Boerenblog

36 reacties

Vegetarische vleesvervanger geen succes

Hanna kwam thuis met twee op vlees lijkende schijven, die ze gratis had gekregen bij aankoop van vlees bij supermarkt Jumbo in Zutphen. Ze werden 's middags meteen gebakken en we kregen ze bij het middageten.

Ze waren een tikkeltje aangebrand, maar Hanna had het zwarte korstje er afgeschraapt. "In een paar minuten was dat gebeurd", verdedigde Hanna zich. We kregen wel een mooie ronde schijf op ons bord, die waarachtig op vlees leek. Een soort hamburger, maar dan wat bleker.

We begonnen te eten. We hadden aardappelen, worteltjes en sla. Neutraal eten, wat wordt goedgemaakt door een lekker pittig stukje vlees. En dat kan een hamburger zijn.

Niet echter deze bleke schijf. Die smaakte naar niks. Op mijn bord zag ik de doorsnede: ik bespeurde worteltjes, sperzieboontjes en veel ander onbestemd spul. Ik keek Hanna aan: "smaakt het jou".

Ze schudde het hoofd en liep naar het aanrecht. Daar lag de verpakking van de vleesvervanger. "Dit zit er in", zegt ze, terwijl ze met lange tanden verder eet. Ik lees bij de ingrediënten: allerlei soorten groenten, gerehydrateerd en gehydrolyseerd eiwit. Na enig googelen blijkt dit chemisch geknutseld eiwit te zijn. Bovendien bevat het een E-nummer.

Niet om vrolijk van te worden. Het was gratis, maar het bedierf wel mijn maaltijd. Gelukkig had Hanna ook nog gehaktballen gebakken. Daar hebben we met smaak ieder één van gegeten. Zo werd de maaltijd toch nog lekker.

Ik geloof nooit dat de vleesvervanger een echte concurrent van ons vlees wordt. Dan moet in ieder geval de smaak sterk verbeteren. Bovendien, dat gehydrolyseerde spul dat er in zit, ik weet niet.

Laatste reacties

 • PieterXT

  Smaken verschillen, maar ook vleesvervangers verschillen. Ik pleit niet voor vleesloze maaltijden, wil geen reclame maken, maar ik moet zeggen dat de Valessproducten qua smaak, consistentie en textuur, best smakelijke producten zijn.

 • Flyinghollander

  Waarom moet vleesvervangers op vlees lijken? Het is gewoon groenten met chemie blijkt het.

 • joannes

  Precies, @Flyinghollander, Groenten met Chemie; hoe kan je anders natuurproducten die, van de wortel in een paar dagen verteren zonder conservering, als een vleesvervanger/hamburger camoufleren en bereiden?

 • agratax2

  Zo vergaderboer het beschrijft doet het denken aan hondenvoer. Hier worden ook meer plantaardige producten in verwerkt dan de hond voor mogelijk houdt.

 • Flyinghollander

  Zat even op de website van groenteboer Jaap Korteweg te kijken, maar er zit ook kippen (vrijloop) eiwit in, dus zo vegatarisch is het niet. En soja word ook gebruikt, dus straks is het de vega die de regenwouden kappen :D

 • jordi 1455

  Flyinghollander er is meer soja nodig voor 1kg chemo kip van jaap dan voor 1kg vlees zou ik zeggen.

 • Flyinghollander

  Jordi je meent het?
  :d staat er toch achter of weet je niet wat dat is?

 • JanWillemNatuur

  beste vergaderboer, heb je wel eens uitgezocht wat er allemaal aan toegevoegde materialen verwerkt zit in dat lekkere lapje vlees of die gehaktbal die je zo smakelijk naar binnen hebt gewerkt? Zou ik zeker eens doen. Misschien kom je van een koude kermis thuis, misschien ga je nog veel meer vlees eten...

 • trijnie

  En wat de boer niet kent.....dat vret ie niet...

 • trijnie

  En wat de boer niet kent.....dat vret ie niet...

 • bella

  wij hebben deze schijven ook gehad en idd ze waren smakeloos.ik heb hem toch nog half op gekregen en de rest aan poes proberen te voeren maar die lustte het ook niet.dus voor mij nooit meer een vleesvervanger.

 • trijnie

  En wat de boer niet kent.....dat vret ie niet...

 • alco1

  Er hebben wel meer mensen zo'n ding proberen te eten. Nou ik kan wel zeggen, als alle vegetarische vlees vervangers zo smaken, hoeft de echte vleessector zich geen enkele zorgen maken over enige vorm van concurrentie. Het zal niet zo gaan als met margarine die ik wel gebruik.

 • Rip

  Dat ze het ook nog vleesvervanger durven noemen is een belediging voor het vlees en daarmee ook voor de boer. Het is meeliften met een nepproduct op de smaak en naam van een echt natuurlijk geproduceerd product, vlees. Niet netjes, maar ja, dat kun je ook moeilijk van de vegetarische slager - echtgenoot van Marianne Thieme - verwachten. Wat niveau betreft passen ze aardig bij elkaar.

 • gerjan slingenbergh

  Vergaderboer moet Hanna eerst maar eens leren bakken/braden.
  En anders moet hij gehaktballen blijven eten van GMO gevoerde varkens en koeien.

 • abtje

  Ik eet regelmatig vegetarisch, maak het dan zelf klaar. is best lekker, zo af en toe, maar niet met die rotzooi die ze je nu aansmeren als vleesvervanger.

 • Flyinghollander

  Gerjan en?
  Daarnaast gebruiken ze 'vrijloop' kippen eiwit, waarom geen biologische of zag Thieme dat door de vingers?

