Redactieblog

3300 x bekeken 37 reacties

Armer ZLTO nu fusierijp?

“Het is nu de tijd voor een fusie tussen ZLTO en LTO-Noord”, meent Hanna. “Het probleem was altijd dat ZLTO rijk was en LTO-Noord arm. Door de perikelen met Vion is dat veranderd."

 

Een juiste constatering. Vion werd van een winstgevende deelneming voor de ZLTO een zorgenkindje. Dat blijkt wel uit het feit dat men het tafelzilver verkoopt. De winstgevende tak, Ingrediënts, staat in de etalage. Dat is nodig omdat Vion geld nodig heeft. Reken maar dat op de achtergrond de RABO de duimschroeven aandraait. Anders verkoop je niet de tak die winst oplevert, terwijl je blijft zitten met een verliesgevende slachterij. Het zal nog veel moeite kosten om die uit de rode cijfers te halen.

“Slecht nieuws voor de varkenshouders”, vindt Hanna.”Reken maar dat Vion de komende jaren de nadruk zal leggen op het versterken van het eigen vermogen. Dat betekent dat aan de varkenshouders het hoogstnodige zal worden uitbetaald. Niet de prijs van het varken voor de boer wordt het belangrijkst, maar de marge. En dan vooral het deel dat toegevoegd kan worden aan het eigen vermogen.”

Hanna weet als Brabantse waar ze over spreekt. We zijn vorig weekend bij haar broer op verjaarsvisite geweest en daar zaten meerdere varkenshouders. Meest familieleden, die een onmachtig gevoel hebben. Ze zijn verbonden aan Vion, maar hebben er niets aan kunnen doen dat die richting de afgrond holde. Ze vertrouwden de leiders. Nu is dat vertrouwen weg. Ook in de raad van cmmissarissen.

“Ze kunnen geen kant uit”, sombert Hanna. “Ze hebben zulke grote bedrijven en ze willen zekerheid voor de afzet. Die kunnen andere slachterijen moeilijk bieden, zo is hun gebleken."

Zo zie je maar weer dat grote bedrijven grote risico’s meebrengen. Vion van rijk naar arm en daarmee ook de ZLTO.

“Dat is het enige goede aan dit kwade”, zegt Hanna. ”ZLTO en LTO-Noord kunnen, nu de financiële verschillen niet meer zo duidelijk zijn, het beste fuseren. Dat is beter voor de belangenbehartiging.”

Vraagje: wil LTO-Noord wel het risico lopen van een verliesgevend Vion?

Laatste reacties

 • Mozes

  Toen Frieslandfoods en Campina fuseerden kregen de Frieslandfoodsboeren 6 cent per liter op naam gesteld. Volgens financiële experts had dit meer dan 20 cent moeten zijn. Bij de fusie hebben de Noord Nederlandse boeren dus heel, heel veel geld toegegeven aan de Zuid Nederlandse boeren. Als een fusie tussen ZLTO en LTO Noord weer te sprake komt mag men bij ZLTO hier wel eens aan denken.

 • Ishtar

  Fuseren is een rare gedachte.
  Wat is het voordeel?
  VION Ingredients (winstgevend) wordt afgesplitst ===> en men zoekt een nieuwe aandeelhouder (dus geen ZLTO).
  Vion FOOD wordt 'zelfstandig' en blijft zitten met enorme verliezen en geen goede toekomst visie ==> maar wel als enige aandeel houder ZLTO.
  Waarom zou iemand willen fuseren met de enige aandeelhouder van VION FOOD, ZLTO?
  Er was al niemand die het VION management controleerde op hun capaciteiten en hun handelingen, dus waarom de komende jaren dan wel?

 • abtje

  Toen de euro kwam waren de expert het er ook over eens, tien procent te weinig voor de gulden gekregen.
  Nu betalen de noorderlingen ook aan de zuiderlingen.
  Je moet het maar zo zien, het is allemaal je eigen schuld. Moet je maar zorgen dat er niks te halen is.
  Dus hoe bekijk je het?

