Commentaar

1810 x bekeken 10 reacties

Nu werken aan vertrouwen in de slachterij

Hoe snel kunnen zaken veranderen. Een week geleden liet Hans Huijbers, voorzitter van de raad van commissarissen van Vion, nog weten dat het antwoord twee keer 'nee' was op vraag wat er waar was van de geruchten rond Vion.

Gerucht nummer 1: Vion Ingredients zou in de etalage staan. Gerucht nummer 2: er is verandering op til in de raad van commissarissen.
Over de commissarissen is er geen nieuws. Gisteren meldde Vion wel dat Ingredients wordt verkocht. Het is weer een stap in de ontmanteling van een bedrijf dat door overnames van, vaak slecht renderende, slachterijen op weg was een vleesconcern te worden van Europees formaat. Het begon een jaar geleden met het bericht dat Vion zijn betalingen tijdelijk met een week opschortte. Daarop volgde een stroom van negatieve berichtgeving: ontslag van de topman op staande voet, afstoot van foodactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk, niet-kernactiviteiten als Banner Pharmacaps en Oerlemans Foods werden verkocht. Dit alles om eerdere teleurstellende slachterijresultaten goed te maken.

Wat nu rest is een slachterijgedeelte met een interimdirecteur in een wereld waar twee zeer grote Duitse slachters, niet ver van de Nederlandse grens, qua efficiëntie de toon zetten.
Het komt er nu op aan heel snel een directeur te vinden die de Vion-slachterij gaat leiden. Dat moet er een zijn die de slachterijwereld kent, boeren en hun wereld kent en hun taal spreekt. Iemand die de boeren hun varkens willen blijven gunnen.

Laatste reacties

 • leftturn

  het heeft niks met gunnen te maken. ze kunnen niet dezelfde prijs betalen als tonnies zonder er op te verliezen. heeft ook niks met een topman te maken, de mensen die de vleeshandel doen komen tekort. het is geen handelshuis, maar een gemeentehuis.

 • joannes

  @ref10448, het heeft misschien niets met gunnen te maken maar wel met visie en strategisch denken. WIl je als varkenshouderij van Duitsland voor prijszetting afhankelijk zijn, of hou je het in eigenhand. Ik ben met je eens dat op dit ogenblik Duitsland beter is, omdat die de varkenshouderij nog respecteren en strategisch veel verder zijn dan Nederland. Maar weet wel waar je voor kiest wanneer de Nederlandse varkensslachterijen op het tweede plan gedrukt worden. Dat betekent dat we binnen de Nederlandse wetgeving voor Duitse prijzen gaan produceren. Het zou weleens de start van een versnelde verhuizing naar Duitsland van productie kunnen betekenen, met of zonder Nederlanders.

 • leftturn

  ik wil met mijn reactie aangeven dat vion, of dit nu nl of dld is, al een aantal jaren laat blijken de zaken bedrijfseconomisch niet op orde te hebben. men is verplicht de prijzen van tonnies of bijv v rooi te betalen, anders komen de varkens niet. maar men kan deze prijzen niet doorvertalen in een goede vleesopbrengst.
  het artikel in de telegraaf is heel wat duidelijker omtrent wie er nu de touwtjes in handen heeft. rabo, die niet geheel terecht de laatste tijd veel negatieve aandacht krijgt, kan het zich niet meer veroorloven om dit door te laten etteren.
  men krijgt nu een laatste kans, met een aanzienlijk lagere schuldenlast, maar ook zonder vangnet (rendac).

 • hakker

  Ik lees niet dat ingredients wordt verkocht. Kan het er niet helemaal uit opmaken, maar volgens mij wordt het gewoon een ziekenhuisconstructie in de hoop het zaakje ooit weer te hergroeperen, na de foodgroep te hebben gesaneerd.

 • joannes

  Nee @hakker, ze versimpelen die bedrijfs structuur door de verschillende disciplines te ordenen. Hiermee krijgen ze een beter inzicht in de rentabiliteit en kunnen ze eventueel apart van elkaar verkopen of saneren. De filosofie van diversiteit in de product portefeuille werkt niet wanneer het van elkaar profiteren wordt. Helemaal met je eens, dat het tot op heden een coöperatie bureaucratie is geweest die het ledenvertrouwen, de boeren, de grondstof leveranciers, flink bij de neus hebben gehad met hun fantastische synergy en marktdominatie projecten. Het is als met boeren, wanneer je geen verstand van fokken of mesten hebt, kan je met de beste strategie geen winst maken wanneer die ander óók met die moderne technieken kan werken. De vakman maakt dan het verschil.Van Rooy en Tönnies hebben geïnvesteerd, nb met EU subsidies, terwijl VION de rommel, overcapaciteit, opkocht; zowel in techniek, materiaal, en verkoopteams!

 • cockie

  Om schulden af te betalen moet men winst maken. Wil wel eens zien hoe ze dit in de huidige omstandigheden voor elkaar gaan krijgen.

 • drikhend

  Begin van einde van VION . Bedrijven geheel of gedeeltelijk verkopen is zelfde als geld ophalen . Als er tegenover dat geld niets staat is er ook niets meer als geld op is . Je kunt iets maar een keer verkopen .

 • Biggemans

  @johannes, let op je uitspraken, niet elk inkoopteam was rommel

 • sturk

  Mensen met verstand van zaken worden buiten gezet, zo werkt dat bij de coöperaties. Verkopers zijn nauwelijks aanwezig.

 • joannes

  @Karel Breda, rommel is een verzamelwoord! Het komt regelmatig voor dat in de slecht renderende bedrijven hele goeie vaklui/mensen en mogelijk teams acteren maar, gezamenlijk konden ze toch niet die balans vinden waarmee ze boven het gemiddelde uitsteken. In die oude situatie voor het opkopen door VION of na het opkopen. Natuurlijk ligt dat ook aan de sturing en de vrijheden die zulke mensen krijgen. Maar bij elkaar, binnen VION, heeft het niet gerendeerd. Het zou zo´n team sieren, wanneer het potentie ziet, onafhankelijk het eens over een ander leest te gooien. Eens oplijnen met een paar producenten die mogelijk via directere kanalen betere verwaarding kunnen realiseren. Wanneer ik lees dat de slachttarieven in NL veel hoger liggen dan in het buitenland kan je gaan denken aan shoppen bij de slachterijen voor een bepaald quotum als je de varkens hebt en al verkocht hebt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.