Commentaar

1372 x bekeken 5 reacties

Nodeloze vertraging natuurverkoop

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken last noodgedwongen een pauze in in de verkoop van circa 10.000 hectare natuur.

Zij komt daarmee de tegenstanders in het parlement, onder wie haar eigen PvdA, tegemoet.

Terreinbeheerder Staatsbosbeheer verkoopt, zoals het vorige kabinet nog besloot, 10.000 hectare natuur om in totaal 100 miljoen euro bij te dragen aan de tekorten in de begroting van de Ecologische Hoofdstructuur. De hectares liggen buiten deze EHS, en behoren dus niet tot de meest kwetsbare gebieden. Een logisch besluit van een overheid die op alle terreinen fors moet bezuinigen. De natuurlobby is fel tegenstander, en vreest dat de grond een landbouwbestemming krijgt.

Boeren zouden de natuurgrond ook aankopen om daarmee aan de toekomstige vergroeningseisen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kunnen voldoen. Dit druist volgens de tegenstanders in tegen het idee om de productie juist te vergroenen. Je kunt ook redeneren dat boeren daarmee juist de natuurbestemming van de gronden veiligstellen.

Dijksma zegt nu toe na de eerste tranche van 34 hectare de verkoop te evalueren. Het is een nodeloze pauze. Over 34 hectare in Overijssel kun je geen conclusies trekken voor 10.000 hectare in Nederland. Bovendien heeft Dijksma geen serieuze alternatieven voorhanden om het gat van 100 miljoen euro op te vullen.

Laatste reacties

 • Gerjo-Kompier1

  Staatsbos kan de grond nu zelf goed gebruiken voor de dieren, die onder hun 'beheer' vallen.
  Ik vraag me regelmatig af, nu de winter zo lang duurt, hoe het met het welzijn van de dieren in Creperingskamp Oostvaardersplassen is gesteld. Je hoort er niets over in de media: het lijkt wel uitgestorven....
  Of worden de 'overtollige natuurgronden' nu aangesproken als voervoorziening?

 • luus

  Nou Jan, wat zijn dat voor een conclusies: 'De hectares liggen buiten deze EHS, en behoren dus niet tot de meest kwetsbare gebieden.' En nog zo'n verkeerde conclusie '100 miljoen euro bij te dragen aan de tekorten in de begroting van de EHS'. Dat is helemaal niet waar, de 100 mjn gaat gewoon naar de algemene middelen.
  Kortom het niveau van de voorlichting aan agrariers is weer om te huilen!

 • minasblunders1

  Leuke woordspeling, Gerjo-Kompier:'....het lijkt wel uitgestorven...'

 • Mels

  Luus,waar denk je dat die poen beland? Of het nou naar onzinnige ontwikkelingshulp gaat of naar de EHS,het is beide nutteloos.

 • leo,s vriend

  Luus, de te verkopen hectares zijn vaak snippertjes van enkele duizenden vierkante meters midden in en tussen landbouwpercelen. Die snippertjes heeft SBB vaak voor niks gekregen bij ruilverkavelingen en aan onderhoud doen ze helemaal niets met alle overlast en schade van dien. Dus zo snel mogelijk verkopen die hap.Of liever nog weggeven aan aanliggende eigenaren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.