Redactieblog

1 reactie

Monster-nemer

Ik weet nog goed dat hij voor het eerst op ons erf kwam. Met zijn (monsterlijk) glimmende schoenen, zijn nette bloesje en zijn cowboy-ketting. Hij vroeg naar 'Domnul Mischa' en legde uit wat hij kwam doen.

Hij praatte veel te snel, dus ik begreep er niets van. Maar had daar ook niet de behoefte aan. 'Dit soort typetjes' moest bijna altijd wat van je hebben. Dus hoe eerder 'Domnul Mischa' met hem af kon rekenen, hoe beter.

"Michel is in de stal," zei ik hem, waarna ik hem voorging, door de blubber. "Sorry, het heeft geregend." In de stal moesten we over de mestgang, die ze wel net hadden uitgeschoven. Maar ik kreeg steeds meer medelijden met zijn schoenen. De jongeman in kwestie scheen het echter niet erg te vinden.

Michel schudde de jongen stevig de hand, waarna er een geanimeerd gesprek plaats vond. Dat ik, gezien Michels tempo van praten, nu wél kon begrijpen. Dit bleek de vertegenwoordiger van de melkcontrole-instantie! O!

Hij legde vervolgens hun systeem uit: elke maand is er controle. Eerst van alle koeien die korter dan twee maanden in lactatie zijn. Liters, vet, eiwit, celgetal. De uitslag krijg je de maand erop, bij de volgende controle. Dan pas? Kon dat niet meteen, via de mail of sms? Wat de melkfabriek ook altijd doet. En waarom waren wij de enige die daarom vroegen? Hoeveel boeren in onze provincie doen eigenlijk mee met de melkcontrole? Dertig? O.

Een paar weken later komen ze dan voor het eerst. Michel was vroeger zelf ook melkmonsternemer, dus leuk om te zien hoe het dan hier gaat. Michel had wel eens moeite om op tijd te komen (vooral 's morgens), maar onze monsternemer blijkbaar niet. Tien minuten voor melktijd rijdt er al een auto op de dam. En wie stapt eruit? Onze cowboy, zonder ketting, maar nog steeds met bloesje en nette schoenen.

Hij moet een heleboel weten van de koeien, inclusief hun vader's moeders (hoewel we van sommigen niet eens de vader kennen!). Hij heeft nog bij geen enkele andere boer zoveel melk (in de glazen) gezien. Kijk, daar maak je een boer blij mee. Hij is zo'n monster nog niet. Hij mag blijven. Dan zorgen wij de volgende keer wel voor bedrijfslaarzen!

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.