Redactieblog

40 reacties

Hadden we maar een Marianne

"Ik kan haar wel schieten, maar ik heb groot respect voor de wijze waarop ze het debat beheerst", zegt Hanna.

Ze heeft het over Marianne Thieme. Die debatteerde bij Eva Jinek op Zondag geraffineerd en helder over de plezierjacht. In Pow News zagen we hoe ze een snackbar opende, waar de vegetarische ballen van haar man, voorheen akkerbouwer, Korteweg, worden verkocht. Ze verdedigde zijn principes met verve.

Dan is het bij ons maar behelpen. Wie van onze voormannen maakt indruk met het hoofd op de televisie of in de krant? Bedroevend weinig.  Al onze leiders, van Maat, Huibers tot Schenk en Romeijn treden vooral op voor eigen parochie.

"Sieta van Keimpema kan het ook, evenals de vertrokken Annechien ten Have en Annie Schreijer" meent Hanna. "Je kan het met ze oneens zijn, maar ze hebben wel de goede neus voor publiciteit. Dat hebben onze voormannen niet. Daarom hebben we dringend behoefte aan een soort Marianne, die als een teckel op de problemen zit en blaft op het juiste moment. Zoals nu weer met de plezierjacht. Zij weet te scoren op gevoel en wij als boeren zitten met de brokken. Vossen, ganzen en steenmarters brengen veel schade aan. We mogen er niets tegen doen, dankzij Marianne en haar kornuiten."

Het is de hypocrisie ten top. Nederlanders zijn dol op dieren, maar eten ook graag vlees. Waarom dan niet jagen? Niet alleen op dieren die schade veroorzaken, zoals vossen en ganzen, maar ook op konijnen en fazanten.

"Zo is het maar net", knikt Hanna. "Waarom wel een mals biefstukje eten, maar geen hazenrug of een stuk gans? Zeker is dat in het wild levende dieren een leven hebben gehad zoals alle diervriendelijke milieufanaten dat graag zouden willen. Veel mensen hebben geen principiële bezwaren tegen het doden van dieren. Waarom dan wel tegen het doden van in het wild levende dieren? Natuurlijk, aan regels gebonden, zodat de wildpopulatie in stand blijft. Maar toch niet alleen omdat Marianne het met haar grote mond niet wil?"

Ik vrees van wel. Daarom zouden wij een Marianne moeten hebben.

Laatste reacties

 • drikhend

  Het zal zijn dat vrouwen beter emotie kunnen verkopen en wie weet de betere leiders dan wij mannen . En mevrouw Thieme een heel goed leider zou zijn in een rijke wereld waar in alles naar wil aanwezig is een soort paradijs . Maar aangezien wij niet in zulke wereld leven . Zullen we soms keuzes moeten maken willen we eten en onze welvaart op pijl houden . Maar respect voor haar strijden en hopelijk als er een dame Nederland zou gaan leiden is zij het niet . Want van troeteldiertjes kun je niet leven .

 • alco1

  Meestal heb ik wel een kanttekening bij 'Vergaderboer', maar nu sta ik hier voor de volle 100% achter. Al jaren roep ik bij o.a. Het LTO, dat ze moeten reageren als een bok op de haverkist. Maar steeds werd er gezegd dat je de actie groepen geen aandacht moet schenken, dan zou het vanzelf wel dood bloeden. Nou mooi niet!!!!

 • agratax2

  Thieme doet aan belangen verstrengeling, via het Kamer lidmaatschap de winkel van Jaap promoten. Hoe koosjer wil het hebben? Verder wint zij vaak omdat de rest van de Tweede Kamer zich laat regeren door angst (zetel verlies).

 • joannes

  Sinds wanneer is persoonlijke ethiek een criterium in de Politiek @agratax1? Ze zien zichzelf als soldaten voor een zaak en een groep waar het doel vele middelen en praktijken heiligt. Ze schuwen daarbij het populair overtreden van de wet geeneens; denk aan die 50+ partij met die kwestie over gezondheidszorg. En natuurlijk, Thieme kan er ook wat van! En van Rey, van de VVD heeft ook allerlei ¨verstrengelingen¨! Kortom voor etisch gedrag ben je in de Politiek aan de verkeerde deur.

 • koestal

  Hup Marjanneke ,laat de poppetjes dansen ,hup Marjanneke stroop in ,t kanneke

 • Miriamnu

  Ach houd eens op met je gejank. Ga groenten verbouwen, doe iets beters met je zelf. Marianne weet waar ze over praat en als dieren konden praten, zouden de boeren er van langs krijgen. En terecht!

