Redactieblog

2011 x bekeken 5 reacties

FrieslandCampina of échte coöperatie?

"De coöperatie is een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van de economische macht en het behalen van schaalvoordeel.

Vooral in de agrarische sector en de daarmee samenhangende financiële instellingen, zoals de Raiffeisenbanken. Sommige zuivelcoöperaties, zoals FrieslandCampina, bestaan nog steeds." Aldus Wikipedia.

Grappig. Zowel de Raiffeisenbank als FrieslandCampina zijn hier in Roemenië actief. Maar dan níet als coöperatie. Ja, is de Raiffeisen-Boerenleenbank (Rabo) in Nederland ook nog wel een coöperatie? FrieslandCampina in ieder geval nog wél. En delen de melkveehouders in Nederland dan in de winst die FrieslandCampina hier maakt? Dan heb ik goed nieuws voor de Nederlandse koeienboeren, want hier kregen we ons nieuwe contract met (in tegenstelling tot de verwachte mondiale melkprijsstijgingen) een melkprijsdaling! Plus daling van de eiwit-bonus. En een tijdelijke inhouding van melkgeld in de zomer. Tijd voor een gesprek met de melkfabriek dus.

En met een kersverse coöperatie van zo'n dertig melkveehouders. Voor ons een nieuw begrip hier. Want in heel Roemenië zijn er maar drie. Maar met ruim 20.000 liter melk hebben ze een dusdanige melkprijs, dat het ons zeker tot tienduizend euro per jaar zou schelen. Meteen lid worden dus. Of niet?

Onze relatie met FrieslandCampina is erg goed. En we wilden eerst met hen om tafel. Want momenteel levert de coöperatie ook aan FrieslandCampina. Zou de fabriek ons rechtstreeks een hogere melkprijs geven, maar lager dan ze de coöperatie geven, zou het mes aan twee kanten snijden. Maar dat kunnen ze alleen doen als we samen met nog een paar andere 'grotere' boeren onze melk gaan aanbieden. Een soort minicoöperatie dus. Maar dan zonder de onzekerheid van hoofdelijke aansprakelijkheid, tweemaandelijkse prijsonderhandelingen en eventuele Roemeense praktijken. Maar ook zonder inkoopvoordelen en het uitbreiden van ons netwerk.

De coöperatie wil deze week bericht. Ook de fabriek laat deze week hun uiterste melkprijs weten. Een spannende beslissing. Wordt het FrieslandCampina of een échte coöperatie?

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Op de voorjaarsvergadering werd nogmaals bevestigd dat men zoveel mogelijk melk van leveranciers kwijt wil. Dat begint al direct over de grens in Belgie/Duitsland. FC wil melk van de eigen leden tot waarde brengen.

 • koestal

  De prijs zal wel doorslaggevend zijn

 • denker123

  Miranda,je kan beter kiezen voor uw eigen Cooperatie,Friesland Campina is er alleen voor een zo hoog mogelijke melkprijs voor de Nederlandse leden,het buitenland is er alleen om de Ned.winst te verhogen.Kijk maar naar Finland de Finse melkCoperaties realizeren de hoogste melkprijs in Europa,Finland hoeft geen melkprodukten uit te voeren,dus is het gemakkelijk om een hoge inlandse melkprijs te halen.Ook Roemenie is zo een land dat niet hoeft te vechten op de wereldmarkt wat een hogere melkprijs kan opleveren dan de wereldmarkt als de melkcoops efficient werken.De Europese melkmarkt werkt niet als men het verschil ziet in melkprijs tussen b.v. Engeland en Finland .

 • koestal

  het laatste bericht is dat Friesland-Campina zich terug trekt uit Roemenie,toch wens ik jullie veel succes !

 • mnoordman1

  bedankt voor het succes toewensen, maar friesland sluit alleen een mini kaasfabriekje, die onrendabel is. Ze hebben er in het verleden hier ook meerdere gesloten om efficiënter te kunnen werken en de basisfabrieken gemoderniseerd.

  http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2013/5/FrieslandCampina-sluit-fabriek-Roemenie-1256657W/

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.