 • fjam

  hihi.des lekker ,geen fijner vermaak als leedvermaak.

 • joannes

  Ben benieuwd wie hier nu weer over beslissen? En..... wie de rekening opmaakt, wie waardeert wat waarvoor. Alles op een hoop gooien maakt het zeker niet duidelijker voor de leden. De zogenaamde synergy zou eens uitgedrukt moeten worden in een herkenbaar en vooral voordurend meetbaar kengetal. Dan kunnen de leden het bestuur beter volgen in hun beslissingen.

 • fjam

  @joannes Tis zeever maar het lult toch,wat ben je nou eigelijk aan het vertellen.

 • jrboer

  LTO moet zich richten op belangenbehartiging en hoort niet in de (vlees)handel te zitten. Laat ze dus eerst maar eens zien of ze Vion als zelfstandige coöperatie verder kunnen laten gaan

 • joannes

  Speciaal voor jouw @fiam; weet jij als lid van een coöperatie wat nu precies het voordeel is van een fusie? En..... kan je dat ook meetbaar volgen in bv baten per coöperatie deelnemer en/of baten per bedrijfseenheid? Dat meetbaar volgen, vooral als hulp voor het bestuur en de bedrijfsleiding om problemen zoals bij VION te voorkomen, en daarmee voor de leden transparant. Want bij VION zijn die ooit berekende baten duidelijk omgeslagen in verliezen. En... bij VION zijn ze zo groot geworden dat de verliezen niet meer ¨weg gemengd¨ konden worden tegen bv de voordelen van de kadaver verwerker, die bij wet een Nederlands Monepoly heeft en op een ¨kostprijs model¨ de prijzen bepaalt.

 • drientje

  Hanna, blijf nou niet vast zitten in het LTO denken. Productschappen worden opgeheven, de taken moeten ergens ondergebracht worden, wat is dan logischer
  dan sectorale belangenbehartiging. Ook een unieke kans voor de oud ZLTO-ers
  om afscheid te nemen van de dingen(VION) waar ze niet goed in zijn.

 • fjam

  @joannes potvedorie nou begin je me toch wel lelijk te beledigen door te stellen dat ik lid ben van een cooperatie ,om mij zo dom in te schatten valt me tegen van jou.terwijl me ik toch geregeld met je schrijven ken verenigen.afijn excuses geaccepteerd.cooperatie staat bij mij al bijna mijn hele leven lang synoniem voor.. doen jullie maar voor mij want voor denken heb ik geen tijd cq verstand..

 • abtje

  @Drientje. Precies, wat is er beter dan je centen voor sectoriale belangenbehartiging toe te vertrouwen aan iemand die er in het verleden zo goed mee omging. Ahum, toch maar iets anders bedenken...

 • joannes

  @fjam, jij bent wel een vrijbuiter dan! Niet het NVV of (Z)LTO. Voor mij was het rekenen, maar nu blijkt dat je onafhankelijke standpunten inneemt door allereerst je nergens aan te sluiten. Dat is wel zo verstandig; dat dwingt tot zelf nadenken! Je bent wéér in achting gestegen!

 • Mozes

  Je nergens bij aansluiten betekent dat boeren perfect tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden. Dat is nou precies wat de particuliere handel en verwerkende industrie graag wil.
  Hoeveel melkveehouders hebben in het verleden de coöperatie verlaten omdat ze zich daar te groot voor voelden? Hoeveel van deze veehouders waren daar uiteindelijk beter mee af? Niemand! Alle veehouders die in het verleden de coöperatie hebben verlaten hebben uiteindelijk verloren. Velen zouden zelfs graag terug willen.

