Redactieblog

6 reacties

Hogere melkprijs: eerst zien, dan geloven

“Moeten we alweer schrijven over FrieslandCampina?”, vraagt Hanna zich af. ”Dat hangt de lezers de keel uit”.

“We kunnen niet om de uitspraak van directeur Cees ’t Hart heen dat onze melkprijs dit jaar bijna 3 euro hoger wordt” antwoord ik. “Het is uniek dat in maart de melkprijs voor het gehele jaar wordt gepresenteerd. Bovendien, hoe zeker is het? In het verleden waren bobo’s in de Zuivel slecht in het voorspellen van de melkprijs.”

De bewijzen zijn er. Uit mijn knipselarchief duik ik op dat Mark Tettelaar, toen nog directeur van Bell Leerdam Nederland, in 2009 de melkprijs voor de komende jaren inschatte op 25 tot 26 eurocent per kilo. Hij verkeerde in goed gezelschap, want toenmalig voorzitter Wantenaar van FrieslandCampina verwachtte dat de melkprijs jarenlang zou schommelen rond de 30 cent. Hij zat daarmee lager dan de RABO, die een langjarige prijs voorspelde van zo’n 32 cent.

Sieta van Keimpema, het zonnetje achter de wolken in huis, somberde in 2010, toen de prijzen al weer wat hoger waren, dat de crisis voortduurt: “Als het beleid niet wordt aangepast, houden we een melkprijs van onder de 30 cent.”

Allemaal hebben ze ongelijk gekregen. In 2010 steeg de prijs al, gevolgd door een goed jaar in 2011. We kunnen 2012 moeilijk slecht noemen, hoewel onze inkomsten door de hoge voerprijzen daalden. En dan dit jaar ongeveer 3 euro meer. Een melkprijs van rond de €36,50. Daar overheen komt dan nog de prestatietoeslag en de obligaties. Goede vooruitzichten wat de prijs betreft dus.

“Het blijft koffiedik-kijkerij “, waarschuwt Hanna. “De Wereldbank heeft vorige week in een rapport bekend gemaakt dat de voedselprijzen weliswaar hoog zijn, maar een dalende tendens hebben. Er is een beter evenwicht tussen vraag en aanbod. Dat spoort niet met de verwachting van Cees ’t Hart dat de melkprijs kan stijgen door schaarste.”

“Het betekent wel dat het voer dan niet duurder wordt”, constateer ik.

“Eerst zien en dan geloven”, zegt Hanna. “En rekening houden met een misser van  Cees ’t Hart.”

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Cees t hart kon bij de presentatie van de jaarcijfers nog vertellen dat de melkprijs iets hoger zou worden in 2013! Anderhalve week later had hij het over een stijging van 3 cent wat fors genoemd werd.?!?
  Ze praten elkaar een beetje na wat dan het sentiment in de markt zet.
  Ik denk dat de melkprijs dit jaar over de 40 cent gaat, wie praat mij na?

 • alco1

  Alleen als je een 'Weergod' bent, kun je prijs voorspellend zijn.

 • Zuperboer

  Helemaal mee eens Lammertink. De garantieprijs gaat over de 40. Think positive noemen ze dat en dat kunnen niet alleen de mensen in de financiele wereld die grote bedrijfswinsten belastingvrij naar de Kaaimaneilanden verplaatsen, maar ook wij melkveehouders. Wat wordt het Porsche of Benz? Of toch gewoon inkomstenbelasting betalen?

 • Mels

  Belasting betalen???? Vloeken in de kerk!!! Straks gaat t weer een jaar goed en moet er weer mega geinvesteerd worden.de mafkezen.....

 • hoving1

  aflossen en niet weer klagen.

 • jeanjean

  Beste Mels,volgens mij, ben jij iemand met verstand want die mafkezen zo als je ze noemt zijn grote stumpers en slaven van de maatschappij.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.