Redactieblog

1 reactie

De Nachtwacht

Bijna alle vrienden hebben besloten om na het feestje in een hotel te blijven slapen, maar Wijnand niet. Hij heeft gekozen voor een taxirit terug, midden in de nacht.

Een bevriend samenwonend stel gaat binnenkort trouwen en daar hoort natuurlijk een vrijgezellenfeest bij. Om het oppasprobleem te verkleinen, gaan de heren eerst en de dames een week later. Ondertussen redden wij het heus een dagje zonder Wijnand. Als opa ’s avonds voor het melken tussen de droge koeien door loopt, pikt hij er één uit. “Die gaat vannacht kalven”, zegt hij beslist. Mijn ervaring is dat hij van een kilometer ver kan zien of een koe gaat kalven, dus ik twijfel geen moment. Ik blijf wat langer op die avond en ga een paar keer kijken. De koe staat met haar staart van huis en trippelt wat. Het is duidelijk dat ze bezig is, al schiet het niet op. Het is na twaalven als ik besluit toch maar even naar bed te gaan, met de wekker op twee uur. Als ik wakker schrik en op de camera kijk, word ik niet veel wijzer. Ze ligt met haar kont de verkeerde kant op. Snel kleed ik me aan en ga kijken. Niets hoor, alleen die staart. Ik controleer de oren. Ze voelen niet koud, dus het zal geen melkziekte zijn waardoor de boel stagneert. Even later lig ik weer in bed met de wekker een uur later. Nog niets. Om vier uur besluit ik de koe op te voelen. Misschien heeft ze een slag in het lijf of ligt het kalf niet goed. Maar het kalf ligt nog heel diep. Ik voel een kop en twee poten. Alles lijkt in orde en daarom besluit ik haar nog één uur te geven. Wijnand is nog steeds niet terug, dus het bed is koud als ik er weer in kruip. En echt slapen lukt niet meer. Om vijf uur stap ik er maar weer uit en waag er een telefoontje aan. “Waar ben je?” vraag ik een wazige Wijnand. “In de taxi halverwege” is het antwoord. “Mooi”, zeg ik, “dan sluit ik de koeien op en dan kun jij zo gaan melken, dan kun je de rest van de dag slapen”. Hij valt me niet eens tegen met zoveel bier achter de kiezen, als hij zijn hoofd even later om de hoek van de deur steekt. Nog geen kwartier daarna wordt er een mooi stierkalf geboren. Ik verdenk de koe ervan dat ze gewoon op haar baas heeft gewacht. Alleen had ze me dat wel even eerder mogen vertellen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.