Redactieblog

7 reacties

Leven van de wind

Er komen gouden tijden aan voor windturbinebouwers. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft twaalf gebieden aangewezen waar grootschalige windmolenparken kunnen worden aangelegd.

Nu kan je van alles vinden over windturbines. De een vindt ze een geweldige bijdrage leveren aan ons milieu. De ander ziet alleen maar landschapsvervuilende, slagschaduw gevende krengen. Maar daar wil ik het niet over hebben. Ik wil het hebben over de prijs die de leveranciers van die turbines in rekening brengen. Want daar is iets vreemds aan de hand. De marktmacht van een Albert Heijn of Jumbo is peanuts vergeleken met de marktmacht die de windturbinebouwers hebben. Dit kwam naar boven bij een recent gesprek over fiscale subsidieregelingen voor een nieuw aan te leggen windturbinepark. Op de vraag wat er zou gebeuren als de fiscale subsidies niet verleend zouden worden werd ijskoud aangegeven dat dan de prijs voor die turbines omlaag gaat. Door deze lagere prijs blijft de exploitatie nog rendabel en worden de turbines verkocht. Ik neem aan dat de leveranciers van de turbines ook met deze lagere prijs nog winst maken. En worden er subsidies verleend dan kan helemaal de vlag uit bij de bouwers. Het maakt dus voor de realisatie van het windturbinepark niet uit of er fiscale subsidies worden verleend of niet. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van al die honderden miljoenen die wij (gaan) besteden aan windenergie. Subsidie verlenen om groene energie te stimuleren vind ik een prima zaak maar gemeenschapsgeld rechtstreeks doorsluizen naar een windturbinefabrikant lijkt mij niet de bedoeling. Zeker als er daardoor geen enkele extra windturbine gerealiseerd wordt. Maar ja, het “potje” voor duurzame energie is door kabinet-Rutte 2 al gereserveerd. Als het potje straks leeg is en de gewenste extra windturbines er staan is de regeling per definitie een succes of deze nou nodig was of niet. Voor mezelf heb ik besloten om te kijken of ik nog snel wat aandelen in zo’n windturbinefabrikant kan kopen. Kan ik zelf misschien ook nog een beetje met de gunstige subsidiewind meewaaien.

Laatste reacties

 • sallandseboer

  Het is eigenlijk triest dat we de prijs van energie van de molen laag moeten houden door subsidies. Hoe ineffectief?

 • alco1

  Als je door subsidies aan energie opwekkings projecten mensen aan het werk krijgt en daarmee invoer van brandstoffen bespaart. Dan heeft dit een gunstige invloed op de bestrijding van de crisis.

 • bertes

  kijk uitzending gemist. KRO. brandpunt.
  over de nieuw energie die er aan komt.
  dan koop je de aandelen niet meer. en je koopt geen wind en zon energie meer. maar je wacht rustig af.

 • antibioticasyndicaat

  Wat een merkwaardige manier van meten met 2 maten.
  Hoeveel miljard gaat er naar de landbouw?

  Overigens is het aanleggen van (de infrastructuur voor) windmolenparken op zee vrij duur.

  En zonnepanelen zijn ook zónder subsidie al rendabel!
  Lijkt me een interessante optie, zeker voor nieuwe stallen.

 • koestal

  en dan lekker achteroverleunen !

 • sallandseboer

  @alco1
  We zitten op schaliegas.
  Veel goedkoper!
  Bovendien hoe ineffectief kun je zijn als je mensen aan het werk wilt houden.
  Genoeg andere projecten waar meer arbeid door komt.

 • alco1

  Ook prima schaliegas, Als het maar een positieve invloed heeft op de negatieve geldstroom binnenland/buitenland.
  Iedereen die geld ontvangt, moet er iets voor doen, maar het heeft pas effect op de crisis als we import uitsparen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.