Redactieblog

1270 x bekeken 3 reacties

Waardevolle verscheidenheid

Ik ben kort geleden een week met een groep leerlingen van de derde klas van de veehouderijopleiding naar Duitsland geweest.

Twee busjes gehuurd en zo hebben we kilometers makend bedrijven bezocht met een grote variatie. Van 60 koeien groot tot 1.200. Een rijkdom, zo’n week, wat de lessen goed ondersteunt.

Al vlot over de grens naar een geëmigreerde boer. Hij had in Friesland niet de mogelijkheid boer te worden, maar hij zou en hij moest. Na een tijd bij AB te hebben gewerkt had hij de stap gemaakt en was met een pachtboerderij gestart. Nu verhuisd, nieuwe stal, eigen gebouwen en de gang zit erin. Ook een vrouw die minstens zoveel boer is als de boer zelf en je kunt er ook nog prima mee voor de dag komen. Passie, ze straalden het uit.

Ook passie bij de volgende stop: een echtpaar komend uit Noord-Holland, een tijd in Groningen geboerd, al flink over de vijftig en toen nog een keer willen knallen. Een groot bedrijf, 300 koeien. Niks uitgeblust, geen opvolger, maar toch lekker goed boeren. Een stop bij een stageboer van onze school, weer wat verderop met 60 koeien, waarvan 9 excellent, gemiddelde van de veestapel meer dan 85 punten. Veel leerlingen genoten van deze koeienweelde.

De Duitse zusterschool ontving ons zeer gastvrij en bood onze leerlingen onderdak bij gezinnen. Leerzaam en vermakelijk met taal en natuurlijk schnaps. Veel gemengde bedrijven en dat was nieuw voor onze leerlingen. Veel, veel vergisters, waarbij sommige 40 ton mais per dag nodig hadden. Onze buren maken werk van andere energiebronnen, want je ziet niet alleen vergisters, maar ook massa’s windmolens en veel daken met zonnecollectoren. De wat kleinere mestvergisters (70 procent) doen het financieel het best.

Ook Bergen-Belsen, het concentratiekamp, hebben we bezocht samen met onze Duitse gastheren met hun leerlingen. Indrukwekkend, zeker toen  leerlingen overlevingsverhalen voorlazen op plaats appel. Een afsluitende barbecue en de dag erop naar een machinefabriek en naar huis. En als onze school nu wordt verzocht buitenlandse leerlingen te plaatsen bij gastgezinnen, dan gaan er weer meer deuren open. Leerzaam en verrijkend.

Laatste reacties

  • alco1

    Een afsluitende barbecue na bezoek Bergen-Belsen. Hoe verzin je het.

  • abtje

    En bij de koffie zeker jodekoeken.

  • minasblunders1

    Alco, dat was mijn eerste gedachte ook toen ik het las.

Of registreer je om te kunnen reageren.