Commentaar

927 x bekeken 1 reactie

Hygiëneprotocol moet strenger

De aardappelsector scherpt het hygiëneprotocol voor pootgoed aan na uitbraken van ringrot. De uitbraken zijn funest voor de pootgoedsector.

Ons land exporteert tweederde van alle pootaardappelen. Dan kun je je geen vlekken op je blazoen veroorloven. Het is al verboden pootaardappelen te snijden voor de pootgoedteelt. De regels voor het reinigen en ontsmetten van opleggers die pootaardappelen vervoeren, worden per direct aangescherpt. Vanaf 2014 moeten alle pootgoedtelers een logboek bijhouden. Daarin moeten ze alle handelingen opschrijven, zodat de NVWA sneller een ringrotbron kan opsporen.

Het zou tijd worden. De reeks ringrotuitbraken begon al in 2009. Er kwam een hygiëneprotocol, maar dat zit nog vol gaten. De ergste gaten zijn pas in 2014 gedicht als alle pootgoedtelers een logboek moeten bijhouden.

En nog dringt de ernst van ringrot niet genoeg door in de aardappelsector. De sanctie op overtreding van het hygiëneprotocol gaat niet verder dan een aangescherpte controle op ringrot. Bovendien worden de telers van consumptieaardappelen te veel ongemoeid gelaten. Daar blijft het snijden van pootaardappelen toegestaan. En ze krijgen alleen maar een advies om een logboek bij te houden. Een dergelijke lichtzinnigheid is ondenkbaar in de veehouderij.

Als de maatregelen ringrot kunnen voorkomen, dan volstaat het protocol. Maar als opnieuw ringrot uitbreekt ondanks de aanscherping, dan moet de sector ook de consumptieteelt strengere regels opleggen.

Eén reactie

  • agratax2

    Jan regels en wetten voorkomen geen ziekte uitbraken. Het is de mentaliteit van de mens die dt moet voorkomen. Als de voorgestelde regels de problemen de wereld uit helpen, waarom doen de boeren dat dan niet uit zichzelf. Zij zelf zijn de sigaar als de export stopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.