Redactieblog

41 reacties

Op oorlogspad

“Oei”, zegt “Hanna, ”dit belooft niet veel goeds. ”Ze heeft het interview met de nieuwe directeur van Natuurmonumenten, Marc van den Tweel, gelezen. Ze is ervan geschrokken.

Ik ook. Hij heeft geen goed woord over voor vorig staatssecretaris Bleker. “Daar is geen positiefs over te melden”, zegt hij. Dat belooft wat. Want boeren hadden veel waardering voor Bleker. Die had nog hart voor de landbouw. Wist wat er omging.

Dat weet deze nieuwe meneer Van den Tweel niet.
Hij beweert dat je in een idyllisch landschap met boomwallen en beekjes best efficiënt kan boeren. Daarom wil hij ook meer beperkingen rondom de natuurgebieden. Kortom, de landbouw is de sigaar. Wij wonen zelf aan de rand van zo’n gebied en het is een last, geen lust. En efficiënt boeren kun je vergeten op de kleine kronkelige percelen. Het is dat we ook voldoende goed verkaveld land hebben, maar anders konden we het qua kostprijs wel schudden.

Ook wil Van den Tweel meer natuur. Dat wordt een leuk gevecht met staatssecretaris Dijksma, die juist gronden bestemd voor de natuur in de verkoop doet.

“Deze nieuwe directeur verklaart in feite de oorlog aan de boeren. Hij stelt dat agrarisch natuurbeheer niet effectief genoeg is. Dat moet dus anders. Dat wil hij samen met de agrariërs gaan doen. Hij vraagt zich niet af of het natuurbeheer van Natuurmonumenten wel zo goed is. Ik twijfel daar aan. Hij zegt zelf dat de biodiversiteit in Nederland er beroerd aan toe is. Dus ook in de natuurgebieden. Laat hem dus eerst zijn eigen tuintje onderhouden,” zegt Hanna bozig.

In ieder geval, een slechte start van deze nieuwe directeur. Ook zwak. De vorige staatsecretaris met de grond gelijk maken, de agrarische natuur afkraken en de boeren dreigend toespreken dat hij weer meer natuur wil. Zo maak je geen vrienden.

“Misschien bereikt hij op deze wijze wel zijn doel”, mijmert Hanna. “We worden geregeerd door lieden die het hardste schreeuwen. Kijk naar Marianne Thieme en Geert Wilders. Zij bepalen de agenda. Hij past in dat rijtje.”

Laatste reacties

 • alco1

  Deze directeur bewijst maar weer eens waardoor de hele economie naar de knoppen gaat. Ze vergeten altijd een heel belangrijk aspect.
  'Er moet verdient worden om sociaal te kunnen zijn'.

 • joannes

  Maar @alco1,wanneer de consument,burger,kiezer, geen benul heeft wat die boer voor nut heeft in de samenleving, behalve die groengezichten, stallen en mestlucht kan je niet verwachten dat nb Natuurbeheer in het belang van boeren gaat denken en praten. Zijn klanten zijn de Burgers en de Politiek die een schilderachtig gevarieerd landschap wensen. De burger denkt helemaal niet in productie termen, zij denkt in beheer van landschap en fauna. De organisatie is opgezet om de boeren te dwingen in hun termen te denken en dat mogelijk bij wet af te dwingen. Kortom Nederland heeft in haar zelfbeeld de efficiënte boer niet nodig en zou het liefst natuurboeren willen die mooi in het plaatje van natuur en fauna passen.

 • alco1

  @joannes. Er is dus nog veel werk om de burger weer met beide benen op de grond te krijgen. Het LTO zou hierin ook wel wat actiever mogen zijn.

 • Mozes

  Het gaat in werkelijkheid niet om natuur. Ze claimen het hele platteland als stedelijk uitlooppark en noemen dit 'natuur' om het te rechtvaardigen. Boeren mogen in dit uitlooppark alleen nog bestaan voor zover dit past in een nostalgische en romantisch beeld.

 • joannes

  @alco1, het LTO is de fout in gegaan met zijn wervingsbeleid. Ze hebben geselecteerd op Politiek handig en Maatschappelijk geintegreerd. Nu, we weten wat dat heeft op geleverd. Het LTO is een verlengstuk van het MInisterie geworden om de boeren te vervreemden van hun vak. Nota bene betaald door de boeren. Dus actiever worden....., we moeten ze eerst weer eens een agrarisch Kompas geven en wie het Noorden daar niet op kan vinden van de loonlijst halen. Wie weet wordt het dan nog een keer wat!

