Redactieblog

8 reacties

Eieren

Het lijkt er op dat er gefraudeerd wordt met eieren. Als er te veel kippen in een stal worden gehouden, mogen de eieren niet als scharrelei of vrije-uitloop eieren worden verkocht. Dat gebeurt wel.

In Duitsland kwam eerder al naar buiten dat honderden kippenboeren gewone eieren als biologische eieren verkochten. Vermoed wordt dat de schaal waarop dit alles plaatsvindt nog veel groter is, dan nu wordt gemeld. Justitie en de NVWA onderzoeken de eierbranche.

Het is op zich wel knap dat deze fraude is ontdekt. Dat lijkt me nog niet zo gemakkelijk met kippen. Tellen kun je ze nauwelijks, aan de eieren zie je niets en de smaak is ook niet anders. Het zal dus wel aan de administratie gelegen hebben, maar ja, daar kan mee gesjoemeld worden, dat weet elke accountant.

Dus als je dat een beetje handig aanpakt, is de kans op ontdekking klein. Dat zullen ook de betrokken kippenboeren gedacht hebben. Nieuw is dit allemaal ook weer niet. Al in 2002 werden veroordelingen uitgesproken over handelaren die gewone eieren opkochten en weer verkochten als scharrelei: drie jaar cel. De straffen kunnen dus behoorlijk hoog oplopen. Maar de illegale winsten die gemaakt kunnen worden, zijn kennelijk groot en dus is de verleiding dat ook.

Wat moet er nu gebeuren, behalve dan dat de betrokken boeren zware straffen krijgen en de illegale winsten zullen moeten terugbetalen? Nog meer controles, nog zwaardere straffen, hogere boetes? Ik zou het werkelijk niet weten. Fraude met voedsel is van alle tijden en kennelijk onuitroeibaar. Consumenten moeten daarmee leven, maar ook boeren die zich wel aan de regels houden.

Schurken zullen er blijven. Ze zitten soms in de Bijlmerbajes. Maar er zitten er ook heel wat in een ver buitenland hun miljoenen te tellen. Misschien is daar ook een enkele kippenboer bij, maar waarschijnlijk is het Bulgarengehalte groter. En die worden beslist nooit gepakt, in elk geval niet zolang Frans Weekers blijft zitten.

Laatste reacties

 • joannes

  Het is toch wel bijzonder dat, wanneer je de krant openslaat, er wel een fraude geval is. Niet alleen bij de kippenboeren, maar ziekenhuizen, scholen, examens, enz, Zou het niet óók met de steeds maar verder opgesplitste functies in de maatschappij te maken hebben? Al die specialisten en specialistische organisaties die weer onderling concurreren, of op strenge budgetten moeten werken, zoeken hun overlevingskansen in de interpertatie van de regels of de matige controle zo lijkt het. Dus, waar ik naar toe wil, is het niet een systeemfout. Een weeffout in de maatschappij dat bij gebrek aan persoonlijk contact economische relaties hun integriteit verliezen. En dan ..... we kunnen toch niet elke functie in de toekomst met regels en controles gaan omkleden? Dat zou sociaal op een dictatuur gaan lijken. Met een vooronderstelling functioneren dat alles zijn eigen controle met boetes ingekleed moet worden!

 • jinkehes

  De oplossing is simpel: gegevens koppelen. De kipregistratie, de meitellingen en de vergunningen (NBwet en milieuvergunning).

 • Farmer NL

  Hallo Willem, erg verdiept heb je je niet in de controle mogelijkheden die er op vandaag zijn om bijvoorbeeld via isotopen onderzoek aan te tonen of het eitje in de winkel met de code van boer Pietje ook daadwerkelijk van boer Pietje af komen. Dat is de traceerbaarheid, de aantallen is op het agrarisch bedrijf veel lastiger, ten eerste moet al je gegevens ingeven in het Kip systeem, verder koop je voer en verkoop je eieren, als je aantallen kippen naast het gekochte voer en het aantal geleverde eieren legt heb je binnen 2 tellen antwoord of er geschoemeld wordt of niet, ik zal niet zeggen 1 of 2 % (ook dit mag niet maar loont bijna niet) maar veel kun je echt niet meer buiten het potje pissen als boer. Dit is in Nederland zo, controles in Duitsland waren altijd veel minder. Volledige vrachtwagens ander nummers (Duitse) op printen en dan in de winkel leggen dat schiet op, hier zit volgens mij de grootste zwendel die zich ook meteen loont want een kooi eitje uit bijvoorbeeld Polen is wel in een keer minimaal 2 cent meer waard als er een Duits scharrelnummertje op verschijnt.
  Laten ze nou net niet bijhouden hoeveel eieren van welke boer vanuit het pakstation naar welke supermarkt gaan. Per vrachtauto gaan er zo'n 250.000 eieren mee X 0,02 = €5000,00, kijk dat helpt.

 • robert1

  Hoe lang moeten de mannen van de 'Groene energie'leveranciers dan nu gaan zitten.? Hebben toch ook volop gefraudeerd.

 • info104

  We moeten nog meer soorten eieren maken en op de markt zetten, dan word de fraude alleen maar groter . Zet gewoon een ei in de winkel, bruin bij bruin en wit bij wit, want allen zijn door een gewone kip gelegt of hij nu buiten loopt of op een stok zit of z.g.n. biologisch genoemd wordt en of hij nu wel of niet een stempeltje heeft het ei blijft een ei, en we hebben nog nooit zoveel veilig eten kunnen kopen als nu dus waar maken we ons druk over, er gaat niemand dood aan een ei , wel aan bv. gebruik van een verkeerde pil die een arts heeft voorgeschreven, en die heeft zelf veel meer geleerd als een kippeboer.

 • jordi 1455

  Als men groente als vlees kan verkopen, kan dit toch ook?

 • Momfer

  levenslang verbieden nog in de pluimvee cq. eiersector te werken.

 • crisismanager

  ik denk dat wat deze boeren doen bijzonder kleinschalig te noemen is.maar zoals gewoonlijk pakken ze de boer aan en laten ze de grote gewoon doen.dan moet je bij de eierhandel zijn en de hele eiermaffia .kooieieren halen uit polen,oekraine,italie enz hier verkopen als scharrel is wat mij betreft een veel groter misdrijf en echte maffia.als dit niet zou gebeuren zouden deze boeren fatsoenlijke eierprijzen krijgen en zouden ze veel minder geneigd zijn om te sjoemelen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.