Commentaar

953 x bekeken 2 reacties

Nederlands model succesvol

Voedsel is politiek. De burgerij is hypergevoelig voor alles wat met gezondheid en voeding te maken heeft en dus is elk nieuws meteen groot.

Bewindslieden hebben hun handen vol aan onderwerpen die zo van de keukentafel komen. Zo schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer dat er geen tekorten zijn aan babymelk, maar alleen aan bepaalde merken. En, zo voegt zij er aan toe, als een baby even moet wennen aan een nieuw merk is dat heel gewoon.

Daarvoor vond zij het nodig om uit te leggen dat het verstandig is om vlees goed te verhitten voor consumptie, en om biefstuk en tomaten niet op dezelfde snijplank te snijden. Dit naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond waaruit blijkt dat ESBL's voorkomen in rundvlees.

Ook staatssecretaris Dijksma moest afgelopen dagen de gemoederen sussen. Zij benadrukt, eveneens na het ESBL-onderzoek, dat extra maatregelen nu niet nodig zijn. Het zijn verstandige woorden die waardering verdienen.

De voortgang in het terugdringen van het antibioticagebruik is immers indrukwekkend. Vijftig procent in een paar jaar tijd, en flink op weg naar de beoogde 70 procent. Dat gaat ergens over. Gelukkig blijft dat succes niet onopgemerkt. Volgens de dierenartsenorganisatie KNMvD maakt dit in het buitenland zoveel indruk dat ze het daar nu hebben over het 'Dutch model', een rolmodel in de gezamenlijke aanpak van overheid, veehouderij en dierenartsen.

Laatste reacties

  • jan1966

    Topkwaliteit voor weinig, wie wil dat nu niet?

  • abtje

    Wat doet de overheid dan in de gezamelijke aanpak? Op een afstandje zeggen hoe het zij het hebben willen?

Of registreer je om te kunnen reageren.