Boerenblog

1729 x bekeken 1 reactie

Noorse kippenboer krijgt onderscheiding

Net als in Nederland komt ook de landbouwsector in Noorwegen niet altijd even positief in de media. Maar nu wel. Ingulf Galåen, eierboer in Røros, kreeg een prestigieuze prijs, de Norges Vel Sølvmedalje.

Ingulf Galåen (1954) nam de boerderij over als negende generatie sinds de start in 1721. Om zijn bedrijf rendabel te houden, zocht hij meteen naar meerdere takken om zijn bedrijf rendabel te houden. Vandaag de dag is Galåen één van de grootste eierproducenten in Oost-Noorwegen. De boerderij is uitermate rendabel en biedt werk aan veel mensen. Dit was een van de redenen voor het uitdelen van de prijs.

Sterk door samenwerking
Galåen heeft zijn kaarten gezet op kortreist mat, voedsel van dichtbij. Daarom is hij een productie gestart onder de naam Galåvolden Gård, met eieren, vleesproducten, taart en andere bakproducten en ijs. Alle ingredienten komen van het eigen bedrijf. Inmiddels heeft hij zeven fulltime medewerkers in dienst.  
Daarnaast had hij al snel door dat kleine bedrijven , zoals hij zelf heeft, alleen sterk konden staan door samen te gaan. Dus richtte hij Rørosmat AS op, een brancheorganisatie met een eigen merk. Inmiddels telt de organisatie 28 leden, die hun lokaal geproduceerde waren via een gezamenlijk distributiekanaal landelijk afzetten. Ieder voor zich was dat nooit gelukt. Dit was een goede keus, want de huidige markttrend in supermarkt-Noorwegen laat zien dat mensen steeds bewuster voor producten dichterbij huis kiezen. Rørosmat is momenteel het bekendste merk van Noorwegen als het gaat om biologische, lokaal geproduceerde producten.

Druk baasje
Ingulf Galåen kan niet stilzitten. Naast zijn veelomvattende bedrijf ziet hij kansen in de maatschappij, waarvoor hij zich gewoon móet engageren. Ook was hij voorzitter van de raad van bestuur van verschillende bedrijven in en om Røros. Bovendien zette hij zich in voor de realisatie van een nieuw industrieterrein, waar hij nu Rørosmat AS vanuit een nieuw pand bestiert.

Ondernemen op Galåen-wijze
Met recht verdiend, deze medaille. Galåen zelf was totaal verrast over de prijsuitreiking. “Ik ben misschien iemand die snel enthousiast meedoet. Goede ideeën zijn afhankelijk van een paar mensen die zich ervoor willen inzetten”, zei hij. Daarnaast gaf hij aan dat deze medaille net zo goed zijn vrouw toebehoort. Zij hield immers het huishouden draaiende, terwijl Galåen altijd in de stal, de productieruimtes of in een vergadering was.
Wie weet inspireert deze prijs andere boeren, in binnen- en buitenland, tot ondernemen op de Galåen-manier: kennis van economie en markt, lokale betrokkenheid, samenwerking zoeken en een langetermijnvisie.

Foto

  • Boer Ingulf Galåen (tweede van links) neemt de prijs in ontvangst.

    Boer Ingulf Galåen (tweede van links) neemt de prijs in ontvangst.

  • Lokaal geproduceerde producten van Galåvolden Gård.

    Lokaal geproduceerde producten van Galåvolden Gård.

Eén reactie

  • koestal

    Wel een druk baasje !

Of registreer je om te kunnen reageren.