 • groot7731

  @Mozes, er zijn genoeg veehouders die met volle tevredenheid de melk verkopen aan een particulier melkverwerker. En een varkenshouder kan ook keuzes maken, export naar Duitsland is nog steeds aantrekkelijk. Ik ben het wel met je eens dat een cooperatie vaak een bodem in de markt legt maar de bodem voor varkensvlees kan nu weleens heel laag zijn.

 • groot7731

  @Mozes, er zijn genoeg veehouders die met volle tevredenheid de melk verkopen aan een particulier melkverwerker. En een varkenshouder kan ook keuzes maken, export naar Duitsland is nog steeds aantrekkelijk. Ik ben het wel met je eens dat een cooperatie vaak een bodem in de markt legt maar de bodem voor varkensvlees kan nu weleens heel laag zijn.

 • abtje

  Je nergens bij aansluiten betekent zelf denken. Een coop is net zo sterk als een particulier, mits ze scherp blijven. En daar gaat het mis. De ideale verhouding is nu eenmaal 50/50 om iedereen scherp te houden. De coop FC is een voorbeeld hoe het misgegaan is. Meer dan 80 % van de markt en nog geen vuist maken voor de leden, het bestuur mag zich doodschamen. Nu gaat de melkprijs omhoog, ONDANKS de FC. Hoezo ledenbelang?
  Het bestuur verdient wel, de leden krijgen de restanten. Eerst allerlei onzin kopen en het geld opmaken waat geen boer naar gevraagd word. Nee, lekker cooperatief is dat.

 • aarthamstra1

  MOZES ,Poetin is geen communist ,ZLTO is geen coöperatie. Maar een arrogante boeren misbruikende Boerenbedrog organisatie waar een boer nul en geen enkele waarde heeft. Ze betalen veel waar nodig en weinig waar het kan. Dit alles alleen om hun macht honger te stillen. De gedachte er achter als we de macht hebben ,hebben we alles.Niet zelf bedacht maar is me bij strategie besprekingen over hoe je, je de markt naar je hand kan zetten uitgelegd. Of boeren dit wel of niet een voordeel oplevert scheelt ze echt geen DONDER is me uit gelegd.
  Dat is de basis van mijn afkeer van deze boerenbedrog organisatie MOZES,

 • Mozes

  Abtje, uit onderzoek is al gebleken dat in landen waar sterke coöperaties zijn de boeren een veel betere prijs beuren dan in landen waar deze niet zijn.
  Wat de zuivel betreft: geen enkele zuivelonderneming is in staat de wereldmarktprijs te sturen. De prestatie van een zuivelonderneming moet worden afgemeten aan de prijs die zij weten te betalen IN RELATIE tot de wereldmarktprijs. Wat dat betreft doen alle Nederlandse zuivelcooperaties het goed.

 • Mozes

  Groot7731, melkveehouders die aan een particuliere melkverwerker leveren krijgen alleen een goede melkprijs omdat de particulier gedwongen is een prijs te betalen die concurrerend is met die van de coöperatie. Maar wat gebeurt er als er geen grote coöperaties zijn waar de particulier tegenaan moet? Dat zien wij in Engeland! De boeren worden compleet uitgemolken. Het is zelfs zo erg dat de boeren door de politiek beschermt moeten worden tegen steeds verdere uitknijping. En dan nog ligt de prijs in Engeland ver beneden die in Nederland.

 • abtje

  Het wil maar niet tot je doordringen, sterke cooperaties bestaan alleen bij goede concurentie met particulier. En omgedraaid uiteraard.
  En het gaat NIET om de wereldmarkprijs van rauwe melk, ook dat hoor je te weten. De melk wordt bewerkt en zo creeer je een meerwaarde. Dat is het verhaal. Kijk maar naar Danoontje. Als je dat omrekent beuren ze 2,50 voor een liter melk, dan kan jij zeiken over de wereldmarktprijs en die aan je leden/klanten uitbetalen. Maar zo liggen de verhoudingen nu eenmaal niet.

