernactiviteiten als Banner Pharmacaps en Oerlemans Foods werden verkocht. Dit alles om teleurstellende slachterijresultaten goed te maken. Wat nu rest, is een slachterijgedeelte in een wereld waarin twee grote, efficiënte Duitse slachters, niet ver van de Nederlandse grens, de toon zetten.
De grote bezorgdheid van mensen in de varkenssector is niet overdreven. Met de verkoop van Banner Pharmacaps moest Vion afstand doen van het tafelzilver, nu staat het familiegoud te koop. Als deze drastische stappen – de nieuwe strategie die wordt uitgerold – niet worden gevolgd door een strakke uitvoering, kan dat enorme gevolgen hebben voor de hele varkenshouderij in Nederland. Die konden wel eens een grotere impact hebben dan het hele mestbeleid. Nu mag niks meer misgaan.

Laatste reacties

 • John*

  de kosten bij vion liggen veel te hoog waardoor de concurrende slachterijen achterover leunen met het uitbetalen van een hogere varkensprijs. Vion kan het niet dus hoeven wij ook niet en pakken zelf de marge..

 • joannes

  Ik zou het anders verwoorden; Nu moet het eens goed gaan! Maar ja daar is het te laat voor. Voor een sprint, om de achterstand weg te werken, heb je veel te veel energie voor nodig. Energie die er niet meer is; dat blijkt uit de verkoop van al dat tafelzilver. Hoe kan je nog de illusie hebben dat het wel goed komt? Die concurrenten hebben de afgelopen jaren flink geinvesteerd in efficientie en hun verkoop apparaat terwijn VION zijn miskopen aan het managen was. Het kruisje is een aantal jaren geleden al gezet. Het is nu een kwestie van ontmantelen zoals men in de volksmond zegt. De naakte waarheid komt langzaam maar zeker voor het daglicht: Wanbeleid met een bedrijvenportefeuille die de resultaten jaren hebben gemaskeerd. Transparantie en duurzaamheid waar men zo de mond van vol heeft lijkt voor bestuurders en natuurlijk hun financiers, de Rabo, in een ander boek geschreven. Een boek waar maar weinig boeren toegang tot hebben.

 • ikkethuis

  Waarom heeft lto niet eerder ingegrepen, dit gaat de leden veel geld kosten. Als de zlto ballen heeft, laat ze de directie van vion opdraaien voor het mismanegement. En niet de lto leden vaarvan een groot gedeelte niets met varkens te maken heeft. Er zijn vele groente en bloemen veilingen waar ze ook voortijdig uitstapte, waarom bij de slachterijen niet? Het is overigens belachelijk dat een belangenorganisatie zoveel winst maakt dat ze er mee gaat speculeren.

 • leftturn

  we overleven al jaren zonder sterke speler, ze zijn dit immers nooit geweest. altijd als eerste omlaag en als laatste omhoog. of alleen voor diegene die erom vragen.
  zonder deze manke zal ook de vleeshandel moeten kiezen voor spelers die wel kunnen rekenen. het zal een tijdje zoeken zijn en pijn doen, maar voor de langere termijn: opdoeken.
  vion heeft nog nooit voor ons de prijs gezet, alleen omlaag wellicht.

 • aarthamstra1

  Breed gedragen in deze kring (ZLTO),Ze bedoelde we maken de rest kapot , door slimme wetjes ,regeltjes te promoten bij de overheid het alleen recht te claimen van slachtafval . in en verkoop als een dolle. Het is ze schijnbaar mislukt nu snel RENDAC zijn rechten afpakken voor dat ze de laatste vrije slachterijen kapot maken met hun absurde marges op
  het verwerken van slachtresten /bloed/kadavers. VOOR HET TE LAAT IS.

 • aarthamstra1

  Breed gedragen in deze kring (ZLTO),Ze bedoelde we maken de rest kapot , door slimme wetjes ,regeltjes te promoten bij de overheid het alleen recht te claimen van slachtafval . in en verkoop als een dolle. Het is ze schijnbaar mislukt nu snel RENDAC zijn rechten afpakken voor dat ze de laatste vrije slachterijen kapot maken met hun absurde marges op
  het verwerken van slachtresten /bloed/kadavers. VOOR HET TE LAAT IS.

