Redactieblog

1825 x bekeken 23 reacties

Dode bijen

Het ziet er naar uit dat enkele veelgebruikte neonicotinoïden binnenkort voor een aantal jaren verboden zullen worden omdat ze een rol zouden spelen bij de bijensterfte.

De agro-chemische bedrijven doen de kritiek op deze middelen af als 'emoties' en verzetten zich heftig tegen een verbod, naar hun zeggen niet zozeer vanwege een dreigend omzetverlies, maar uit nobele motieven, zoals de voedselvoorziening. De producenten geven toe dat de gewraakte middelen, die blijkens recente berichten ook regelmatig in het oppervlaktewater worden aangetroffen, giftig zijn voor insecten, maar stellen dat ze bij correct gebruik weinig schade aanrichten. Zij wijzen voorts op het risico dat telers andere, minstens zo schadelijke, middelen (moeten) gaan gebruiken.

De industrie heeft in zoverre gelijk dat het verband tussen de te verbieden middelen en de bijensterfte niet onomstotelijk vaststaat, al komen er wel steeds meer aanwijzingen in die richting.

Ook 'Wageningen' - dat bij dit soort controverses de neiging heeft om de kant van het agrobedrijfsleven te kiezen - erkent dat de neonicotinoïden een rol kunnen spelen bij de bijensterfte, al vormen zij zeker niet de enige oorzaak, en waarschijnlijk ook niet de belangrijkste.

Daarom is een tijdelijk verbod op neonicotinoïden niet voldoende om de bijensterfte terug te dringen. Daarvoor moet er meer gebeuren, zoals een effectieve bestrijding van de varrao-mijt en zorgen voor meer (soorten) bloemen, zodat de bijen makkelijker aan voedsel kunnen komen.

Ik denk trouwens dat de discussie niet beperkt zal blijven tot deze middelen. Ik zie althans nogal eens berichten die erop wijzen dat ook aan andere middelen, zoals het massaal gebruikte glyfosaat, op langere termijn meer bezwaren kleven dan aanvankelijk werd gedacht.

Voortschrijdend inzicht op dit gebied leidt meestal tot meer terughoudendheid. Daarom zou het verminderen van de chemie-afhankelijkheid van de landbouw meer gestimuleerd moeten worden, bijvoorbeeld in het kader van de vergroening van het landbouwbeleid. Maar dat zal de agro-chemische industrie wel een emotionele uitspraak vinden.

Laatste reacties

 • alco1

  Vergroening, ofwel verschraling (minder mest) heeft juist meer onkruid bestrijding nodig.

 • minasblunders1

  Precies Alco, zo zie je maar dat de gebrekkige kennis bij het ministerie van onkunde zorgt voor precies het omgekeerde effect dan wat men probeert te bewerkstelligen.

 • Romeijn

  Goed verhaal.

 • Mozes

  In de veehouderij zijn wij verplicht om minder antibiotica te gebruiken. Vooral de derde generatie antibiotica mag helemaal niet meer gebruikt worden. Nu, bijna anderhalf jaar nadat de derde generatie antibiotica (Excenel) niet meer gebruikt wordt verbaast het mij hoe gemakkelijk wij deze kunnen missen.
  Misschien kunnen sommige chemische middelen ook veel gemakkelijker gemist worden dan wij nu nog aannemen.

 • koestal

  ondanks bijensterfte nog volop honing te koop

 • gerjan slingenbergh

  @ Alco zo'n 30 jaar geleden zat er nog smaak aan roomboter. Sinds de koeien alleen maar raaigrassen en snijmais verorberen smaakt het nergens meer naar.
  De strijd met margarine is mede hierdoor verloren. Hogere kg opbrengsten leiden meestal niet tot betere financiele resultaten.

 • alco1

  Smaak pupillen veranderen in dertig jaar, vooral bij rokers.
  Dat margarine vaak verkozen wordt boven echte boter is niet de smaak, maar smeerbaarheid. Wat heeft dit trouwens met het onderwerp te maken.

