Commentaar

5 reacties

Wetenschap op bestelling

De Nationale ombudsman is kritisch op Wageningen UR omdat de schijn is gewekt dat er 'wetenschap op bestelling' is geleverd.

Het gaat om een onderzoek van Alterra op het gebied van verdroging, dat gedaan werd op aanvraag van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Tijdens de rapportagefase van het onderzoek ontstond discussie over de kwaliteit ervan, waardoor het lang duurde voor de resultaten bekend werden, verklaart de WUR nu.

Volgens de klokkenluider die de zaak aanhangig maakte, een oud-medewerker van Alterra, is er sprake van 'wetenschap op bestelling'. De opdrachtgever zou alle kans hebben gekregen om de resultaten van het onderzoek te beïnvloeden. De WUR bestrijdt dat ten stelligste, en betreurt dat die indruk gewekt is. Logisch. Goed, onafhankelijk en objectief wetenschappelijk onderzoek is het unique selling point van het instituut. Wetenschap op bestelling zou afbreuk doen aan die reputatie.

Wetenschappers hebben een riante, maar ook moeilijke positie. Zij moeten harde feiten leveren waarop anderen beleid kunnen baseren, maar ze mogen dat beleid niet beïnvloeden en er eigenlijk niet eens een mening over hebben. Ze werken wel in opdracht van derden en worden daardoor betaald, maar mogen geen wetenschap op bestelling leveren. Dat is nogal een spanningsveld. Geen wonder dat het af en toe kraakt.

Laatste reacties

 • antibioticasyndicaat

  U bent een m.i. vrij betekenisvol element vergeten in uw bericht.
  De klokkenluider is ontslagen.

  Geeft te denken voor het wetenschappelijke klimaat op de WUR, en voor de kwaliteit van de WUR-onderzoeken.

  Ik kan ook niet zeggen dat het opperhoofd van de WUR, de heer Dijkhuizen, met zijn ongenuanceerde plofkippropaganda en al zijn -- al dan niet betaalde-- nevenfuncties nu een toonbeeld van wetenschappelijke objectiviteit en integriteit te noemen is.

 • ACB

  Ja waarom wordt een klokkeluider ontslagen, als men niks te verbergen heeft.???? ( weet U nog de bouwfraude) Een kind van 4 kan de was doen. Alles draait om geld en vriendjes politiek. Elkaar handen boven het hoofd houden. Daarom gaat het zo geweldig overal.

 • minasblunders1

  We weten toch allemaal dat de WUR als wetenschappelijk instituut al lang niet meer serieus te nemen is? Zo hebben we een mestwet die van geen kanten klopt en niet onderbouwd is, pachtberekeningen die op verkeerde vergelijkingen gebaseerd zijn, ammoniak'uitstoot' die er ook al niet blijkt te zijn, nu dit idiote verhaal weer en ga zo maar door. Ik zeg: 'dicht die tent' en geen cent meer er naartoe.

 • alco1

  Zou het WUR ook niet gebruikt worden voor onderzoeken, waarbij het antwoordt al onder de streep staat.

 • minasblunders1

  Natuurlijk Alco. De WUR doet niet anders. Maar het is natuurlijk wel triest dat zij zich daarvoor LATEN gebruiken. Dan ben je de benaming 'wetenschapsinstituut' niet waardig.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.