Commentaar

1429 x bekeken 4 reacties

Leve de koning

Lang leve de koning, en Máxima! Het doet wellicht wat vreemd aan als openingszin, maar voor de Nederlandse food- en agribusiness is het koningshuis goud waard.

De aanstaande koning Willem-Alexander heeft aangegeven de staatsbezoeken nog meer in te steken op de economische betrekkingen van Nederland.

Onder koningin Beatrix kregen de economische belangen al een vooraanstaande plek bij officiële bezoeken. En dat waren er nogal wat; volgens een becijfering reisde Beatrix in de afgelopen zeven jaar 121 per jaar. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima reisden gemiddeld 70 keer.

De handelsdelegaties zijn telkens anders samengesteld, maar een 'harde kern' is unaniem over de betekenis van de koningin (en straks koning). Haar aanwezigheid genereert publiciteit. Voor bedrijven gaan deuren open die anders gesloten blijven, vooral in landen waar protocollen nog een belangrijke betekenis hebben. En wat is er mooier dan een contract dat onder toeziend oog van de koningin wordt getekend?

Natuurlijk is de aanwezigheid van koningin en kroonprinselijke paar, straks koning Willem-Alexander en koningin Máxima, een zuiver ceremoniële. Maar er is verschil tussen ceremonieel en ceremonieel. Nederland heeft een betrokken koningshuis. Willem-Alexander en Máxima zijn wat losser dan koningin Beatrix. De beelden van een in plastic gepakte Máxima op een KI-station in Brazilië gaan de hele wereld over. Het is prachtige public relations voor de BV Nederland, en de agrarische sector in het bijzonder.

Typisch Nederlands is om een kosten/baten-analyse op te maken van het koningshuis. Het is een onmogelijke opgave. De kosten zijn bekend. Het visitekaartje, de goodwill en pr zijn moeilijk in cijfers te omvatten.

Het koningspaar is trots op de Nederlandse agrarische sector. Dat gevoel is wederzijds.

Laatste reacties

 • alco1

  En toch verminderd ons agrarisch aandeel op de wereldmarkt. Maar het zou misschien zonder het koningshuis nog wel veel harder neerwaarts gaan. De landelijke politiek ( vooral de oppositie ) heeft er geen notie van hoe belangrijk de agrarische sector is voor onze economie.

 • Mozes

  Niet alleen bij de oppositie , Alco1 maar ook bij de regeringspartijen PvdA en de VVD. De PvdA concurreert met GroenLinks en de PvdD, de VVD heeft vooral binding met beursgenoteerde bedrijven en heeft weinig respect voor de coöperatie die voor de landbouw zo belangrijk is.

 • alco1

  @Mozes. Ik schreef ook 'vooral'.

 • koestal

  goodwill is niet in geld uit te drukken

Of registreer je om te kunnen reageren.