Commentaar

2 reacties

Lastig dilemma Q-koortstest

Volgens schattingen staan er op besmette en ex-besmette geitenbedrijven nog 10.000 dieren met een levenslang fokverbod.

De geiten waren ten tijde van de Q-koortsuitbraak in 2009 niet drachtig, en werden niet geruimd. Omdat de dieren niet individueel zijn getest, is het onbekend of zij besmet waren. Zij geven nog steeds voldoende melk.

De dieren vormen geen direct gevaar voor de volksgezondheid, zelfs niet als het bacteriegehalte in de melk even oploopt, zoals recentelijk in Dalfsen. Het bedrijf wordt wel Q-koortsbesmet verklaard, en onderworpen aan een streng hygiëneregime. Nederland telt nu 23 van dergelijke bedrijven.

De maatschappelijke impact is echter veel groter. Bij iedere uitbraak laait de onrust bij de bevolking op. Om die reden zou het beter zijn de besmette dames af te voeren. Een individuele test onder alle duurmelkgeiten is een optie. Maar ook duur, een test kost 6 tot 12 euro per dier. De vraag is wie dit betaalt? Het is veel gevraagd om dit helemaal bij de geitenhouders neer te leggen. Vervelend is ook dat de test geen 100 procent garantie geeft. Immers álle dieren zijn gevaccineerd en hebben antistoffen. Een besmette geit zou er tussendoor kunnen glippen.

Staatssecretaris Dijksma gaat met de sector in overleg. Eenvoudig is de oplossing niet. Q-koorts blijft een lastig dilemma van volksgezondheid, economie en imago.  De stellingen zijn op voorhand ingenomen waardoor de nuance in het debat vaak ontbreekt.

Laatste reacties

 • jan van den broek

  Q-koorts besmetting is een ramp,reden stel dat iemand onwetend in de buurt komt van een van de 22 besmette stallen,dan kan door de uitstoot van besmette lucht die onbekende inademd een besmetting ontstaan.
  Schuld (geiten hadden afgemaakt moeten worden<
  Schade Q koorts is niet nils je zou het maar krijgen.
  Causaal verband tussen schuld en schade, de eigenaar van de geiten aansprakelijk stellen.Daarmede is het probleem niet opgelost, dus geiten eerder ruimen zodat geen vervolg besmetting op mensen kan ontstaan.

 • abtje

  @jan van den broek
  Ik heb in onze kennissenkring een vrouwtje dat inderdaad Q-koorts heeft opgelopen. Het gaat nu langzaamaan weer wat beter met haar. En zelfs zij is minder kortzichtig dan u bent.
  Zij weet namelijk ook dat de geitenhouders niet de schuld dragen van dit debakel. Het was eerder bekend, maar van de politiek werden ze met de handen op de rug gebonden en mochten niet enten.
  Dat het daarna gruwelijk misging is ook niet de schuld van de geitenboeren, maar nog steeds een politieke keuze en verantwoording geweest.
  Maar zo als met alles schuift de politiek zijn kont eronder uit en zoekt iedereen het maar weer uit.
  En dan krijg je uw reactie, straf een slachtoffer en niet de dader, heel erg bijdehand en waarschijnlijk politiek correct. Wij weten gelukkig wel beter...

Of registreer je om te kunnen reageren.