Redactieblog

2 reacties

Rabo-topbestuurders geen bonus waard

In verband met de crisis krijgen de topbestuurders van de Rabobank over 2012 geen bonus uitgekeerd. “Het is niet passend om variabele beloningen uit te keren over een jaar waarin zowel klant als bank veel last had van economische tegenwind”, zo meldt de bank.

Wat een snertverhaal. Over 2011 kregen de vijf bestuurders ieder 200.000 euro als bonus. Ook toen was er al economische tegenwind, zowel voor klant als bank. Toen echter geen vrome verhaaltjes, maar gewoon kassa voor de topbestuurders.

Die verdienen overigens genoeg. Het zijn er vijf en samen kosten ze de Rabobank 11,5 miljoen euro. Daar hoeft toch zeker geen bonus meer bovenop.

Trouwens, waarvoor zou die bonus nodig zijn? Zelden is de reputatie van de Rabo zo snel gekelderd als de laatste paar jaar. Denk aan het Libor-schandaal, waarbij internationaal afspraken waren gemaakt over de rente. Dit schandaal wordt vermoedelijk afgekocht met enkele honderden miljoenen euro’s. Dan ben je schuldig, anders doe je dat niet.

Dan de rating, de waardering voor de bank. Was altijd AAA, maar er is een A afgehaald door de ratingbureaus. Bovendien is het vooruitzicht gewijzigd in: Negatief. Vergeet ook niet de veel lagere winst over vorig jaar. En dat voor een coöperatie, die geen dividend hoeft uit te keren.

Tot slot de ruzie binnen de Raad van Bestuur. Voorzitter Moerland en bestuurslid Bruggink vochten elkaar de tent uit. Bruggink kwam zes keer niet op de vergadering van de Raad van Bestuur. Commissaris Lenze Koopman moest hem dwingen weer aan de vergadertafel te komen.

En dan een bonus? Ze kunnen beter gekort worden op hun salaris van gemiddeld 2 miljoen euro. Als negatieve waardering voor het gevoerde beleid.

Laatste reacties

  • abtje

    Juist, en dat terwijl de rabo enorm bevoordeeld werd door Nelie Kroes. Zij hadden geen staatssteun nodig dus mochten de andere banken niet onder de rabobank tarieven duiken. Opereren op een markt zonder concurrentie. En dan nog de zaken niet degelijk kunnen regelen.
    Een ondernemer gaat dan failliet, deze clowns krijgen volgend jaar wel weer dubbele bonus.

  • agratax2

    Ik zou het meer positief willen benaderen. De Rabo directie heeft tot nu toe de minste schade aangericht. Ze had jaren niet de hoogste salaris uitkering binnen het bank wezen. Hoe meer de heren eisten aan salaris en bonussen , hoe dieper de bank zonk. De meest verdienende heren zaten in Amerika bij de failliete bank. Wat te denken van de bankiers van ING bank, SNS bank en ABNAmro allemaal mannen met top salarissen en alle drie de banken waren er zonder belasting geld niet meer geweest. Mag de bank met de slechtst betaalde directeuren dan een veertje laten en ondanks dat nog steeds op eigen benen staan. Het afzien van de bonus vind ik en goed gebaar dat bij veel bedrijven navolging moet vinden. Het is kennelijk niet normaal dat een goed betaalde functionaris zijn taak uitvoert naar behoren als er geen riante PLUS te pakken is. Hoe diep is de moraal van onze spelers gedaald. Kan deze moral nog verder weg zakken zonder dat het systeem in stort??

Of registreer je om te kunnen reageren.