Redactieblog

Kampioen sloeproeien

Roeien met de riemen die je hebt. Iedereen kent het spreekwoord, maar ik denk niet dat veel mensen het ook letterlijk in praktijk brengen. Hier in Rutten wèl! Onze roeivereniging Gang Is Alles (GIA) is inmiddels in de wereld van het sloeproeien een nationale bekendheid.

Het begon meer dan twintig jaar geleden. Samen met een stelletje enthousiaste dorpelingen kocht Sjoerd een oude aluminium reddingsloep. Ze knapten hem op en begonnen te roeien. Trainen op het IJsselmeer en meedoen aan wedstrijden door het hele land. Friesland, Noord-Holland, Zeeland en ook de Harlingen-Terschellingrace (HT). Ze werden Nederlands kampioen en wonnen zelfs de HT-race. Een jaar of zeven geleden kwam de klad er in. Dat was de reden voor onze Ingrid om een Ruttens damesteam bij elkaar te bellen. Ze trainden, pikten de boot in, verfden hem zwart met roze vlammen en doopten hem om tot GIA-light. Ondertussen had Sjoerd ergens een wrak van een houten reddingsloep van de Franse marine op de kop getikt. Maandenlang was hij van 's morgens vroeg tot diep in de nacht bezig om het ding te restaureren. Zo werden ook de mannen weer actief. Met de Razende Snol en wat jong bloed doen ze weer helemaal mee.

De meiden hebben inmiddels zo veel leden dat ze er twee jaar geleden een sloep bijkochten: Zusje. Helaas bleek na een paar wedstrijden dat Zusje lek en rot was. Dus was Sjoerd weer druk met restaureren. Nu heeft Rutten drie sloepen en een heleboel roeiers. En succes! De meiden van de GIA-light zijn zaterdag gehuldigd als Nederlands kampioen sloeproeien van de damesteams.

Een paar dagen later krijgt Zusje te horen dat ze dit jaar mee mogen doen met de Harlingen-Terschelling-race. Vrijdag na Hemelvaart, 10 mei deze keer, gaan dan zo'n 135 roeisloepen vanuit Harlingen de overtocht maken. Drie Ruttense teams zullen 35 kilometer roeien op de Waddenzee. Golven, wind en stroming. Roeien met de riemen die je hebt. En die roze riemen, die zijn van ons!

Of registreer je om te kunnen reageren.