Redactieblog

1093 x bekeken 10 reacties

Kijkje in de kaaskeuken

In het programma Radar van vorige week kwam kaas uitgebreid aan de orde. Een panel van kaaskeurders stortte zich op vetarme kazen. De 30+-variant.

Met een gevoel van angst keek ik. Antoinette Hertsenberg is altijd negatief over boeren en dat verwachtte ik deze keer ook. Nou, dat viel eigenlijk best mee. Eerst zagen we het maken van kaas. Natuurlijk op een kaasboerderij. Dat past bij de filosofie van mevrouw Hertsenberg. Groot is nooit goed.

Welnu, klein is ook niet goed. Een boerin, die al dertig jaren kaas maakte, kwam uitgebreid in beeld. En hoe. Ze had een klein wit petje op haar grijzende haar gezet, maar verder tartte ze alle regels van de hygiëne, lijkt me. Ze roerde met haar handen en blote armen in de kaasbak. Een man, zeer waarschijnlijk haar echtgenoot, deed het later nog eens dunnetjes over met het plaatsen van blokken in de kaasvaten. Eigenlijk maar een vieze boel, dit beeld van kaasmaken. Dan gaat het er in een geautomatiseerde fabriek veel hygiënischer aan toe. Daar komt geen blote arm aan te pas.

Dat was onze conclusie. Hoe lekker ook, voorlopig maar geen boerenkaas. Liever een op een schone manier geproduceerde fabriekskaas. De kaas dus, die even later in hetzelfde programma gekeurd werd. Vetarme 30+kaas. De bevindingen waren slecht. Alleen de Maaslander van Westland-kaas haalde een ruime voldoende: een 7. Verder was alles onvoldoende, ook de Millner van FrieslandCampina. Weer een tegenvaller voor de al zo geplaagde kaasdivisie van onze coöperatie. Ze hebben al weinig merken en dan is hun kaasmerk ook nog eens niet lekker.

Alle magere kazen konden het volgens de kaaskeurders niet halen bij de gewone volvette Goudse kaas:48+ dus. Een leuke uitslag. Blijft er een goede bestemming voor ons melkvet.

Laatste reacties

 • abtje

  Het is toch ook geen vreten die smaakarme kaas. Als ik op de lijn moest letten at ik liever een plakje echte kaas dan twee of drie plakjes ontsmaakte kaas.

  En wat dat nog ranziger is is die kaasloze kees. Weer de parasiet uithangen met nepkaas maar wel meeliften op het fatsoenlijk eerlijke stukje kaas.

  Laat de wetgever daar eens naar kijken, alles wordt beschermt, behalve het fatsoen.

 • jan1966

  Heb je die plastic kaas al gegeten abtje?

 • joannes

  @abtje, de wetgever beschermt alléén wat ze als bedreigend ervaart. Alles wat ze als niet bedreigend ziet noemt ze innovatie, duurzaam, technische ontwikkeling, economisch belang, ontwikkeling in de ethiek, taalontwikkeling, woordkeus, enz,enz, De wetgever is de meerderheid van de Nederlandse bevolking die van een agrarische cultuur naar een stadse wikipedia cultuur is omgeslagen. Kortom, in een strijd zijn er, in ieder geval, twee gezichts punten en de laatste jaren trekt de agrarische georienteerde aan het kortste eind, zo blijkt!

 • joannes

  Vergaderboer laat goed merken dat hij minder boer is dan coöperatie of fabrieks man. Waarom die Hygiëne aanvallen in een blok voor boeren? Die mevrouw Hertsenberg, die komt toch uit de Vegetarier hoek? Die heeft dit misschien nog wel met opzet gedaan als sluik antireklame! Daar moet een boer geen licht op laten schijnen, die heeft andere belangen denk ik!

 • abtje

  @Jan1966 Geproeft en uitgetuft, wat een moordaanslag op je smaak...

 • abtje

  @Joannes, moet je de kaas van zo'n vrouwtje eens proeven en dan die gepasteuriseerde kaas van een melkverwerker.
  Ik weet wel welke het bij mij wint, onhygienisch of niet, betere kaas kan je niet proeven.

 • jaapjo

  Tis weer duidelijk dat vergaderboer geen kaas heeft gegeten van boerenkaas

 • joannes

  @abtje, ik heb zo´n beetje alle kazen wel geprobeerd in mijn leven! En ook heb ik de tijd nog meegemaakt, dat met operatie handschoenen werken niet aan de orde was. Maar wat mij het meest hypocriete van al die vergelijkingen en signaleringen opvalt, is het feit dat; het vooral de handschoendragers zijn die zich willen onderscheiden van die andere; diegene het opvalt! De geïndustrialiseerde bedrijven. Op zich heb ik geen probleem met deze bedrijven maar om nu van dit punt een verkoop argument te maken vindt is overdreven. Overdreven omdat wanneer je anno 2013 een broodje koopt op de markt of van mijn part in een willekeurige supermarkt, kan je het zomaar treffen dat de bediende met zijn blote handen de hele operatie uitvoert in een volle winkel. En niemand die hier bezwaar tegen maakt. Het tegenovergestelde: vaak zijn het nog populiare zaken ook, die een smakelijk en onderscheidend product verkopen. Dus met gewoon persoonlijke hygiëne zonder handschoenen, zoals een aantal jaren geleden, blijkt er nog voldoende te verkopen.

 • abtje

  @Joannes Je ziet ze ook met dezelfde handschoenen aan naar de wc gaan en weer terugkomen en weer verdergaan met hun bezigheden. Eet smakelijk!
  De beste jury zijn nog steeds je eigen smaakpappillen op je tong. En dan is echte kaas van zo'n vrouwtje toch echt wel de hoofdprijs.

 • koestal

  niks deugt bij Hertsenberg en meneer Koffeman

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.