Redactieblog

3345 x bekeken 4 reacties

Koe én boer drooggezet

"Dat komt dus neer op ruim 40% van onze koeien!" zeg ik wanneer ik tijdens het ontbijt de laatste melkcontrole-uitslag doorneem. De avond ervoor hebben we een bijeenkomst gehad van onze eigen dierenartsenpraktijk.

Een interessante avond met boeiende sprekers. Het spits werd afgebeten door Christianne Bruschke, Chief Veterinary Officer van het Ministerie van EZ. Zij maakt ons wegwijs in het veehouderijbeleid richting 2020. Een duurzame melkveehouderij, met veel oog voor antibioticaresistentie en volksgezondheid. Het antibioticumgebruik wordt verder verlaagd en veel middelen worden strikt voor humaan gebruik gereserveerd. De laatste jaren hebben we met zijn allen laten zien dat een enorme reductie van het gebruik ervan mogelijk was. Maar we zijn er nog lang niet. Het preventief gebruik gaat ook aan banden gelegd worden. Dit staat los van je dier-dag-dosering. Dus, zit je in de veilige groene zone dan nog mag je koeien maar beperkt met droogzetters behandelen. En sterker, mevrouw Bruschke voorspelt ook dat droogzetten van koeien in 2020 tot het verleden behoort én dat de levensduur van de koeien een jaar zal stijgen. Dat wordt spannend. Wij hebben een aantal jaar geleden zelf eens geprobeerd om de koeien met het laagste celgetal zonder droogzetters de droogstand in te laten gaan, maar dat is ons niet goed bevallen. Moet wel gezegd worden dat wij niet alle regels hebben opgevolgd die voorgesteld worden, later op de avond. Het gaat om dagelijks dippen van de droge koeien, niet stoppen met melken als de productie nog boven de 12 liter per dag is, koeien alleen bij een celgetal onder de 50 en vaarzen onder de 150. Dieren met een hoger celgetal mogen wel met een droogzetter behandeld worden. Uit onderzoek is gebleken dat met het nieuwe droogzetbeleid het aantal mastitisgevallen rond de droogstand 'slechts' zal verdubbelen. In de zaal wordt flink geroezemoesd. Ik hoor dat er al boeren zijn die halve droogzetters gebruiken. Dat is natuurlijk de koe achter de wagen spannen in de strijd tegen antibioticaresistentie. En hoeveel antibiotica gaat gebruikt worden om die extra mastitisgevallen te behandelen? Daar moet het Ministerie nog even een nieuw rekensommetje op loslaten!

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  In Denemarken, op bedrijf alle koeien zonder AB droog gezet, maandags eruit sorteren op hooi/stro en dan woensdag nog eens melken en vrijdag laatste keer. En verwaarloosbaar aantal kreeg mastitits (in procenten onder de 1). Gemid celgetal van 100-150.
  Maar ja niet iedereen wil er aan. En welke bescherming wil je bieden als de laatste 10 dagen de AB al niet werkt en dat de meest cruciale tijd is.

 • abtje

  Met robotmelken is het helemaal eenvoudig, per kwartier de geleidbaarheid van afgelopen lactatie bekijken. Is die erg schommelend, dan per kwatier droogzetten. Kom nu aan dier dag dosering van 0.9.
  En wat Fh zegt, voor het afkalven zorgen dat het dier extra droog en schoon is.

 • Mozes

  Ik heb moeite met de afwijzende en ontkennende toon als het over antibiotica gaat, Claudia. Probeer eens wat constructiever te zijn en kijk eens naar de mogelijkheden die er wel zijn.
  Botweg alle droogzetters achterwege laten vanuit de veronderstelling dat dit toch alleen maar overbodig is lijkt mij niet de goede weg. Maar zoeken naar mogelijkheden om het gebruik minder nodig te maken lijkt mij wel zinvol.
  Antibiotica droogzetters hebben twee functies: subklinische mastitis genezen en mastitis voorkomen bij koeien die nog te veel melk in het uier hebben. Als je koeien van te voren droog voert kun je bij koeien met een laag celgetal de antibiotica droogzetters rustig achterwege laten zonder negatieve gevolgen. Bij koeien die wel antibiotica droogzetters krijgen is er ook een voordeel: met weinig melk in het uier zal de droogzettherapie veel beter aanslaan. Het genezingspercentage zal hoger zijn.
  Dus niet alles van de negatieve kant bekijken.

 • antibioticasyndicaat

  Het kán, dus gewoon dóen!
  Inmiddels is er een nieuwe, lastig detecteerbare stam runder-MRSA beschreven, die met droogzetten in verband gebracht wordt, en in de melk terechtkomt. Ook overdracht naar de boer is al beschreven.
  Daar zit toch niemand op te wachten?

Of registreer je om te kunnen reageren.