 • ACB

  Ooit was er een wijs man die zei in de jaren 70 en 80 Nederland is out of control,deze man heeft gelijk gehad. • abtje

  Ach, natuurdementen heeft een nieuwe roeptoeter. Fijn voor ze, zullen ze nodig hebben in deze crisistijden. de tijd van steeds groter en meer is over. Nu lekker krimpen en fors bezuinigen. Kan de organisatie weer gzond maken, En dat is wel nodig met al die bestuurders die ze gehad hebben. Een en al bureaucratie. En dat is de gouden regel, is het bij jou een zooitje, en dat is het bij de natuurdementen, dan roep je en wijs je naar iedereen en alles wat maar beweegt.
  Deze bleer doet het een paar jaar, zakken vullen, en dan zien we wel weer.

 • pigs

  het zou m. van den tweel passen als hij eerst in oostvaardersplassen ging kijken
  natuur beheer door natuurmonumenten is daar zo dood als een pier

 • leo,s vriend

  @pigs, ovp is van SBB

 • Noordam2

  vergaderboer vergelijkt Marianne Thieme met Geert Wilders
  beetje raar!!!!! beetje dom ook!!!!!

 • Ishtar

  Zeer gerespecteerde Vergaderboer.
  Het zou fijn zijn als er eens een blog kwam in relatie met roomboter.
  En het is ook nog eens gewoon goede reclame voor boeren.
  Wel weidegang en biologisch meenemen aub in de blog.
  Als U geen tijd heeft, vraag het anders aan Hanna om het schrijven, zij lijkt me toch ietsjes meer wijzer.
  Geeft niet, verschil moet er zijn.
  Paleo appèl aan Neerlands boterboeren
  <>

 • ed12345

  Het was toch helemaal niet zo'n ramp dat er geen min.van landbouw en visserij meer was ,Nee hoor maar jullie zitten nu wel met asphalt mensen van 7 hoog die gaan vertellen hoe het moet gebeuren

 • J@gertje


  Noordam schreef:

  vergaderboer vergelijkt Marianne Thieme met Geert Wilders
  beetje raar!!!!! beetje dom ook!!!!!

  Zo raar en dom is dat niet.
  Zowel Thieme als Wilders spelen op emotie i.p.v. gezond en nuchter verstand

 • minasblunders1

  Ed, die ministers die we hadden waren ook niet bepaald een verbetering.

 • Rip

  Natuurmonumenten heeft deze nieuwe directeur gekozen. Dat heeft niks met een ministerie van Landbouw te maken. Het lijkt een man, die meteen de boeren de wacht aanzegt en dat is gevaarlijk. Voor hun is de natuur de hoofdzaak en voor boeren een bijzaak. Een negatieve man aan de leiding is een bedreiging voor de boer.

 • Noordam2

  jagertje, dus als Wilders zegt dat de EU naar de Kl..... gaat door de corrupte profiteurs van Zuid Europa praat hij onzin
  ik zie dat anders.
  En Wilders denkt aan de economie en Marianne breekt alleen af

 • J@gertje

  I.d.d. als Wilders zegt dat de EU naar de Kl..... gaat door de corrupte profiteurs van Zuid Europa, dan speelt hij op emotie.
  Wilders is enkel en alleen een oproerkraaier die samen met zijn achterban totaal geen enkel bestuurlijk vermogen heeft.
  Dat heeft hij in zijn afgelopen coalitieperiode maar al te goed laten blijken.

 • kalkar

  Wat is er mis aan Geert Wilders?

 • aarthamstra1

  J@gertje, Natuuuuuurlijk ZUID EUROPA gaat ons redden domme Wilders.

 • Bison

  Niks mis aan Geert Wilders melkertje1.
  Er is wel iets mis met de sheople in Holland.

 • Mels

  Aart,lees het nog eens met een cynische bril op,dan schiet je gelijk in de lach.....
  Bison,een vriend van mij zegt altijd:wie schreeuwt heeft ongelijk!
  Nou Geert kan het hoor,helaas spreekt ie op een aantal fronten zeker de waarheid en helaas wensen de andere partijen die hier niet onder ogen te zien.

 • jordi 1455

  maar het gekke is dat ze ook nog gelijk krijgen ook nog.

 • kalkar

  Ned, dit zielige landje, verkeerd in dezelfde positie als in de jaren dertig van de vorige eeuw. Alleen zien de meeste dit niet. Links regeert en de armoede is nog nooit zo groot geweest. V.B. bijna een miljoen werklozen, een miljoen wao -ers, criminaliteit wordt veroorzaakt door 80% van de buitenlanders, feiten, de meeste bedrijven staan op de rand van de afgrond. En wat doet Rutte, helemaal niets. Ja. met recht durf ik te zeggen dat wij behoefte hebben aan lieden als wijlen Fortuin en Wilders. Die durven het beestje bij de naam te noemen. Of komt de redder straks weer uit het buitenland? Zegt u het maar.