 • abtje

  Mozes, in je antwoord aan Groot7731 geef je het al toe, precies hetzelfde als in Nederland, alleen andersom. Nu nog even tot je laten doordringen en dan begint het misschien een keer te dagen.

 • Mozes

  Hoeveel melk kunnen ze kwijt in Danoontje? Net als Cono die een goede melkprijs kan betalen voor 300 miljoen liter. Ze willen er geen melk bij hebben want daar kunnen ze die prijs niet voor betalen. Wat te denken van een plaatselijke zuivelboerderij die een goede melkprijs weet te halen voor minder dan 1 miljoen liter en meer niet.
  Welke melkprijs zou FC realiseren met de Monatoetjes? Of de Milnerkaas, of de Optimel. Het zijn allemaal producten waar maar een beperkte hoeveelheid melk in verwerkt kan worden. De rest moet verwerkt worden in standaard producten.

 • Mozes

  Abtje #20, in Nederland hebben wij vrijwel geen particuliere melkverwerkers en toch betalen de coöperaties het beste van Europa.

 • abtje

  Hehe, eindelijk door dat ze er meerwaarde uit halen? Dan heb je al nauwelijks iets mee te maken met de wereldprijs. Echter het restant word verwerkt zonder meerwaarde. Prima
  Echter die pipo's betalen net alsof het wereldmarktprijs is met een kleine plus. De rest van die plus verdampt en is niet voor de boeren, maar voor het management en al die andere wzige niet boerendingen, zoals leerstoelen, kunstwerken, rommelen in het buitenland enz.enz.
  Gelukkig zijn er wel particulieren en ook gelukkig 'beconcureren' de
  verschillende coops elkaar ook in lichte mate.
  Vorige keer begon je te wauwelen dat het mij om de macht ging, dat ik macht wilde ofzo? Komt dat stukje nu of ben je dat vergeten?:-)

 • Mozes

  Abtje, het probleem is dat sommigen niet in een coöperatie kunnen aarden. Dan is het goed dat ze ergens anders de melk afzetten maar maak jezelf niet wijs dat dit een zakelijk voordeel oplevert of een zakelijke reden heeft.

 • alco1

  Niemand kan er onderuit om toe te geven dat de coöperatieve 'gedachte' sociaal, maatschappelijk en in prijs stelling het beste is.
  Echter ziet men steeds meer dat er nog 'coöp' voorstaat, maar men zich afvraagt of het beleid niet steeds meer naar het particuliere neigt.

 • abtje

  Mozes, dwaal nu niet af. Het kan jou niets schelen of er sommigen niet kunnen aarden in een coop.
  Jouw probleem zijn je oogkleppen van de coop. Die doen je ieder realiteitsbesef ontnemen. Is prima, kan je zelfs oud mee worden, maar ga dan niet doen of het een godsgeschenk is, de duivel zit er eerder aan verweven...

 • Mozes

  De beste prestaties worden geleverd door samenwerking met anderen. Een voetbalelftal is alleen succesvol als de spelers goed samenwerken. Iemand die niet in een team kan werken laat het elftal verliezen hoe goed dat zijn eigen balbeheersing ook is. Als je niet in een team kunt werken is het beter om een sport te bedrijven die je solo kunt doen maar kom dan niet aan met het verhaal dat het aan het elftal ligt. Durf dan ook van jezelf te erkennen dat je niet in een team kunt aarden.

  Alco1, wat sommige coöperaties betreft ben ik het met jou eens. Ik denk hierbij aan Forfarmers en de Rabobank. Deze twee functioneren als particuliere ondernemingen waarbij de boer niet meer is dan een zakelijke tegenpartij.
  FrieslandCampina ervaar ik nog wel als een coöperatie ondanks hun grootte. Ze heeft zichzelf bv de verplichting gesteld om alle melk van de leden af te nemen zoveel als ze willen leveren. Dit doet een particulier niet. Wel is er de beperking dat men zich alleen verplicht voelt aan de eigen leden en alleen hun belangen dient.