 • gerjan slingenbergh

  Aan de smeerbaarheid is de laatste dertig jaar niets veranderd, aan de voeding
  van de koeien wel en dat heeft alles met bespuitingen te maken. Ik had gedacht dat je die link wel zou kunnen maken.

 • alco1

  Juist. Aan de smeerbaarheid is de laatste 30 jaar niets veranderd, nog steeds belabberd. De voeding is nagenoeg gelijk en de bespuitingen zijn veel minder dan de tijd dat jij ook nog gele vingers had. Echter zien we steeds meer ongewenste onkruiden verschijnen, vanwege de verschraling door de tekorten in de bemesting. Daardoor wordt er weer meer gespoten. Iets wat we niet willen, vanwaar dat de link niet was te leggen.

 • gerjan slingenbergh

  Vergelijk maar eens biologische boter en boter van chemische melkveehouderijen op smaak.

 • jan10

  Wat hebben bijen met boter te maken??

 • Romeijn

  De smaak van boter heeft weinig met bijen te maken; des te meer met bijvoorbeeld cumarine (toffeesmaak) bevattende soorten grassen die tegenwoordig als onkruid gezien worden: timotheegras en reukgras. Die kan je niet zo makkelijk wegspuiten. Zij worden niet meer ingezaaid na het scheuren van grasland en leggen het af tegen raaigrassen bij intensieve bemesting.

 • alco1

  Als je koeien weid, ga dan maar eens kijken wat ze laten staan. Dus als die smaak erin moet komen, zul je het wel moeten maaien en als kuil verstrekken en dat willen we toch niet. Trouwens, als een vertegenwoordiger bij mij komt mag ie zijn produkt promoten, zodra hij echter een ander produkt bekritiseerd, zelfs onterecht zwart maakt (chemisch), komt hij er bij mij nooit meer in.

 • Romeijn

  Tja, je moet natuurlijk wel een beetje open kunnen staan voor kritiek om je blik te verruimen. Inteelt van ideeën en tunnelvisie hebben we al genoeg in het kleine wereldje van de landbouw (tenminste: zoals het zich hier in de reacties presenteert).

 • alco1

  Die blik heeft zich in die mate verruimt, dat leugens een weerklank moeten vinden.

 • jordi 1455

  milieu activisten hebben pas tunnelvisie.

 • gerjan slingenbergh

  Eeuwenlang hebben aardbewoners aan landbouw gedaan. Zonder kunstmest en zonder chemische bestrijdingsmiddelen.De laatste honderd jaar worden de chemische middelen ingezet. Ik vind het onlogisch om nou die laatste honderd jaar landbouw gangbaar te noemen. Gangbare landbouw is zonder chemische middelen en dat wat de meeste europese en amerikaanse boeren doen noem ik daarom chemisch.

 • jordi 1455

  gerjan, gangbare landbouw is de meestgebruikte vorm van landbouw.

 • abtje

  @Gerjan zonder chemisch gebeurt er helemaal niets. Het (her)kauwen is mechanisch, maar verder is het meeste van de spijsvertering ook chemisch.
  Planten die groeien is ook chemisch. Zonlichtbenutting is chemische reactie uitlokken enz. enz.

 • Boertje-M-sob Henak

  @abtje wat een niveau! ''planten die groeien is ook chemisch''
  lieve god, help ons van de domheid af, goedschiks of kwaadschiks.allemaal dood is ook prima.

 • jordi 1455

  abtje doelt op chemische processen, het omzetten van stoffen.

 • gerjan slingenbergh

  Sorry abtje dat je me niet begreep maar ik bedoelde kunstmest en herbiciden, fungiciden, nematiciden, insecticiden enz.

 • abtje

  @Jordi 1455 Dank u.
  @Gerjan Oke, sorry dat ik het verkeerd begreep.
  @Boertje Bedankt voor je begrip.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.