 • Bison

  Mels soms moet je stem wat verheffen om gehoord te worden,en zeker als de luisteraars compleet kleurendoof zijn.

  De Ayatolla khomeini heeft wel aspiraties om voor 'redder' te spelen melkertje1

 • Mels

  Bison,IK HOOR JE NIET :) :) :) :)

  In Iran wordt kinderen maken nog werk.......Ik hou me afzijdig,je weet nooit wat er onder die burka schuilgaat.

 • J@gertje

  Wat er mis is met Wilders?
  Ach jongens kom op!
  Hij wilde na de vorige verkiezingen alleen in een gedoogcoalitie omdat hij geen bekwame mensen achter zich heeft staan om het land te besturen.
  Neem nou zijn uitlatingen over de herinvoering van de gulden.
  Eerst een hoop bombarie en daarna hoor je hem er niet meer over.
  Wat moet je dan met zo'n vent?
  Uit de EU stappen terwijl wij het van onze export moeten hebben?

  @aarthamstra1 Zuid Eropa gaat ons zeker niet redden, maar dat doet Wilders ook niet.
  Maar als er nieuwe verkiezingen komen stemmen we allemaal massaal op Wilders
  Binnen 2 maanden zijn jullie een illusie armer.

 • Mozes

  J@gertje, volledig eens met jou standpunt over Wilders. Als je ziet wat voor volk hij in zijn kielzog heeft is het net een rattenvanger.

 • Mels

  Jagertje,zijn idee over EU is zo raar nog niet,als hij de EU nou terugzet naar waar het mee begonnen is ben ik voor. Samenwerking op handelsgebied. Vrij verkeer van goederen en diensten is een goed streven. Helaas is daar allerlei bemoeizucht bijgekomen die in vele landen de boel remt. Alle EU voorschriften en regels beperken ondernemers in de verschillende regios in hun ontwikkeling omdat ze de stappen die ze moeten zetten om hun bedrijf in de benen te krijgen alleen maar.

 • aarthamstra1

  Het lijkt wel of het Wilders is of Europa.Jagertje als jou buurman 4 keer per jaar op vakantie gaat, 4 dagen in de week werkt ,werk dagen maakt van 5 uur per dag, Dan ben jij Jagertje berijd om elke keer bij te springen om zijn te korten aan te vullen. (Je buurman Zuid Europa) .
  Een Europa of geen een Europa is niet het probleem. Het gaat er om dat ieder zijn rechten en plichten vervuld. Jagertje nu willen we een Europa alleen om onze over productie kwijt te raken , Die ze alleen kopen kunnen ,willen als we ze eerst voorzien van onze eigen euro's .Hoe gek zijn we allemaal ,De lachende derde zijn DE MUTINATIONALS die dooor willen produceren ,groeien .TOT WAT???? TOT WANNEER??? Lijken wel boeren die produceren belangrijker vinden dan verdienen. Wilders is nu wel de grootste partij volgens de laatste
  peilingen dat moet je Wilders niet kwalijk nemen , Maar de Elite, dieven ,zakkenvullende bestuurders in ons land .Zowel in de politiek als banken RABO die legaal mogen stelen, ZLTO die alleen maar uit is op macht waar de boer nul en geen enkele waarde heeft.

 • Mels

  Aarthamstra,de Grieken en Spanjaarden maken echt hun uren wel,enkel de bedrijven,ontwikkelaars en investeerders in samenwerking met de overheden die tekort werk maakten van hun financieen en belastinginningen hebben de problemen veroorzaakt,niet de gewone man,die leeft in dat soort landen toch al niet boven zijn stand,anders dan hier in Nederland waar men een steeds groter huis in weer een nieuwe lelijke vinexwijk moest kopen en nu met de gebakken peren zit vanwege de nog af te betalen mega tv en nieuwe middenklasser die net weer ff nieuwer dan die van de buurman moet zijn.Ook daar wens ik niet voor bij te springen en al helemaal niet voor opvreters in Griekenland,Cyprus,Spanje,Italie niet te vergeten waar enkel wat gebeurt in het noorden en waar de luie italianen onder in de laars wonen en zo komen er nog een paar nieuwe landen bij die wij als rijke Europeanen naar een hoger plan dienen te tillen. De subsidie in wel eender oostblokland is 10 keer meer waard dan datzelfde berag in NL of Duitsland en toch weten de opvreters in Brussel het te presteren om waar in de EU hetzelfde te betalen.