 • alco1

  Iedereen zijn eigen. Maar laat vegetariërs echt niet denken en oordelen dat zij met hun manier van leven beter zijn en wereld verbeteraars zijn

 • gerjan slingenbergh

  Jumbo ziet een markt voor vleesvervangers anders deden ze dit niet.
  Je kunt natuurlijk de kop in het zand steken en gewoon door produceren met
  methode's die niet duurzaam zijn.

 • jordi 1455

  Wie vleesvervangers eet mist de heerlijke malse smaak van vlees en dan beweren dat ze vlees als kiespijn missen.

 • gerjan slingenbergh

  Gelukkig kun je de 'echte' hamburger 12 jaar bewaren. Dan heb je er heel lang wat aan.

 • Flyinghollander

  Gerjan kan je etiket even posten waar 12 jaar staat?

 • Flyinghollander

  Gerjan en wat doe jij dan met je kippetjes wat die zijn ook minder duurzaam dan alleen akkerbouw :)

 • gerjan slingenbergh

  @Flyinghollander Biologisch dynamische kippen eten meer voer dan kippen op de kooi of scharrelkippen. In berekeningen over duurzaamheid wordt niet meegenomen dat er meer plantengroei nodig is voor de produktie van een ei.
  Die extra plantengroei lijdt tot meer omzetting CO2 in O2. Kortom we worden voor de gek gehouden.

 • kleitokkers

  Ik eet elke dag vegetarisch vlees van koeien want die zijn vegetarisch.
  En kippen worden in nederland ook verplicht vegetarisch gevoerd.
  Goed geregeld hier in nederland !

 • agro1

  je wilt niet weten, wat er met die heilig verklaarde soja gebeurt, voordat het door een mensje verteerd kan worden. Valess isd een zuivelproduct, niks mis mee, als je tenminste geen koemelkintolerantie hebt, want dan gaat het NIET goed, weet ik uit ervaring. Vlees dus, maar met mate, zoals met zoveel dingen in het leven. Yawell, ofzo.

 • gerjan slingenbergh

  @kleitokkers Kippen hoeven niet vegetarisch worden gevoerd. Alleen bloedmeel en beenderenmeel zijn vanwege de BSE verboden. Men kan wel degelijk dierlijke eiwitten verstrekken in de vorm van maden, wormen, vismeel, melkpoeder enz. aan kippen verstrekken.

 • Vegan

  Biologische tofu, tempé en seitan zijn misschien wel veel lekkerder dan de meeste vegaburgers. Maar wat de boer niet kent.........
  Go vegan!

 • abtje

  @Vegan , u is een onbenul. Tofu versnelt de veroudering van de hersenen.
  Dat spul is gemaakt van soya, en dat is ongezond om te vaak te eten. Zelfs soyamelk is een gevaar voor kinderen, bevat pytho oestrogeen.
  Maar eet en drink vooral veel soya, dwe gevolgen laat je hier al blijken.
  Eet eens een biefstukje...

 • jordi 1455

  @abtje dat verklaart een hoop.
  Veganisten lijden vaak aan vitamine B12 gebrek wat bloedarmoede, geheugenverlies en andere neurologische gevolgen....

 • varkenshouder1

  De vegatarische slager moet zijn naam eens veranderen.
  Een 'slager'is iemand die vlees verwerkt en vlees op zijn beurt is een spiermassa ontstaan uit mens of dier. Het woord 'slager' wordt dus misbruikt door Jaap Korteweg. Laat hem eerst eens een goede naam bedenken voor zijn 'groentewinkel' !!!

 • abtje

  Dat zal niet meevallen@Varkenshouder1. Dat vleesvervangende spul is vaak onbewerkt niet te verteren, dat moet eerst fermenteren.
  Dus het is geen groente boer die zijn groentes doorlevert aan de klant. En een slager is wat jij zegt.
  Wat deze Jaap doet lijkt wat dat betreft nog het meeste op een ethanol producerend iets, alleen dan met voesel voor zijn meisjes onderdanen.
  En hoe je dat noemt zal ik hier maar niet vermelden.

 • joannes

  @Varkenshouder1, juist woord gebruik is tot op heden alleen verplicht als je het combineert met het woord ¨vlees¨ blijkt. Termen als ¨hamburger¨ en ¨slager¨ zijn vogelvrij en kunnen nog te pas en te onpas gebruikt worden voor consumenten misleiding. Daarmee blijkt maar weer dat zelfs rechtspraak en justitie een populaire bijsmaak hebben!

 • willem jan

  als je toch een echte vegetarier bent wil je toch niks met vlees temaken hebben.
  snap dus ook niets van de woorden die ze allemaal gebruiken

 • joannes

  @willem jan, zoals in elke ontwikkeling van een nieuw standpunt, geloofspunt, wil je je groep versterken met de twijffelaars uit het ander kamp, die week genoeg zijn om het eens te proberen, maar nog niet de strenge basis uitgangspunten onderschrijven van de nieuwe ontwikkeling. Dus wat doen ze dan om deze groep te interesseren? Ze verkleden zich aan hun kant met de ¨vlees¨ woorden om die hindernis zo klein mogelijk te maken. Met de hoop dat hun gecamoufleerde alternatief meevalt, hopen ze natuurlijk ook een kans te krijgen deze geinteresseerden met de basis uitgangspunten te overtuigen. En.... ondertussen hebben ze meer product verkocht, wat goed is voor dekking van hun productie capaciteit investeringen.

 • trijnie

  Mijn bloed is net getest op vit B 12 en wat schetst mijn verbazing? Was perfect in orde. En dat terwijl ik hooguit 3 x per week vlees eet en nooit geen vleeswaren. Maar daarentegen wel kaas en zuivel en ei en zo nu en dan een vleesvervanger. Dus zo kan het ook.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.