Redactieblog

1884 x bekeken 4 reacties

Even wennen

Ik moet wel even wennen aan deze PvdA-diva. Co Verdaas had ik wel willen houden; Teeven met name en Weekers hadden vergrijpen van grotere orde en die mogen blijven zitten.

Verdaas straalde kracht uit, had realiteitsbesef en was ontvankelijk voor argumenten. Hij had voor mij alleen z’n linkse signatuur tegen en voor ons allen z’n slordige declaratiegedrag. Net alsof Rutte zo goed kan rekenen. Het is natuurlijk hypothetisch om te denken dat we met Co in de landbouw verder zouden komen dan met Sharon, gewoon omdat Co uit is. We moeten met Sharon Dijksma samen boeren, zij is de staatssecretaris.

Zij komt in de media best goed over. Nu is het nog maar de vraag hoe ze op belangrijke dossiers gaat acteren. Durft ze de diverse belangrijke zaken echt te voorzien van een eigen doordachte oplossing? Internationale handel, Europa en de toeslaggelden, natuurontwikkeling, agrarische productie, kringloop, high tech of Ot en Sien, onderwijs en innovatie, ganzen en niet te vergeten: mest. Op tal van deze dossiers heeft zij goede adviseurs en voert ze vele gesprekken. Ze heeft al veel geleerd van onze sector, gezien haar achtergrond is ze geen ingewijde. Soms is dat een plus, vaak een min. Sharon Dijksma heeft als politica deze job gekregen vanwege haar plichtsgetrouwe gedrag binnen haar partij. En dat geeft mij enigszins de vrees dat PvdA-opvattingen bij haar een overheersende invloed hebben, naast dat ze open staat voor relevante adviezen uit haar naaste omgeving.

De kunst voor Dijksma is de experts goed te beluisteren en daarmee beleid te maken waarmee ze ook haar eigen partij redelijk tevreden kan houden. Hoofdpijndossier mest is daar een belangrijk voorbeeld van. De PvdA heeft al eens de kringloopwijzer willen omarmen, maar doordat dat zou kunnen inhouden dat er meer dieren kunnen komen, is het afgeschoten. Haar hoofd wil wel, maar de onderbuik dicteert. Hoe zeer een groot dilemma voor deze dame. Wanneer zij echt kracht heeft, en de Nederlandse landbouw in eigen context begrijpt, zal zij voor de kringloopwijzer gaan.

Laatste reacties

 • alco1

  Die goede adviseurs zijn dat mensen uit het veld of bureaucraten. Een wereld van verschil.

 • drientje

  Met name voor de melkveehouderij was het CDA altijd het verlengstuk van de LTO. Maar ja,Het CDA heeft behoorlijk ingeleverd aan invloed, dus lopen de lijntjes nu anders.

 • koestal

  De tijd zal het leren,hoe ze er mee omgaat

 • Mels

  De richting van de PvdA weten we gezien de demonstratie met 1000(oooooh,wat veel)tegenstanders van boeren met een grote stal,daar kan nooit iets goeds uit komen.Er is aan de andere kant wel een mogelijkheid dat door deze dame binnen die partij er idd realiteitszin komt binnen de PvdA wat weer duidelijk beleid of in elk geval een duidelijk standpunt op kan leveren waarmee de zgn belangenbehartigers(:-(( dan weer aan de gang kunnen.Het is idd zo raar nog niet om door de,voor ons gezien,duivel geregeerd te worden.we zitten dan dicht bij het vuur en kunnen met genoeg steun(hopelijk) uit de pro agro partijen het beleid voor iedereen duidelijk op de rit krijgen.
  En zeker alco1 moeten die adviseur dan uit het veld komen,helaas weten we beter en zullen het wel weer bureaucraten zijn....

Of registreer je om te kunnen reageren.