 • Miriamnu

  Nog 1 punt, je kan heel goed zonder troeteldiertjes leven. ZONDER VLEES MIS JE NIETS

 • alco1

  Miriamnu, waar moeten die groenten dan van groeien. Van die afvalstoffen die mensen allemaal door de WC spoelen?
  En de dieren zijn de boeren erg dankbaar dat ze mogen geboren worden. Vreselijk die actie groepen die hen het leven niet gunnen.

 • Wb43Ur

  IK HOUW VAN ALLE DIEREN,KAN NIET ZONDER ( MAAR ZE MOETEN WEL GOED
  KLAAR GEMAAKT ZIJN)

  W.Bemelmans.

 • PetervanKempen

  Marianne Thieme spreekt namens een minderheid van linkse vegetariers die de rest hun wil willen opleggen . Boeren zouden niet in de verdediging moeten naar losse leden als @miriamnu . Beter is de aanval naar deze zwevers en hun natuurclubs, die NIET de meerderheid zijn.
  Daarin geef ik 'vergaderboer' gelijk, de boeren organisaties missen goed bekkende voorlieden die deze drammers te ontmaskeren voor wat ze zijn , omdat ze niet weten waar ze het over hebben en nog liegen ook.
  Zeker niet hun misleidende en beledigende termen overnemen zoals 'plezier'jacht , want daarmee boeken ze juist hun 'succes'.
  Welke voorman van boerenorganisaties gaat natuurclubs nu eens keihard houden aan hun eigen EG regels voor (ganzen) beheer in hun natuurgebieden?? Teveel dieren binnen een natuurgebied laten ontstaan zonder die te beheren middels afschot (jacht), zodat ze nu bij boeren schade doen is echt niet volgens de habitatrichtlijn waarvoor deze natuurvrienden al die vele miljoenen uit de EG krijgen. Het terug laten betalen aan Europa van reeds opgeslobberd natuursubsidie geld (90 % gaat op aan salarissen), wanneer boeren belangen zoals afschot en schade bestrijding niet worden gehonoreerd, zal pas echt pijn doen bij deze 'dierenvrienden'. Er klopt dus iets niet met de focus.

 • agratax2

  PetervanKempen. Dat de landbouw gebaat zou zijn bij goed gebekte voorlieden zo jij het noemt is voor mij de vraag. Landbouw is niet direct afhankelijk van het kiezersvolk zoals de politici. De politieke partijen bestaan en ontlenen hun macht aan het aantal stemmen. Nu kwam daar in eens de PvdD en 50+ op het toneel. Beide partijen werken erg op de gevoelens van de kiezer en dan worden de meer zakelijke partijen zenuwachtig. Ze hebben twee mogelijkheden om te overleven 1) ze huilen mee met deze partijen of 2) ze slachten ze af via een moeizame zakelijke discussie. De eerste methode werkt het snelst en geeft de minste problemen. Maak van het 'nieuwe' gedachtegoed een nieuwe hype en zie daar de enige groep die je pijn doet is de kleinste kiezersgroep die ook nog verdeeld is over bijna alle gevestigde partijen. Helaas levert dit gedachtegoed geen economische activiteit op die concurrerend is en dus zal deze groep langzaam verhongeren als grote grazers in een (veel) te klein natuurpark.

 • J@gertje

  Miriamnu,
  I.d.d. als dieren toch eens konden praten.
  Wat zouden de dieren op de Oostvaarders plassen en de Amsterdamse Waterleiding Duinen dan tegen Marianne Thieme zeggen?
  Ik denk dat de dierenstemmen inmiddels langzaam verstommen, want de meeste dieren aldaar liggen namelijk te rotten in de modder en het water.
  Ze zijn namelijk doodgehongerd onder toeziend oog van jou Marianne Thieme.
  Het is om te janken!

 • Rip

  Agratax, ik ben het niet met je eens. Het blijkt dat wij als boeren in enquêtes best goed uit de bus komen als het om ons imago gaat. Alleen slagen we er niet in om ons eigen 'merk' goed te verkopen. Ik ben het eens met vergaderboer dat we aansprekender voorlieden nodig hebben. En een goede slogan. Wij zijn teveel op de inhoud gericht en te weinig op de verpakking van onze boodschap. Dat moeten we veranderen. Een beetje populistischer dus.

 • jordi 1455

  Thieme denkt dat zij gelijk heeft maar wat zij zegt staat vaak haaks op de werkelijkheid. Waarom op een partij stemmen dat dierwelzijn voor de veiligheid en het welzijn van de mens zet?

 • Demeter Griend

  Met wie van de genoemde vrouwen zou je het liefst een gezinnetje hebben ?

 • Mels

  Ze maken geen kindjes in elk geval die Jaap en Marianne,Jaap is BD,die schoffelt alleen maar en spuit niet.........