 • aarthamstra1

  Breed gedragen in deze kring (ZLTO),Ze bedoelde we maken de rest kapot , door slimme wetjes ,regeltjes te promoten bij de overheid het alleen recht te claimen van slachtafval . in en verkoop als een dolle. Het is ze schijnbaar mislukt nu snel RENDAC zijn rechten afpakken voor dat ze de laatste vrije slachterijen kapot maken met hun absurde marges op
  het verwerken van slachtresten /bloed/kadavers. VOOR HET TE LAAT IS.

 • hakker

  #ikkethuis als directie vion moet opdraaien voor mismanagement, draait zlto hier zelf ook voor op, omdat zij enig aandeelhouder zijn en dus zelf verzaakt heeft door slecht toezicht en het zo ver heeft laten komen. De architecten van deze grootheidswaanzin zijn al lang van het strijdtoneel verdwenen. Het kritisch toezicht heeft gefaald en is het nu puinruimen, waarbij de bank ZLTO achterlaat met de slechte tak en zelf hun vorderingen verlegt naar ingredients. Erg dubieus, omdat deze bank zelf mede aan de basis heeft gestaan van deze strategie van kopen op lucht en als grootste bankier in de gehele sector hierin een dubbelrol speelt. De boerenleden gaan hoe dan ook het gelag betalen bij ZLTO. Geen geldstroom meer uit gezonde activiteiten en ben het daarom wel met je eens dat je de vraag moet stellen of je nog de moeite moet doen om het de slachterij te willen gaan herstructureren of juist zo snel als mogelijk te liquideren. Als ZLTO dat eerste wil. Dan moet dit ook haalbaar danwel noodzakelijk voor de sector zijn, want anders kost het eerst nog meer geld met dezelfde afloop. In sprookjes geloof ik niet, de achterstand op de concurrentie is er, dus het zal vallen of staan met het gevoerde beleid en beginnen van onderaf aan. In ieder geval is er nu weinig meer over van al dat vermogen dat ooit is opgebouwd. Zorgelijke situatie al met al.

 • agratax2

  Voor mij toont dit verhaal aan dat GROOT geen enkele garantie is voor de toekomst. Dit wordt ons wel steeds voorgehouden, GROEI is de enige goede weg. Waarheen?? het lijkt er op dat het de snelweg is naar het GRAF. Het zal VION hel wat kunst en vliegwerk kosten om uit deze impasse te komen, omdat er en leiding zit die leeft met de gedachte GROOT is MOOI en nu moeten ze naar klein behoeft niet slecht te zijn..

 • hertha

  Je zult als vertegenwoordiger bij vion werken, en de boeren nog wijsmaken dat
  ze met de varkens bij hen moeten zijn. Leuke job.!!!!!

 • John*

  zorg maar dat met de opbrengst van de goed lopende bedrijven alle toeleveranciers betaald worden. laat t zooitje klappen en maak een gezonde start met twee slachterijen en veel minder overhead.

 • HKKH

  De VION was de weg kwijt, maar heeft ie volgens mij nog steeds niet teruggevonden. Ik heb er een hard hoofd in. En hoe gaat het met de slachterij in Tilburg? Zit het bij de runderen nog wel goed?

 • arkova

  Wie was ook al weer de belangrijkste man in de agr.sector?

 • Jan Arthur

  Ik zou zeggen: vluchten en zo veel mogelijk meubelen uit de brand proberen te halen. De brand is niet meer tegen te houden! Hopeloos,hopeloos, hopeloos.

 • Roelof Bloo

  't is gebeurd: http://www.susonline.de/meldungen/markt/Diskussionen-um-Vion-1140713.html
  Enschede naar Hutten
  Druten naar Hilckmann
  Boxtel naar Kruisdijk/Lunenburg
  en de rest opdoeken.
  Zo niet dan kopen Tonnies en/of Westfleisch en/of de Denen de hele toko en zij zullen vervolgens alle slachterijen gaan sluiten.....
  In Limburg dachten ze dat de wereld niet zonder hun mijnbouw kon bestaan, de Twenten dachten dat ook van hun textiel. Allebei zijn ze weg en er leven nog steeds mensen in Limburg en Twente... Nederland kan ook zonder Vion-slachterijen...

 • wereldatlas

  HB
  Een normaal bedrijf verkoopt de slechte onderdelen en niet de goede.

 • koestal

  zullen de karbonades ook wel duurder worden !

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.