Commentaar

1299 x bekeken 20 reacties

Laat het verleden rusten

De standvastigheid van 'de mannenbroeders van Kootwijkerbroek' wekt bewondering maar verdient ook steeds meer afkeuring. Twaalf jaar na de MKZ-crisis is een klein groepje boeren en hun belangenbehartigers nog altijd bezig om te bewijzen dat de vee-ruimingen in het Veluwse dorp destijds onterecht waren.

Jaren van juridische strijd zijn inmiddels voorbijgegaan zonder dat het tot een eindoplossing kwam. De Kootwijkerbroekers houden vol dat het niet om geld gaat, maar om rechtvaardigheid. De betrouwbaarheid van de overheid is in het geding, vinden zij. De laatste zet in hun schaakspel is de bekendmaking dat 'de overheid' een schikking zou hebben aangeboden. In ruil voor een flink bedrag - mogelijk miljoenen euro's - zouden zij de strijdbijl moeten begraven. Zelf zien ze dit als bewijs dat ze iets te pakken hebben. Den Haag ontkent. Logisch. Zo gaat dat in dit soort moeilijke diplomatieke processen.

Soms zegeviert het recht alleen dankzij jarenlang stug volhouden van doorzetters. En het moet gezegd, er zijn fouten gemaakt tijdens de MKZ-crisis. Juist bij zo'n emotioneel beladen zaak is het begrijpelijk dat dat wrevel oproept en dat betrokkenen er zwaar aan tillen. Maar... het gaat hier niet om mensenlevens. De betrokkenen moeten zich eens goed afvragen of het wijs is zich te blijven vastbijten in een zaak die alleen nog om prestige lijkt te gaan. Soms is het beter om de strijdbijl te begraven en de blik op de toekomst te richten.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  @Johan Oppewal, gaat u de moraalridder uithangen?

 • mvedder

  Van welke kant af gaat het nou om prestige?

 • Jkieft

  Ga zo door zou ik zeggen.

 • kuiken007

  het word tijd dat ze er over ophouden, ze hebben er indertijd voor gezorgd dat het gebied rond kootwijkerbroek weken langer op slot bleef waardoor er veel dieren te lang in de stallen moesten worden gehouden die uiteindelijk zeer weinig meer opbrachten deze schade werd niet vergoed en veroorzaakt door het tegenhouden van de kootwijkerbroekers bij hen werd alles voor een dikke prijs vergoed, emotionele schade was er wel

 • porky 1

  als ze in hun recht staan wat ik denk dat zo is
  dan hoeven ze de strijdbijl niet te begraven maar dan moet den haag maareens een keer toegeven dat ze fout zaten en er dus onterecht geruimd is .
  maar ja de politiek en iets toegeven .
  en nu gaat de chef redaktie zeggen dat ze moeten stoppen ik ben blij dat ik geen lid meer van dit libelle achtige blad meer ben
  en mannen van kootwijkebroek volhouden

 • gjh

  doorgaan mannen en laat de onderste steen boven komen het gaat immers om rechtvaardigheid.

 • kuiken007

  berg en gjh jullie hebben het niet goed gegrepen kootwijkerbroekers denken alleen aan zichzelf

 • agratax2

  We kunnen zeggen dat het hier om prestige gaat of om aan te tonen dat de frustratie bij betrokkenen geheel terecht is. Maar voor mij is het een actie om aan te tonen dat de overheid zonder blikken of blozen dingen kan doen die kant nog wal raken. Ik denk dat het goed is dat er mensen zijn die tot de bodem gaan in de hoop dat dit soort zaken niet weer gebeuren. Ik heb me ongelooflijk geërgerd aan het afmaken van de geiten enkele jaren geleden een actie die bij een vaccinatie beleid voorkomen had kunnen worden. Andere EU landen vaccineren, maar onze overheid verbied dit om duistere redenen. Was Kootwijk voor de Q koorts op het huidige niveau beland had Den Haag misschien bedachtzamer gehandeld. Ook hier geldt; 'In het verleden ligt het heden en in het heden de toekomst'

 • gjh

  kuiken007 ik zie dat jij er niets van begrijp
  jammer voor je maar duidelijker kan ik niet zijn

 • sallandseboer

  Makkelijk praten Johan, als het jouw dieren waren deed jij dit ook wel.
  Probeer is even te verplaatsen in de boeren daar.

 • v.d.Velden

  succes mannen de overheid heeft geld genoeg, probeer er uit te halen wat er in zit.Dat doen de uitkeringstrekkers en de niet nederlanders ook

 • sallandseboer

  Precies Brabander, als we kijken wat voor onzinnige rechtszaken er lopen is dit zeker de moeite waard. Het gaat om gerechtigheid. Hun werd respectloos dieren afgepakt en afgemaakt.

 • koestal

  veel boeren hebben er nog trauma,s van over gehouden,en kunnen het geen plaats geven,komen er zo ook niet uit

 • Mozes

  De grootste schade is tijdens de MKZ niet geleden in Kootwijkerbroek maar elders in Nederland. Niet in de melkveehouderij maar in de varkenshouderij. Tijdens de MKZ had ik nog een klein vleesvarkenstakje naast het melkvee. De varkens waren in maart bijna slachtrijp toen de MKZ uitbrak. Ze moesten blijven liggen tot juni. Ze waren zo zwaar dat ze zijn geslacht in een zeugenslagerij. Drie maanden extra voer en ze brachten nog minder op dan slachtvarkens die een normaal gewicht hadden. Hier was geen enkele vergoeding voor. De veehouders in Kootwijkerbroek kregen het geruimde vee gewoon vergoed. Dat ze 12 jaar later nog steeds het slachtoffer uithangen waarbij ze de schade die elders in Nederland geleden is ontkennen begint mij steeds meer tegen te staan.
  Ze zouden er goed aan doen zich eens een keer bewust te worden van de schade elders in Nederland in plaats van door te drammen over hun eigen.

 • sallandseboer

  @Mozes
  Zeggen hun dat ze het ergste schade geleden hebben? Het gaat hun om dat de overheid fouten heeft gemaakt en moet je de overheid met zijn fouten laten wegkomen omdat anderen zwaarder de pineut zijn?

 • abtje

  @sallandseboer, Mozes kijkt alleen naar zijn eigen leed, een Lto'er in hart en nieren. Ieder voor zich.. en een ander bekijkt het maar...

 • minasblunders1

  Idem wat betreft de mestwet. Het leven van Mozes eindigt bij de dampalen.

 • Mozes

  Ik heb de schade in mijn eigen varkenstakje gebruikt als illustratie voor de schade in de gehele varkenshouderij.

 • sallandseboer

  Dat begrijp ik, vervelend en zeer onterecht!

  Maar ik denk dat de emotionele schade hoger is bij de boeren waarbij vee geruimd is!

 • vaarkamp

  Als lnv en cid lelystad in 2001 hun werk goed hadden gedaan dan was er geen vee geruimd in kootwijkerbroek,en was er geen toezichtsgebied geweest rondom kootwijkerbroek , dus ook geen problemen met te oude slachtdieren, of veel te volle stallen. Als er nu b.v. mkz uit zou breken, dan zal om maatschappelijke onrust te voorkomen geënt worden. En wie wil dan b.v. vlees hebben van geënte dieren, precies niemand. Dan mag je je eigen vee op eigen kosten afmaken en afvoeren naar Rendac. Dat is wat EZ geleerd heeft van 2001.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.