Redactieblog

1362 x bekeken

Het dak eraf

De dauw staat deze lentedag nog op het weiland als ze arriveren in busjes, de nog-niet-maanmannetjes die de klus moeten gaan klaren. Gewapend met een hoogwerker en een badkamer op wielen inspecteren de jonge jongens de loods.

Vroeger zaten er zeugen in en later prachtige koppels vleesvarkens. Maar de laatste jaren is de stal vooral als werktuigloods gebruikt. De vloeren zijn dichtgestort, de afdelingen verwijderd en de ventilatoren verkocht. Wijnand gebruikt de ruimte voor zíjn speelgoed en de kinderen voor dat van hen. Maar eigenlijk is de hoogte van de stal niet toereikend voor de grote machines en wil Wijnand wel weer aan een nieuw project beginnen, dus het moet er maar van komen.

Na het inspectierondje keren de jongens terug naar hun bussen en gaan uitgebreid ontbijten en koffie drinken. Dan komen de linten. Een groot gedeelte van ons erf wordt tot verboden terrein verklaard en de jongens kleden zich om tot witte maanmannetjes. Het werk kan beginnen. Al snel komt onze krachtvoerleverancier het erf op rijden met een volle vrachtwagen. Wijnand stelt voor om de linten even opzij te houden, maar dat gaat mooi niet door. Heel streng zijn ze, de maanmannetjes. Gelukkig past de vrachtwagen net door de schuifdeuren van de nieuwe stal die aan de andere kant van het erf staat. Via de voergang kan de vrachtwagen toch achter bij de silo komen. Eenmaal aan de slag hebben de maanmannetjes met behulp van de hoogwerker de eerste rijen platen in mum van tijd van het dak af. Daarna gaan de pakken uit, wordt er gedoucht in de badkamer op wielen en gaan de mannen uitgebreid lunchen ergens in de buurt. Na anderhalf uur komen ze terug, hijsen zich weer in hun pakken en maken de klus af. Eigenlijk is het een fluitje van een cent. Twee volle containers, afgedekt met wat wit plastic, is alles wat er over is. De mannen halen de linten weg, douchen weer en verlaten het erf. De schuur blijft onthoofd achter. Vijf dagen en drie telefoontjes later worden eindelijk de containers opgehaald. Blijkbaar is losliggend asbest niet gevoelig voor een eventuele voorjaarsstorm.

Of registreer je om te kunnen reageren.