 • Mels

  Aarthamstra,de Grieken en Spanjaarden maken echt hun uren wel,enkel de bedrijven,ontwikkelaars en investeerders in samenwerking met de overheden die tekort werk maakten van hun financieen en belastinginningen hebben de problemen veroorzaakt,niet de gewone man,die leeft in dat soort landen toch al niet boven zijn stand,anders dan hier in Nederland waar men een steeds groter huis in weer een nieuwe lelijke vinexwijk moest kopen en nu met de gebakken peren zit vanwege de nog af te betalen mega tv en nieuwe middenklasser die net weer ff nieuwer dan die van de buurman moet zijn.Ook daar wens ik niet voor bij te springen en al helemaal niet voor opvreters in Griekenland,Cyprus,Spanje,Italie niet te vergeten waar enkel wat gebeurt in het noorden en waar de luie italianen onder in de laars wonen en zo komen er nog een paar nieuwe landen bij die wij als rijke Europeanen naar een hoger plan dienen te tillen. De subsidie in wel eender oostblokland is 10 keer meer waard dan datzelfde berag in NL of Duitsland en toch weten de opvreters in Brussel het te presteren om waar in de EU hetzelfde te betalen.

 • aarthamstra1

  ZOLANG ER NIETS BETERS IS ..STEM WILDERS. Mels , Je ziet het goed .Er is om het weer goed te krijgen grote schoonmaak nodig. Het is tot nu toe niemand gelukt dit goed aan te sturen .Wel lukt ze het om de vrijheid van de burger te beperken.
  En niet te vergeten baantjes creëren voor de familie en vrienden.

 • aarthamstra1

  MOZES. DOE JE OGEN EENS OPEN> Het VOLK stemt PVV, niet omdat die zo goed is maar omdat de rest zo ongelooflijk slecht is !! Je verhaal #4 is niet af, DE LAFAARDS VAN ZLTO ZIJN ER IN MEE GEGAAN.
  Die vinden het prachtig al die gratis reclame van de milieu vriendelijke boer . • Mels

  We dwalen wel weer enorm af........

 • kalkar

  Inderdaad ja, wat dwalen jullie weer eens af.Éen voorzet en iedereen wil hem inkoppen. Jongens, maak jezelf niks wijs, dit zielige landje is met een schuld van meer dan 400 miljard euro gewoon failliet. En wat veel erger is, iedere dag komt er een 60 miljoen bij. En wat dat onze grote vriend Rutte met zijn geweldige afgestudeerde ministers? Juist ja, helemaal niks. Wacht maar, het gaat nog veel erger worden. Iedereen is zwaar ontevreden en diegene die nog werken komen geen steek vooruit. Het bloed gaat nog eens door de straten lopen, wacht maar af.

 • minasblunders1

  Je hebt gelijk Melkertje. Wilders zal de oplossing niet brengen, maar de rest wat er zit is ook bagger. Alles wat er nog wel is, wordt ook in rap tempo ter ziele geholpen.

 • Mels

  Links of rechts,de eerste weet niet van beknibbelen en de tweede mag het op dit moment niet van links,we worden geregeerd door de PvdA want als het Diederikje niet aanstaat laat ie de boel net zo makkelijk ploffen.Ach Markje,wil je bezuinigen op de kinderopvang(bv),nou jammer voor je het gaat niet gebeuren want dan trek ik de stekker eruit.Krijgen we verkiezingen en begint het liedje weer overnieuw.Die linkse rakkers had ie moeten laten stikken en een echt rechts blok moeten vormen desnoods met Wilders dan had de VVD wat in de melk te brokkelen gehad.Nu mag ie enkel de vellen vreten....

 • fleest

  Hier jammeren op eigen site of in eigen blad wat denken jullie hiermee te bereiken. Kom met positive voorstellen en vertel het de kiezers.

 • trekker123

  Dacht dat we in inmiddels wel weten dat Wilders een hoop waarheid verkondigt maar vervolgens alleen goed is in afbreken maar niks opbouwt. Heb hem althans nog nooit op een uitvoerbaar voorstel kunnen betrappen waar je ook werkelijk wat positiefs mee kunt bereiken. Zodra het er op aan komt dan trekt hij de melk op om te voorkomen dat duidelijk zou worden dat hij alleen weet hoe het niet moet maar geen enkel idee heeft hoe het dan wel moet. Lekker overal tegenaan trappen is natuurlijk niet zo moeilijk als je vervolgens nergens verantwoordelijkheid voor neemt.

 • kalkar

  Trekkertje, zo moeilijk is het allemaal niet hoor. Ook in de politiek niet. Gewoon je nuchtere verstand gebruiken, dan kom je al een heel eind. Ook in de politiek is 1 en 1 gewoon 2.

 • Mels

  Helaas melkertje helaas......Geef en neem politiek dat is wat er heerst,ziek van voor wat hoort wat en water bij de wijn.Als er nou eens iemand opkomt voor de ideeen en standpunten van zijn partij........

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.