 • abtje

  Je lult weer aan alle kanten uit je nek. Komt niets zinnigs meer uit.
  Een kleine speler als Vreugdenhil conformeert zich ook aan zijn afnemers, neemt ook alle melk af. Dus je weet echt niks vanachter je oogkleppen vandaan.

 • Mozes

  Je verdraait de boel abtje. Een particulier wil een bepaalde hoeveelheid melk voorzover hij voor zijn product nodig heeft. Gaan veehouders meer leveren dan zullen sommigen waarvan het leveringscontract is afgelopen geen nieuw contract krijgen om het totaal volume te beperken tot dat wat men nodig heeft.

 • abtje

  En voor de zoveelste keer mis. Particulieren groeien ook, blijven niet stilstaan. Bouwen ook extra capaciteit. Je hebt echt geen enkel benul wat er in de wereld gebeurt he?

 • alco1

  @ Mozes. Ook de participatisch van onze FC in verre landen heeft mijns inziens ook weinig meer te maken met de coöperatieve gedachte.

 • denker123

  Mozes,door het in het buitenland optreden als particuliere onderneming en de winst overdragen naar de Nederlandse en 30 Belgische Coöperatie leden ,zal Friesland Campina in de toekomst veel tegenwerking gaan krijgen.Belgische leveranciers worden nu al gedumpt hun bedrijven staan kort bij de Nederlandse grens. Coöperatie Arla lijkt betere kansen te hebben als Europese Cooperatie .Als D F À in de V.S. Niet in de gehele V,S.als Cooperatie zou werken maar alleen in enkele deelstaten ,dan zou het snel gedaan zijn met D F À . Die ook grote fouten in het verleden gemaakt hebben,daardoor is het nu meer een afzetcooperatie dan een melkverwerker geworden.Daardoor bepaalt CME Chicago de Amerikaanse melkprijs,wat de laatste jaren meer en meer de wereldmelkprijs aan het worden is,ook in Nederland om in het oog te houden.

 • Mozes

  Buiten Europa gedraagt FC zich inderdaad als een particuliere onderneming. Dat wil zeggen: ze spannen zich in voor hun eigen winst en niet voor de boeren. Dit gebeurt echter wel in het belang van de eigen leden en niet in het belang van aandeelhouders zoals bij de particulier. Daarmee zijn ze dus wel weer een coöperatie.

 • denker123

  Mozes,alleen in Nederland en voor +- 30 Belgische boeren is Friesland Campina een Cooperatie,voor de rest van de wereld is het een particuliere onderneming ,daar wordt de winst behaalt voor de Cooperatie in Nederland.Friesland Campina moet mischien ook armer worden om een fusie met andere Europese melkCooperaties mogelijk te maken???

 • Broer

  Petje af voor Mozes die hier een serieuse reactie probeert neer te zetten.
  De vraag was of Lto-Noord nu met de Zlto wil fuseren nu er zware verliezen zijn bij hun bedrijf Vion. Zoals al in het begin gesteld door jrboer moet Lto zich tot belangenbehartiging beperken.En Vion zal als aparte cooperatie verder moeten.
  Dan pleit verder alles ervoor om de belangenbehartiging landelijk op te pakken.
  Hier in het noorden wordt daar dan ook geregeld voor gepleit.

 • kipmetkop

  Sectorale belangenbehartiging moet landelijk worden opgepakt. Het is belangrijk dat een sector naar politiek en maatschappij met één mond spreekt. Verder denk ik dat het belangrijk is om regionale belangenbehartiging te hebben voor vraagstukken die specifiek voor de regio of provincie van belang zijn. Denk hierbij aan draagvlak en vergunningverlening, maar ook het benutten van alle kansen die de regio biedt aan de landbouw.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.