 • drikhend

  Mevrouw Thieme zou zoals ik al eerder aan gaf een goed leider zijn in een wereld van overvloed een soort paradijs . En ben er ook van overtuigt dat haar bedoelingen goed zullen zijn . Maar dan vind ik ook dat zij zelf toe moet geven dat zij ook mede oorzaak is van het ontstaan van de zogenaamde mega bedrijven . Door alle wetten en regels moet men groeien als men hiervoor moet investeren . Dit gewoon om een boterham te verdienen . Wil zij een goed leider zijn of worden in deze wereld en haar idealen waarmaken . Zal zij eerst de voorwaarde moeten scheppen dat boeren die volgens haar wensen produceren de kost kunnen verdienen . Als dat geregeld is kun je de rest ook duidelijk maken dat zo niet verder hoeft omdat op haar manier ook een bestaansrecht op te bouwen is . Als je een huis bouwt maak je eerst een goede fundering .

 • BW

  Mels, hij is goed!

  Dat we als sector meer invloed moeten krijgen op de media, dat vind ik ook. Maar een type als Thieme moeten we niet hebben. Zij is niet eerlijk en schopt ondernemers na die hun best doen. Ze is onbetrouwbaar en steeds moet het weer anders. Haar tactiek is dat de agrarische sector zich kapot investeert. De consument bepaald wat wij moeten maken. En niet Thieme!!

 • mvedder

  Feit lijkt wel te zijn zoals hier gesuggereerd, dat je met oude grijze muizen zoals bij lto niet veel meer in de melk brokkelt. Waar FNV, CNV, etc.. allemaal ververst zijn en wel de grote bek opzetten, lijken meer resultaten op te leveren

 • Mozes

  Ik vraag mij steeds meer af of wij ons druk moeten maken over Marianne Thieme en mensen als Miriamnu. Uiteindelijk hebben wij boeren nergens anders mee te maken dan het koopgedrag van de consument. Wij leven in een markteconomie waar de vraag leidend is en het aanbod volgt. Ook al zouden wij anders wíllen produceren wij kúnnen niet eens anders omdat wij dan naast de markt produceren en dus geen afzet hebben.
  Stel dat Thieme en Mariamnu de helft van de consumenten kan overtuigen om alleen nog groente te eten dan zal de vraag en dus ook de prijs van groente toch enorm stijgen. Kleine veehouders die in de veehouderij moeilijk een boterham kunnen verdienen zullen hun kans zien en overschakelen naar de groenteteelt.
  Het maakt dus niets uit welke kant de samenleving op gaat, ze zullen altijd voedsel nodig hebben. Is het niet van de ene kant dan wel van de andere kant. Als je als boer maar flexibel bent zul je altijd een bestaan houden.

  Het enigste wat overblijft is de irritatie dat Thieme en Miriamnu ons boeren wil dwingen te produceren wat de consument niet wil kopen en ons verantwoordelijk stellen voor de keerzijde van het koopgedrag van de consument.

 • Mels

  Juist mozes en dat toont de dommigheid van diezelfde Thieme en Miriamnu. Wel naar school geweest maar niks van de economische wetten begrepen.

 • drikhend

  Beste Mels ik denk juist wel dat ze de economische wetten wel begrepen heeft . Maar dat haar bedoelingen op haar manier goed zijn en ze eigenlijk denkt niemand kwaad te doen Maar deze goede bedoelingen zijn doorgeslagen en dan neem je al snel een plank voor de kop . Maar ze verdomd goed weet dat wat zij wil niet kan en dus dan maar alle vee uit Nederland weg als ze niet doen wat wij willen . En zich niet verantwoordelijk voelt voor wat er achter blijft . Anders zou ze eerst moeten beginnen met scheppen van voorwaarden die er voorzorgen dat de boeren die omschakelen allemaal een bestaansrecht hebben .

 • Mels

  Zo had ik het nog niet bekeken maar ik denk niet dat alle boeren weg moeten. De opzet is enkel om het ze heel lastig te maken. Wil je dat? Veel succes. Zo niet. Wegwezen.

 • jordi 1455

  Mels doet me denken aan een dictator die Thieme.
  Het wordt eens tijd dat iemand haar eens flink op haar nummer zet.

 • koestal

  ze lust vast geen paardenvlees ,maar het zit tegenwoordig wel overal in,anders weten ze niet waar ze het laten moeten,in deze crisis moeten de paarden weg door neergaande economie

 • koestal

  ze lust vast geen paardenvlees ,maar het zit tegenwoordig wel overal in,anders weten ze niet waar ze het laten moeten,in deze crisis moeten de paarden weg door neergaande economie

 • Bison

  Zeiden we vroeger tegen een zwakkeling,.Eerst maar eens een paard op eten,..krijg je spieren van.

