Boerenblog

10 reactieslaatste update:16 jul 2013

Landbouwgrond te koop?

Door de stijging van de grondstofprijzen wordt landbouwgrond een gewild artikel. Zeker in die landen waar je voor Nederlandse begrippen een habbekrats betaalt voor een hectare.

Om de toenemende wereldbevolking en toenemende welvaart tot 2050 op te vangen, moet er 1,5 tot 2 keer zoveel voedsel worden geproduceerd als nu. Dat is mega-gigantisch. Hoge grondstofprijzen en schaarste in landbouwgrond zijn het gevolg. Hongarije is een van de Centraal-Europese landen met prima landbouwgrond tegen een betaalbare prijs. West-Europeanen liggen daarom te watertanden om geld te investeren in landbouwgrond. Net zoals de Chinezen tienduizenden hectares in Afrika kopen, zo zien de West-Europeanen Centraal- en Oost-Europa als jachtgebied. Onder het motto dat ze daar de landbouw en de bevolking willen helpen, komen ze met zakken geld hun zakken vullen.

Hongaarse grond in Hongaarse handen
De Hongaarse overheid heeft daarom recent besloten dat Hongaarse landbouwgrond voor de Hongaarse staatsburgers moet blijven. De in december 2012 aangenomen Grondwet voorziet erin dat vanaf 2014 geen landbouwgrond in niet-Hongaarse handen komt. Een gewaagde beslissing, want de Europese Unie had afgedwongen dat Hongaarse landbouwgrond vanaf 2014 voor iedereen vrij te koop zou zijn. Nu zal de EU wel weer op de teentjes zijn getrapt, maar ach, daar komt ze ook wel weer overheen. Overigens zijn andere landen ook erg bang voor de buitenlandse investeerders. De Roemeense regering heeft recent zijn grote zorgen geuit en beraadt zich op maatregelen.

Recht op grond
Een hectare goede Hongaarse landbouwgrond kost €2.500 à €3.500. Dat is peanuts vergeleken bij de Nederlandse prijzen. De Hongaar ziet daarom met angst en beven die westerlingen komen en alle lokale grond opkopen. Natuurlijk is de westerling veel efficiënter, dat vindt hij althans zelf. Hij meent ‘recht’ te hebben op Hongaarse grond, omdat hij als efficiënte akkerbouwer de humanitaire plicht voelt om de wereldbevolking te voeden. Wat een goedzak eigenlijk, het lijkt bijna een missionair. Een lintje of standbeeld komt al in zicht. Ik ben erg benieuwd of diezelfde goedzak ook voor €50.000 per hectare zo nodig die Chinees of Indiër aan een zak tarwemeel wil helpen.

Begrip voor standpunt
Alvorens mij het predicaat 'azijnpisser' wordt opgeplakt, wil ik aangeven dat ik slechts begrip vraag voor het Hongaarse standpunt. Een beetje chargeren biedt een verhelderende blik. Een voorbeeld doet ook wonderen. Sjeik Mansour Bin Zayed Al Nayhan, eigenaar van voetbalclub Manchester City en tientallen miljarden dollars spaarcentjes, wil 1.000 hectare vruchtbare akkerbouwgrond in de Nederlandse Noordoostpolder kopen. En Abramovich, een steenrijke Russische oliemiljardair en eigenaar van voetbalclub Chelsea, koopt de hele fruitregio De Betuwe op. Een kansloze missie, lijkt me. Toch? Begrijpt u nu een beetje de Hongaar? Zo niet, het geeft niet. Ik begreep het eerst ook niet, tot ik er tien jaar geleden ging werken en wonen. Dan krijg je meer begrip voor de lokale bevolking.

Goed verdienen met export
De bv Nederland kan in Hongarije overigens een uitstekende boterham verdienen met de export van machines, poot- en zaaigoed, chemische en biologische bestrijdingsmiddelen, (kunst)mest, fokmateriaal, groente en fruit, bloemen en planten, vette vleesvarkens en biggen en kennis. De waarde van de Nederlandse export van agrarische producten naar Hongarije is vele malen hoger dan andersom. Prima toch?

