Redactieblog

Met of zonder puntje

Ik zit op het bankje voor ons huis. Recht voor me de ondergaande zon, waar ik zó in kan kijken, omdat de lucht zo heiig is.

Ik bedenk me ineens dat ik dat nog niet zo vaak gedaan heb ik mijn leven, recht in de zon kijken. En dan trekt er een wolk voor.

De bewolking is dun, maar voldoende om ons nerveus te maken. De regen van de afgelopen weken heeft niet alleen de mais weelderig doen groeien, maar ook het onkruid. Als we niet gauw spuiten, staat dat straks hoger dan de mais. Maar onze spuit uit Nederland doet het nog niet zoals wij willen, dus moesten we een kennis vragen. Ja, hij kon wel, hij zou eind van de middag komen. Maar mooi dat hij pas na het melken kwam opdagen. Nu maar hopen dat het droog blijft.

Schuin voor me op de heuvel zie ik de buurman die zijn hectare mais ook laat spuiten. Hij en zijn zoon staan aan het uiteinde van de rijen om de trekkerchauffeur aan te geven waar hij verder moet. Prachtig. Zo’n echte Roemeense variant van de GPS, haha. Of het gezond is, is een tweede.

Aan de andere kant schuin voor me zie ik ineens onze witte bus over de weg aankomen. Michel. Met achter hem de trekker met spuit. Dat betekent niet veel goeds, dat ze nu alweer terug komen. Hè, dat is nou jammer.

In een Nederlands vakblad las ik van de week een stuk over hoe boeren in Nederland de ruwvoeropbrengsten van hun land kunnen verhogen. Drainage, profielkuilen steken, vaste mest op de kopakkers, teeltwisselingen, foliemais.

En elke keer als ik dat soort dingen lees, denk ik, wat zou dat mooi zijn. Als je je daarin zou kunnen verdiepen. Om écht de puntjes op de ‘i’ te kunnen zetten. Maar zolang onze mais nog steeds niet de helft van de Nederlandse opbrengst per hectare haalt, zijn we nog niet toe aan puntjes. Een fatsoenlijke ‘i’ komt eerst. Door er bovenop te blijven zitten. En op tijd (proberen) te spuiten bijvoorbeeld.

Michel is doorgereden. Dan gaan ze vast naar een perceel even verderop. Gelukkig. Niets kapot. En ineens zie ik de zon ook weer. De wolk is verder gedreven. Dat geeft vertrouwen. De angst van de mislukte oogst van vorig jaar zit er nog flink in. Maar we gaan er gewoon voor. Voor een dikke vette ‘i’. Met of zonder puntje.

Of registreer je om te kunnen reageren.