 • J@gertje

  Om even op het onderwerp 'hadden wij maar een Marianne' terug te komen.
  Wij HADDEN een manelijke variant op Marianne, die geen blad voor de mond nam en een eerlijk en helder betoog kon houden.
  Helaas is deze man door heel veel boeren weggestemd, door van het CDA over te stappen naar de inmiddels monddood gemaakte VVD.
  Zijn naam is Henk Bleker.

 • alco1

  Op het laatst zei Henk ook al niets meer, omdat het teveel stemmen koste.
  Aanhang van Marianne verlaat haar niet zo gauw, omdat het meestal emotionele stemmers zijn.

 • Mels

  Idd Alco1,als iedereen goed opgelet heeft begon Henk voortvarend en hoe verder in zijn carriere hoe minder recht voor zijn raap hij werd,Lees:mocht zijn,CDA veel te bang voor de stemmen niet wetende dat ze die toch al kwijt waren maar dat had andere oorzaken.

 • fleest

  Zit nou niet te janken in je eigen krant maar organiseer eens wat en maak het belang van boeren c.q. dieren aan nedelands publiek eens duidelijk in hun eigen krant of op TV. Voor gezamelijke boeren moet dit toch een fluitje van een cent zijn.

 • Mels

  Ja goeie. Zouden die zogenaamde belangenbehartigers dat niet al gedaan moeten hebben. Een individuele boer kan het ook hoor. Gewoon je deuren openen en een bord aan de weg met daarop: Wie zich meld krijgt een rondleiding. Want volgens mij heeft geen van ons iets te verbergen.

 • Bison

  Hier zie je wel bordjes met 'never mind the dog '
  ' beware of the wife '

 • boerke brabant

  media is gebaat bij types als thieme. Hard roepen, hoop sentimenten , doet het voor de camera altijd goed. Het gefundeerde eerlijke verhaal van de sector is niet hip en flitsend genoeg,dan zappen de mensen weg. Thieme verkoopt, kijk maar naar al die sensatie programma's , dat is de hit van het moment.
  En een diepgaande discussie gaat thieme altijd uit de weg, hard roepen zonder de tegenpartij de kans te geven de reageren, alleen haar eigen verhaal vertellen, niet het weerwoord aan kunnen.
  Een zielig figuur is het, ga maar vragen aan de dieren in de oostvaardersplassen of de nertsen die verplaatst worden naar het achterland van rusland....

 • jordi 1455

  Boerke dat noemt men populisme roepen wat de mens wil horen en wat scoort. Ik kan niet wachten dat die populist van een Thieme keihard op haar bek gaat (spreekwoordelijk) en dat haar aanhang er achter komt dat ze zijn bedonderd door thieme, dan lig ik dubbel van het lachen als het zover is.

 • @meelmuisje

  Wij nederlanders blijven maar wijzen naar onze oosterburen en blijven het maar over de verschrikkingen van de concentratiekampen hebben, terwijl wij(?) die zelf hebben en er niets aan doen! Ik mis alleen nog het bord 'Grazen macht frei!'

  En dan ook nog durven te roepen dat wij boeren ons vee niet goed behandelen?
  Partij voor de >Dieren< zeg je? Kijk even bij 2.30 minuut, vegetariërs, dierenvrienden die zich zo druk maken over veeboeren en jagers! en kijk vooral even bij 10.00 minuut! Zelfs een kind zou jullie deze vraag stellen: Meten jullie niet héél erg met twee maten????
  <>

 • Mels

  Meelmuisje. Als het je niet aanstaat drink dan geen melk e.d en bemoei je er verder niet mee. Voegf niets toe en is niemand bij gebaat. Wie wel melk wil wil het goedkoop en dat kan enkel op deze manier.

 • Vegan

  De toekomst is plantaardig en dit hoeft niet slecht te zijn voor de boeren. Boeren die dieren houden zullen dan moeten omschakelen naar plantaardige teelt. Zelfs grote bedrijven investeren in vegetarisch/ veganistische producten. Denk maar aan Tivall (Nestlé) en Vivera (Enkco). Enkco is eigenlijk een vleesbedrijf maar gaat steeds meer omschakelen naar vega en vegan. Zo zijn Kiemkracht (innovatie akkerbouw) en Enkco begonnen met lupineteelt in Oost-Nederland. Goede ontwikkeling voor de boeren en de grond. Lupines zijn in staat stikstof uit de lucht te binden en daarmee de grond te verrijken.
  En Marianne doet het trouwens goed!!!

 • bankivahoen

  Boeren MOETEN helemaal niets vegan@, ga zelf aan de slag of wordt slavendrijver!

 • koestal

  De beste boeren staan aan de kant

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.