Laatste reacties

 • Buurman

  In Nederland was het de overheid die met belastinggeld landbouwgrond inpikte voor natuurgeweld. Blijkt de veronderstelde crisis nog ergens goed voor.

 • Flyinghollander

  Wat laat ze Ronald? Maar jij hebt toch ook grond in hongarije?

 • agratax2

  Ronald laten we eerlijk zijn de grondprijzen in Nederland staan in gen verhouding tot het opbrengend vermogen. In alle grootschalige landen wordt voor land niet meer betaald dan verantwoord volgens de te behalen omzet. Dat Hongarije zijn goede gronden niet 'weg geeft' aan buitenlanders lijkt me een strak plan dat ze zo moeten houden. of ze moeten Afrikaanse situaties willen grond weg en geld in de zakken van lands regenten en daarna voedsel weg omdat ze tot een kolonie zijn gemaakt van de nieuwe machthebbers.

 • joannes

  De vrije markt is te veel een excuus voor meer macht voor de vermogende. En je voorbeeld maakt dat maar weer eens duidelijk! Korte termijn denken en efficientie motieven mogen nooit een volk ontheemden en ontwortelen. Die lessen zijn als het goed is geleerd met het terug draaien van de kolonisaties.

 • Jan Willem Eek

  Ik werk zelf in Roemenie, en inderdaad je hoort wel van lokale boeren dat ze bang zijn voor wat er in 2014 gaat gebeuren. Veel mensen die wat grond in de familie hebben en dit niet bewerken wachten tot 2014 met het idee om dan maximaal te cashen met de verwachte waarde stijging. Ik denk zelf dat het wel mee zal vallen. Aangezien iedere buitenlander al grond kan kopen hier via een roemeense bv. Dit kost je een paar honderd euro en je kan grond kopen zoveel je wilt en alles 100% in eigendom zonder een lokale partner of iets dergelijks wat je bijvoorbeeld in andere oost europeese landen ziet. Degene die echt hier grond willen kopen hebben dit al gedaan in deze constructie.

 • agratax2

  J.W Eek. Wat jij beschrijft is naar ik aanneem de particuliere boer of een combinatie van boeren die grond verwerven en er daarna op gaan boeren. Wat op dit moment in o.a. Afrika en Australië aan de orde is de landhonger van de Chinezen die mensen denken niet in boerderijen maar in delen van provincies in orde van grootte van voormalige Sovjet eenheden en dan allen ten behoeve van hun eigen voedsel voorziening. hier zal het betreffend eland dan ook donders weinig aan verdienen bij afvoer naar het thuisland. Moderne landbouw behoeft nauwelijks lokale arbeidskrachten en zeker niet als de Chinezen baas zijn zij eisen eenvoudig een vorm van slaven of ze vliegen een 'blik' Chinese werkers in tegen Chinese tarieven. Voorbeelden te over in Afrika.

 • Jan Willem Eek

  Agratax1, inderdaad. Wat ik beschreef gaat inderdaad op voor een particuliere boer of groep.
  Vorig jaar heb ik een tijdje in Afrika gewerkt, en daar heb ik inderdaad de gevolgen gezien van Chinezen. Ze leggen onder het mom van ontwikkelings hulp goede asfalt wegen aan (meer voor hun eigen logistiek) en het werk word door chinezen uitgevoerd of door afrikanen onder slaaf achtige omstandigheden. Oftewel de lokale bevolking word er niks beter van.
  Maar ik heb nog niet gehoord dat Chinezen al zulke acties aan het uitvoeren zijn in Europa.

 • boertje3

  Tuurlijk, jarenlang zware subsidie ontvangen omdat men een 'oneerlijke achterstand' zou hebben en zodra men zou moeten concureren wil men weer een bescherming.

 • ed12345

  Boertje 3 en jullie hebben geen subsidies gekregen en nog steeds krijgen
  Neeeee hoor hoe kom je er bij

 • Mels

  Ed je sprak voor je beurt. Ik had die opmerking willen plaatsen. T is toch godgeklaagd dat een Nl boer dit durft te zeggen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.